Dijeta klinike Mayo

Navedeni članak je  pisan u suradnji naših stručnjaka i stručnjaka Centra za mršavljenje i oblikovanje tijela Altis. Za kvalitetnije i brže rezultate putem tretmana ili vježbanja slobodno se obratite stručnjacima Altis Centra.

Navedeni Centar pruža različite programe mršavljenja pri čemu su svi vođeni magistrima Kineziologije.

Dijeta klinike Mayo prva je dijeta osmišljena od strane stručnog tima poznate Mayo klinike smještene u Minnesoti. Često smo se do sada susretali s raznim dijetama koje su se nazivale dijetama Mayo klinike, ali tek je ovo najnovije izdanje autorizirano od strane njenih stručnjaka.

Ova dijeta bazira se na tome da radimo jednostavnije promjene u svojoj prehrani, kojih ćemo se lakše držati i tako promijeniti svoje prehrambene i životne navike u zdravije. Na taj način ćemo lakše i bezbolnije doći do željene tjelesne mase koju ćemo pritom zadržati dugoročno.

Dijeta klinike MayoDakle, ova dijeta ne potiče mršavljenje samo po sebi, već mijenjanje životnih navika kako bi bile zdravije za naš organizam.

Upravo se na toj promjeni navika bazira zdravo mršavljenje. Također, dijeta klinike Mayo potiče uzimanje hrane i uživanje u njoj te je stoga veliki naglasak stavljen i na ukusnu pripremu hrane i prezentaciju iste.

Obzirom da se dijeta temelji na odmicanju od loših navika i dovođenje do onih pozitivnih, opisuje se u dvije faze.

Prva faza (koju zovemo i “Izgubi” faza ili originalno „Lose It! phase“) traje dva tjedna i potiče brzi početni gubitak kilograma (moguće je skinuti 2,5 do 4,5 kg u tom razdoblju).

Obzirom da gubitkom tih kilograma razvijamo i entuzijazam, to olakšava ulazak u drugu fazu mršavljenja (koju zovemo “Živi” faza („Live It! phase“)).

Ta druga faza se nastavlja izravno na prvu i koristi nam za usvajanje i uklapanje novostečenih zdravih prehrambenih i životnih navika u našu svakodnevicu. Gubitak kilograma i dalje ne završava, ali on ide nešto sporije nego ranije (može se izgubiti od 0,5 – 1 kg tjedno). Navedeno traje sve dok se ne dostigne željena težina.

Temelj dijete je piramida zdrave prehrane

Jedna od osnovnih postavki ove dijete jest da je važna vrsta namirnica, a ne njihova količina. Tako se razvila njena piramida prehrane. Na dnu piramide nalazi se voće i povrće, obzirom da se ono odlikuje visokom nutritivnom vrijednosti, a niskom kalorijskom.

Dijeta klinike MayoIznad voća i povrća, nalaze se cjelovite žitarice. Preporučljivo ih je unositi dnevno 4-8 puta. Izvor, također neophodnih, proteina predstavlja nemasno meso, riba i mliječni proizvodi koje bismo trebali unositi 3-7 puta u danu i nalaze se na slijedećoj razini piramide.

U vrhu piramide nalaze se, razumljivo, masti i slatkiši, a time se i mogu unositi u najmanjoj mjeri.

Dijeta klinike Mayo veliki naglasak stavlja na tjelesnu aktivnost. Ukoliko se pri držanju dijete orijentirate samo kvalitetan unos namirnica sukladno planu prehrane, a ne uključite vježbanje, vrlo lako se može dogoditi da uz masno tkivo izgubite i mišićnu masu.

Naravno da izostanak vježbanja ima utjecaja i na opće zdravstveno stanje organizma, ne samo na izgled tijela.

Bit je u ciljanom vježbanju koje će, ukoliko se provodi kontinuirano potaknuti sagorijevanje kalorija i dugoročno smanjenje težine (jer potiče bazalni metabolizam).

Kako bi dijeta imala konkretne dugoročne učinke, preporuča se umjerena tjelovježba od 30 do 60 minuta svaki dan.

Prednosti

Mogli ste zamijetiti da je, po svome konceptu kombinacije kvalitetne ishrane i obveznog vježbanja, kao i promjene prehrambenih i životnih navika, Mayo dijeta usmjerena na dugoročne pozitivne učinke mršavljenja i održavanja poželjne tjelesne težine.

Pozitivna stavka je da se unose sve skupine namirnica, s naglaskom na manje masnu pripremu hrane, čime je osiguran unos svih potrebnih makronutrijenata te vitamina i minerala. Potiče se unos hrane i uživanje u njoj, što je različito od mnogih drugih dijeta koje zagovaraju odricanja.

Nedostaci

Mayo dijeta bi mogla stvoriti nezadovoljstvo kod osoba koje žele izgubiti iznimno puno kilograma u kratkom roku (prerestriktivne dijete) iako je poznato da takve dijete, najčešće, imaju kratkoročni učinak u gubitku kilograma. Osim njih, nezadovoljne bi mogle biti i one osobe koje ne žele mijenjati svoje prehrambene i životne navike.

Primjer jelovnika

Doručak

 • 1 srednja banana
 • 1 šalica mekinja
 • 1 šalica mlijeka s manje masnoća
 • Biljni čaj po izboru

Ručak

 • Salata od tune – napravljena od pola šalice tune iz salamure
 • 1 žlica majoneze s niskim udjelom masti
 • pola žličice curry-a u prahu
 • narezani celer
 • zelena salata
 • dvije kriške integralnog tosta
 • dvije šalice sirove mrkve i paprike, sitno narezane
 • jedna mala jabuka
 • Voda za piće

Večera

 • 85 g prženog bakalara začinjenog sokom od limuna
 • čajna žličica ocijeđenih kapara
 • ¾ šalice blago skuhanih mahuna
 • pola šalice narezane repe

S nutricionističkog pogleda na svijet dijeta, Mayo dijeta nam daje vrlo kvalitetan plan prehrane i gubitka prekomjernih kilograma i dobar način pozitivne promjene prehrambenih i životnih navika koje će ostaviti dugoročno blagotvoran učinak na naš organizam.

Osim toga, njome unosimo sve potrebne nutrijente obzirom da se mogu unositi sve potrebne namirnice. Savjetuje se unos puno voća i povrća, što ostavlja dobar antioksidativan učinak čime jača organizam te žitarica bogatih dijetalnim vlaknima čime ćemo regulirati našu probavu.

Ono što se pokazalo jako učinkovito kod provođenja dijeta a besplatno je, jest vođenje on-line dnevnika mršavljenja na specijaliziranim forumima za mršavljenje. American Institute of Health je u svom šestomjesečnom istraživanju utvrdio da su osobe koje su vodile takav dnevnik mršavljenja izgubile u prosjeku 7 kilograma više od onih koji nisu vodili takav dnevnik.

“Poanta dnevnika mršavljenja je da će osoba puno teže griješiti u provođenju dijete kada njihov napredak  prate drugi korisnici foruma. Osim toga često se pokazalo kako je bitna podrška u nekim trenutcima osoba koje imaju sličan problem” izjavio je Bill Brogan, doktor pri navedenom institutu.

Naša preporuka je mrsavljenje-forum.com, koji je prvi specijalizirani forum za mršavljenje gdje uz podršku samih korisnika, možete očekivati odgovore i na Vaša pitanja od doktora, nutricionista i kineziologa.

Ostavite komentar