Giht dijeta

Giht ili urički artritis upalna je bolest zglobova, hrskavice, tetiva, vezivnog i potkožnog tkiva. Nastaje kao posljedica i produkt razgradnje proteina.

Ponekad zbog većeg unosa proteina hranom, organizam počinje proizvoditi povećanu količinu mokraćne kiseline (normalna je razina 0.41 mmol/l) što nazivamo hiperuricemija.

giht dijetaTada se višak mokraćne kiseline pretvara u kristaliće i odlaže u područje zglobova. Najčešće se javlja izrazito crven i otečen zglob nožnog palca.

Giht se često razvija kao posljedica prevelike konzumacije mesa i mesnih prerađevina te alkohola. Uzroke ove bolesti treba izbjegavati.

Dakle, treba smanjiti tjelesnu težinu, smanjiti unos alkohola, gaziranih pića, kave i bjelančevina u hrani, potrebno je piti  oko 2 litre tekućine dnevno kako bi bubrezi što brže i lakše izlučili višak mokračne kiseline.

Visoko kaloričnu hranu treba izbaciti s jelovnika i jesti hranu s najviše 1500 kalorija na dan. Također treba izbjegavati juhe od mesa, meso općenito i mesne prerađevine, grah, špinat, jaja, majonezu, sladoled, čokoladu, kakao, alkohol, sardine i plavu ribu, paštetu…

Primjer jelovnika za giht dijetu:

Doručak

  • Ponedjeljak: topla limunada, svježi sir bez vrhnja, kruh
  • Utorak: bijela kava, kruh, jabuka
  • Srijeda: šipkov čaj, meko kuhano jaje, kruh
  • Četvrtak: mlijeko, kruh, naranča
  • Petak: omlet sa svježom paprikom i rajčicom, kruh, mineralna voda
  • Subota: sok od rajčice, svježi sir, kruh
  • Nedjelja: sok od mrkve, štrudla od jabuka

Ručak

  • Ponedjeljak: juha od mrkve, dinstano slatko zelje (sa svježom paprikom i rajčicom, kompot od jabuka
  • Utorak:  kremasta porilukova juha, mlade tikvice s razmućenim jajem, snježna pjena
  • Srijeda: juha od griza s nasjeckanim zelenim peršinom, tjestenine s umakom od rajčice, dvostruka zelena salata
  • Četvrtak: jabučna juha sa snježnim žličnjacima, domaći mlinci sa sirom, glavica zelene salate i matovilec
  • Petak: juha od rajčice, pire krumpir s dinstanim patliđanima, zelena solata
  • Subota: pasirana juha iz glavice zelene salate, riža s povrćem i nastruganim nemasnim sirom (više povrća i malo riže – kao đuveđ), radič na salatu, sok od naranče ili mineralna voda
  • Nedjelja: pasirana juha od krumpira, salatna ploča, tanka gratinirana palačinka nadjevena s nastruganim jabukama ili šljivama

Večera

  • Ponedjeljak: griz na mlijeku, riž ili ribana kaša kuhana na mlijeku, kruške
  • Utorak: salata od rajčice, nemastan sir, miksana jabuka
  • Srijeda: kiselo mlijeko bez vrhnja, kukuruzna palenta
  • Četvrtak: voćna salata od naranči, jabuka, krušaka i šljiva, lagan kakao
  • Petak: zelena salata i cikla, sir, kruh, limunada
  • Subota: pečena paprika u omaku od rajčice, slani krumpir, kompot od krušaka
  • Nedjelja: knedli od šljiva s mliječnim šatoom, limunada ili mineralna voda

8 komentara na “Giht dijeta”

  1. Gihtac says:

    Oboljeli od gihta imaju veliki problem sa prehranom koja je ujedno I najveci uzrok samog gihta. Osobno imam simptome gihta unazad dvije godine I uzasno mi je tesko imati pravinu prehranu uz posao koji radim. Giht dijeta je po svemu specificna. Tako za vrijeme gableca tesko mogu odabrati ispravan menue u nasoj kantini. Kako sam cesto van ureda I radim na terenu, jos je teze pronaci “gablec restoran” u kojem cu jesti “kerefeke” koji se preporucaju za giht. Dapace takvi restorani uglavnom nude domacu finu papicu koju mi oboljeli od gihta ne smijemo ni pogledati. Uz sve to giht poprima I ozbiljan socijalni nusefekt gdje se oboljeli povlace iz drustva. Jer poziv drustva na nedjeljni rostilj sa casom vina ili piva je “zabranjeno voce” za nas oboljele. Stigmatizirani uglavnom “cudnim sistemima” prehrane nerjetko smo izopceni pogledima drustva koji nikako da shvate sto mi to zapravo imamo I sto mi to zapravo uopce smijemo jesti. Mnogi koji misle da znaju o zdravoj prehrani nerjetko se cude kada I’m objasnjavam da su spinat, sparoge, cvjetaca, gljive, grah kao I integralni I crni kruh potpuni tabu za oboljelog od gihta. Uglavnom mozemo zakljuciti da se o gihtu premalo zna. Nazalost je takozvana “kraljevska bolest” ili Giht sve cesci u danasnjem modernom drustvu u kojem je svakodnevna prehrana mesom I to u svakom obroku postala svojevrstan standard. Cak I do te mjere da se razvio globalni osjecaj da se je obrok bez mesa ili ribe – pomalo cudan obrok. U takvom drustvu postaje vrlo tesko lijeciti se od Gihta. Dapace I vrlo tesko pronaci prave informacije na internetu.ipak uz obilje preporuka ishrane za oboljele od gihta koje su u nekim namirnicama cak I kontradiktorne, tesko je pronaci preporuke-ideje za recepte koji su podobni za oboljele od gihta. Istinski me veseli sto sam naisao na ovaj I dajem podrsku autoru da prosiri recepte na jos par varijanti preporuka recepata za Giht. Npr. svakako treba dodati da su namirnice kao sto su; visnje, tresnje I jagode preporucene u svakodnevnoj prehrani oboljelih od gihta. Ove namirnice osim sto su izvrsni antioksidansi, smanjuju i neutraliziraju uratne kiseline kao glavni cimbenik gihta i napada gihta. Osim u akutnim situacijama napada gihta, preporucaju se I kao dio svagodnevnog menija oboljelih. (Barem u sezonskim mjesecima kada ih ima za kupiti)

