Detoksikacijska dijeta

Detoksikacijska dijete zasniva se većinom na sezonskim namirnicama. Preporučamo da se poslužite onim namirnicama koje dobro uspijevaju u Vašem podneblju. Temelj prehrane predstavljaju voće i povrće.


Od voća bi u našoj prehrani trebale prevladavati jabuke, kruške i grejp, iz razloga što su bogati pektinom. Pektin je prehrambeno vlakno topljivo u vodi koje je korisno za blago sniženje razine kolesterola u krvi.

Također, ukoliko konzumiramo namirnice bogate vlaknima, duže će nas držati osjećaj sitosti. Grejp ima blago diuretički sadržaj te je preporučljiv osobama koje imaju problema sa zadržavanjem vode u organizmu.

detoksikacijska dijetaVoće možete jesti u neograničenim količinama, ali bi trebali voditi računa o vremenu njihova konzumiranja. Nemojte ga jesti iza glavnog jela, već bi između ta dva obroka trebalo proći barem dva sata. Dakle, voće bi zapravo trebalo predstavljati međuobrok.

Tamnozeleno lisnato povrće, poput raštike, rikole, radiča, maslačka, itd., odličan je izvor klorofila i drugih fitokemikalija koje posjeduju čitav niz pozitivnih utjecaja na zdravlje.

Klorofil pročišćava krv i jetru, a brojni antioksidansi štite od razornog utjecaja slobodnih radikala.

Blagotvoran učinak na jetru imaju i grah, grašak i soja jer su bogati aminokiselinom argininom, koja pomaže u procesu detoksikacije amonijaka. Artičoka je također korisna jer sadrži visoki udjel cinarina i inulina – tvari koje stimuliraju funkciju jetre i smanjuju razinu masnoća i kolesterola u krvi.

Što više bi trebali jesti i korjenasto povrće, poput celera, rotkvice, hrena, mrkve, cikle, korabice – to su namirnice koje snažno djeluju na čišćenje jetre, bubrega i krvi.

Kombinacija peršina i celera služi kao prirodni diuretik, a posebno nam koriste ako imamo povišenu razinu mokraćne kiseline. Žitarice koje bi trebali najviše koristiti su: proso, ječam, raž, heljdu, a svakako bi trebali smanjiti proizvode od bijelog pšeničnog brašna.

Kod mliječnih proizvoda vodite računa da sadrže manje masnoća, a također se trudite da crveno meso konzumirate što manje. Ukoliko volite piti mlijeko, kombinirajte ga s kruhom, zdravim kolačima i drugim žitaricama, a nikako ga nemojte piti nakon mesnog ili ribljeg obroka.

Kod detoksikacijske dijete svakako trebate voditi računa o količini unesene hrane. Naime, adekvatna količina hrane koju trebamo unijeti u organizam je oko 2/3 ispunjenog želuca.

Ukoliko unesemo više od zoga, osjećati ćemo se tromo i teško te će to imati negativan utjecaj na naš organizam. A hrana bi trebala djelovati upravo suprotno – da nas opskrbi novom energijom.

Ostavite komentar