Dijeta s jabukama

Dijetu s jabukama, odnosno konzumaciju tri jabuke na dan, osmislila je  američka nutricionistkinja Tammy Flin. Do toga je došlo kada je primjetila da njeni klijenti, koji prije obroka pojedu jednu jabuku, gube kilograme čak i da ne mijenjaju znatnije prehrambene navike.

Zatim je dobila želju da pokuša primjeniti sličan koncept i kod onih klijenata koji nisu konzumirali jabuku prije obroka. Rezultati istraživanja su ispali odlični – klijenti su gubili jedan kilogram tjedno u prosjeku i to samo zbog toga što su prije svakog obroka pojeli po jednu jabuku!

Tammy se time još više zainteresirala za nastavak projekta te je tako osmislila plan prehrane koji još snažnije potiče gubitak tjelesne težine. Taj plan prehrane poznat je pod nazivom Dijeta sa jabukama ili Dijeta tri jabuke.

Dijeta se tako temelji na konzumaciji jedne jabuke prije svakog glavnog obroka. Njena je korist u tome što je jabuka puna vlakana koji mogu lako zasititi čovjeka i stoga poslije nje unosi manje hrane za obrok te je njegova želja za slatkim umanjena. Ostatak plana ishrane podsjeća nas na South Beach dijetu obzirom da se unosi malo ugljikohidrata kao i malo zasićenih masnoća.

U dijeti s jabukama unosimo samo namirnice niskog glikemijskog indeksa, a rafinirani šećeri su zabranjeni. Dijeta savjetuje 4-5 manjih obroka dnevno, temeljenih na zdravoj hrani sa malo masnoća.

Svaki od tih obroka trebao bi sadržavati proteine obzirom da proteini smanjuju apetit. Također se savjetuje značajan unos voća i povrća jer nam ono utažava glad, kao i želju za slatkim.

Preporuča se unos jabuka, nemasnog jogurta, nemasnog sira, pilećih ili purećih prsa, ribe, govedine, zelene salate, brokule.

Primjer jelovnika za 1 dan:

Doručak: jedna jabuka, omlet od jaja i nemasnog sira

Prijepodnevni međuobrok: kriška nemasnog sira i čaša nemasnog jogurta

Ručak: jedna jabuka, pileća prsa sa roštilja, kuhana brokula

Poslijepodnevni međuobrok: šalica kakaa

Večera: jedna jabuka, odrezak lososa sa roštilja, zelena salata

Prednosti dijete:

  • Konzumacija jedne jabuke prije svakog glavnog obroka pospješuje osjećaj sitosti i smanjuje mogućnost prejedanja.
  • Jabuke su bogate dijetalnim vlaknima koja su dobra za probavu, osjećaj sitosti i snižavanje kolesterola.
  • Jabuke sadrže flavonaide koji pomažu u sprečavanju srčanih bolesti i određenih vrsta raka.
  • Obroci su uravnoteženi – bazirani su na složenim ugljikohidratima, nemasnim proteinima i voću i povrću.
  • Nemasno meso, čiji se unos potiče u ovoj dijeti, bogato je proteinima te tako smanjuje apetit i održava mišićnu masu za vrijema provođenja dijete.
  • Dijeta s jabukama savjetuje konzumaciju svježeg voća i povrća što je pozitivno s nutricionističkog aspekta.
  • Obzirom da u ovoj dijeti nema brojanja kalorija, bodova i sl., poprilično ju je lako držati.

Nedostatci dijete:

  • Može Vam postati dosadno da prije svakog obroka morate pojesti jednu jabuku.
  • Iz prehrane se isključuje dosta namirnica na koje smo danas navikli i pri držanju dijete nam mogu nedostajati (na primjer slatkiši).
  • Vegetarijancima bi moglo biti teško držati predmetnu dijetu ukoliko se žele držati plana prehrane u cijelosti.

Pri držanju dijete s jabukama, nije predviđeno varanje u unosu namirnica već bi se trebali pridržavati datog plana prehrane.

Dijeta s jabukama se pokazala učinkovitom u gubljenju kilograma ako se pridržavamo datog unosa namirnica te konzumacije jedne jabuke prije svakog obroka. Jabuka ima mnoga dobra svojstva koje doprinose našemu zdravlju te je poželjna namirnica u planu prehrane svake dijete.

Ono što se pokazalo jako učinkovito kod provođenja dijeta a besplatno je, jest vođenje on-line dnevnika mršavljenja na specijaliziranim forumima za mršavljenje. American Institute of Health je u svom šestomjesečnom istraživanju utvrdio da su osobe koje su vodile takav dnevnik mršavljenja izgubile u prosjeku 7 kilograma više od onih koji nisu vodili takav dnevnik.

“Poanta dnevnika mršavljenja je da će osoba puno teže griješiti u provođenju dijete kada njihov napredak  prate drugi korisnici foruma. Osim toga često se pokazalo kako je bitna podrška u nekim trenutcima osoba koje imaju sličan problem” izjavio je Bill Brogan, doktor pri navedenom institutu.

Naša preporuka je mrsavljenje-forum.com, koji je prvi specijalizirani forum za mršavljenje gdje uz podršku samih korisnika, možete očekivati odgovore i na Vaša pitanja od doktora, nutricionista i kineziologa.

Ostavite komentar