  2. Vesna says:

    Izgleda da ja nisam, bar do sada, ozbiljno shvatila svoj problem s gihtom. Sve mi se čini, ma nije to ništa, proći će, ali kako vidim po posljedicama, taj problem se ne rješava, nego postaje sve veći. Prošli su blagdani, uživala sam u sarmi, pečenom odojku, francuskoj salati i sad se jedva krećem,. Sve me boli, zglobovi na rukama i nogama,kičma, a posebno prsti na rukama. Napominjem da imam prekomjernu težinu, a pojavio mi se i šećer u krvi. Šta pojavio, imam ga već preko godinu dana, pijem lijekove. Zašto ovo pišem, čini mi se bit će mi lakše ako sama sebi priznam da ne pazim na svoje zdravlje.
    Zanima me kakav učinak ova dijeta, koju preporučate gihtašima, ima na “šećeraše”.

  3. emilia says:

    Bolujem od gihta više od tri godine.Unazad 5 mjeseci je postavljena dijagnoza. Predebela sam,imam svoju dvostruku težinu. Iz jelovnika sam izbacila različite namirnice,ali jedino se dobro osjećam i neman nepodnošljive bolove,kada jedem samo kuhano meso i povrće uz zelenu salatu i kupus salatu.Kile ne spadaju,očito da je količina hrane taman,da održavam težinu.

  4. Vesna (eka) says:

    Sve ovo gore navedeno od moje imenjakinje imam i ja osim šećera, nikad mi nalaz nije bio gori, ali ove dijete koje nam preporučaju mogu si priuštiti samo oni sa dubljim novčanikom ne mogu ja kuhati svojoj obitelji normalno, a sebi ove “đakonije”. Dajte napišite neku normalnu dijetu!

  5. ivica says:

    molim vas gdje pronaći način pripreme za ove recepte prehrane kod gihta

  6. Iris says:

    Imam 22 godine i tek nakon 8 mjeseci borbe sa bolovima u zglobu lijevog stopla, ortoped me salje na kontrolu krvi – znaci kada vise nisam mogla stati na lijevu nogu.. U krvi se mokracna kiselina pokazala povisena, te je njegov zakljucak da se radi o gihtu.. normalne sam tjelesne tezine, alkohol ne konzumiram uopce, ali evo ocito cu morati mjenjati plan prehrane, na sta me je doktor upozorio.. za sada pijem indometacin i alopurinol.. nadam se da o njima necu biti ovisna cijeli zivot.. prvenstveno ovisi o meni i mojoj svijesti o razvitku ove bolesti.. zato hvala za ove ideje i kombinacije obroka..

  7. neda says:

    kao i uvijek, ja pomalo kasno stižem na temu. no, možda ne i prekasno.
    naime, svi pokazatelji su da i ja imam giht, odnosno, bar sklonost ka gihtu. od od nasljednih faktora pa na dalje. dakle, giht-dijeta se bazira na povrću. a što, kao što je kod mene slučaj, to isto povrće je skoro pa zabranjeno zbog drugih razloga? konkretno, alergije na nikal koju ja imam. gotovo sve povrće (naročito lisnato), sve žitarice, dosta voća mi se ne preporuča upravo zbog alergije :(. zbog alergije imam neugodne promjene na koži (dlanovi ruku) koje ponekad budu rane, imam astmu koja je vjerojatno isto povezana s tom alergijom….. što da ja radim :(? pokušala sam smanjiti sve u čemu ima nikla, stanje kože se popravilo, ali su zglobovi postali bolni….koje zlo odabrati?

  8. Marjan says:

    Giht nije bolest već stanje organizma.
    Ovo nam je najbolji pokazatelj da smo mi ljudi postali od majmuna.
    E sad nismo konstruisani da jedemo svega i svačega, s čime se teško pomiriti možemo ali to je fakat.
    Ja imam giht 10 godina, povišeni šećer 7 godina, povećanu tjelesnu težinu i ne mogu se pomiriti da nisam konstruisan da jedem i pijem što mi je volja.
    Možda mome stanju doprinosi socijalno stanje koje mi dozvoljava jesti i piti.
    Ali došla je maca na vratanca i pojavili su se mnogi problemi među kojima je i povišeni tlak krvi.
    Problem nije samo moj ali kako svladati sebe i ne jesti i piti svega i svačega.
    Mi smo se isuviše udaljili od svoje prirode, pa nam se sve vraća natrag sa visokom kamatom.
    Moramo promijeniti stanje u društvu, da bi promijenili sopstveno stanje. Ali kako to uraditi kada smo svaki dan bombardirani sladunjavim reklamama.
    Priznajem da sam mnogo pogrešio u svom životu. Priznajte i vi da ste mnogo pogrešili u svom životu.
    Tek tada možemo da promijenimo svijet.

Ostavite komentar