Mršavljenje rolanjem

Rolanje, kombinacija klizanja i koturanja, sve više osvaja djecu, mlade i one ne tako mlade u dobroj tjelesnoj kondiciji.

Rolanje potiče i tjelesno i psihičko zdravlje. Za vrijeme rolanja cijelo je tijelo u pokretu, pa se redovitim bavljenjem ono razgibava i jača, te se podiže tjelesna izdržljivost i kondicija. Rolanje jača čitavu muskulaturu, a posebno mišiće leđa, trbuha, nogu, stražnjice i bedara, i to bez opterećivanja kralježnice.

Rolanje potiče pravilno disanje i jača dišni sustav, te pozitivno utječe na rad srca i krvotoka. Pogoduje zglobovima i primjereno je čak i onima koji imaju problema sa zglobovima, posebno u koljenima.

Ono podiže psihomotorne sposobnosti i doprinosi boljoj tjelesnoj pokretljivosti i koordinaciji pokreta. Rolanjem se razvija osjećaj za ravnotežu, a pozitivno djeluje i na sposobnost brzog reagiranja.

Rolanje je sport i za dušu. Jako je zabavno, tehnika se usvaja brzo i lako, svatko može pronaći tempo u kojem će uživati, pa je i motiviranost velika.

Uz to, usmjerenost pažnje i koncentriranje na stazu i pokrete doprinosi razgrađivanju stresa, a specifični pokreti rukama utječu na otklanjanje napetosti u području leđa i vrata (vrlo česta posljedica stresa).

Nadalje, rolanje topi masno tkivo, skida kilograme i formira tijelo.

Kako se za vrijeme rolanja povećava potrošnja tjelesne energije, čak i za umjerenog tempa vožnje potiče se razgrađivanje masnog tkiva.


Stoga je rolanje kao stvoreno za vježbanje kritičnih zona. Njime se, dakle, jačaju mišići i vezivno tkivo, te razgrađuje masnoća i celulit na unutarnjim dijelovima nogu, na bedrima, stražnjici, bokovima i trbuhu, pa ta kritična područja, kao uostalom i cijelo tijelo, postaju čvršća, vitka i zategnuta.

Iako pojedini stručnjaci smatraju da rizik od ozljeda nije ništa veći nego kod drugih sportova, rolanje, posebno u početnoj fazi učenja, nosi veliki rizik od različitih padova na asfaltu, koji za posljedicu mogu imati ogrebotine, ranjavanje, modrice, krvarenja, prijelome, iščašenja i uganuća. Prilikom pada najčešće, u otprilike 45% slučajeva, stradaju ruke, a posebno ručni zglobovi.

Zbog eventualnih padova koji mogu rezultirati lakšim, težim, ali i vrlo ozbiljnim posljedicama, štitnici za ruke, laktove, ručne zglobove i koljena, uz kacigu predstavljaju obvezan dio opreme svakog rolera.

Dakle, bez obzira što na ozljede glave (među kojima je najčešći potres mozga) statistički otpada samo 5% od ukupnog ozljeđivanja, bez kacige niti ne pomišljate na rolanje.

Da bi izbjegli padove, posebno one teže i ozbiljnije, i naučili ne samo ispravnu tehniku rolanja i kočenja, nego i tehnike ispravnog padanja, najbolje je da rolanje savladavate uz pomoć stručnjaka.

Dakle, iako se rolanje može vrlo brzo i lako naučiti, imate li za to priliku, potražite pomoć stručne osobe zbog vlastite sigurnosti.

Također, prije nego započnete s učenjem preporučljivo je cijepiti se protiv tetanusa, a ako je riječ o djeci, cijepljenje je obavezno. Uz to, da bi eventualne ogrebotine i rane zaštitili od inficiranja, u svojoj odjeći ili opremi pronađite mjesto za sterilnu gazu ili jastučić za rane. Oni vam neće smetati, ali će vam, bude li potrebno, itekako dobro doći.

Nadalje, da bi izbjegli opasnosti, a posebno istegnuće mišića, prije rolanja obavezno zagrijte svoje tijelo u trajanju od petnaestak minuta, primjerice, vježbama oblikovanja ili trčanjem na mjestu.

Naravno, kada je riječ o sigurnosti, nemojte pretjerivati ni u brzini, te radije rolajte sporije, ali duže. Primjerice, masnoća, a s njom i kilogrami, topi se i pri rolanju umjerenim tempom u trajanju od 45 minuta.

Odabir rola

Kako sigurnost na rolama uvelike ovisi i o kvaliteti rola, izboru i kupovini posvetite veliku pažnju. Informacije o modelima i testove možete potražiti na web-u ili u magazinima za rolere.

Za biranje i kupovanje rezervirajte dovoljno vremena, a ako je moguće, kupujte u pratnji osobe koja u tome ima iskustva. Kako role spadaju u sportske artikle, nikako ih nemojte kupovati u supermarketu, već isključivo u dobro opremljenoj prodavaonici sportske opreme s educiranim prodavačima.

Na rolama nemojte štedjeti, jer kvalitetne i sigurne role imaju svoju cijenu, ali nemojte ni pretjerivati s pomodnim modelima s potpisom.

U dućanu izbor suzite na kvalitetne modele koji odgovaraju vašim individualnim vještinama i rekreacijskim potrebama.

Role nemojte kupovati ujutro, već ih isprobavajte poslijepodne ili navečer, jer tijekom dana stopala oteknu i prošire se.

Role nemojte isprobavati u običnim, a posebno ne debelim soknama, nego kupite posebne sokne za rolanje, koje su podstavljene na važnim mjestima i ne nabiru se, te tako štite stopalo od natiska i žuljeva.

Role moraju pratiti prirodan položaj i kretanje vaših stopala i nogu te biti apsolutno udobne. Dakle, ne smiju ni plesati na nozi ni biti previše pripijene kako vaša stopala ne bi otekla ili dobila žuljeve. K tome, vodite brigu i o tome da budu načinjene od materijala koji će omogućiti disanje vašim stopalima i nogama.

Nadalje, pri izboru prednost dajte modelima koji imaju osovinu načinjenu od aluminija te kočnice od gume, a nikako od plastike, te onima koje su maksimalno stabilne kada ih obujete. Kupljene role najprije dan-dva nosite po kući kako biste ustanovili da li vam model i veličina u potpunosti odgovaraju i ne stežu vaša stopala, ili ih možda morate zamijeniti za neki drugi model ili veličinu.

www.coolinarka.com

Ostavite komentar