Dukan dijeta

Navedeni članak je pisan u suradnji naših stručnjaka i stručnjaka Centra za mršavljenje i oblikovanje tijela Altis. Za kvalitetnije i brže rezultate putem tretmana ili vježbanja slobodno se obratite stručnjacima Altis Centra.

Navedeni Centar pruža iznimno kvalitetne programe mršavljenja pri čemu su svi vođeni magistrima Kineziologije.

Dukan dijeta javlja se i pod nazivima Francuska dijeta i Pariška dijeta. Polazišna točka za ovu dijetu i sve navedene nazive je dr. Pierre Dukan – poznati francuski nutricionist koji je život posvetio proučavanju navika ishrane i zdravom mršavljenju te ima preko 30 godina iskustva u tome području.

Dukan dijeta brzo je pokazala izvrsne rezultate te kontinuirano dobiva na popularnosti. Prakticiraju je i supermodel Giselle Bundchen te pjevačica i glumica Jennifer Lopez.

Dr. Dukan počiva svoju teoriju na stavu da je debljina uzrokovana s nekoliko psiholoških čimbenika. Vjeruje da pretile osobe ne mogu odoljeti napasti jedenja izvan zadanih obroka.

Smatra da ljudi koji žele izgubiti prekomjerne kilograme žele vidjeti rezultate vrlo brzo te da im je zadovoljstvo postignutim zapravo glavni motivator da nastave s dijetom.

Kako bi se uopće mogli držati pravilnog plana ishrane koji će ih dovesti do tih rezultata, trebaju imati jasno definirane ciljeve, faze, namirnice i slično.

Ovaj plan ishrane promovira da možete jesti koliko god želite i kada god želite. Sviđa Vam se to, zar ne?  Dijeta je bogata proteinima, a siromašna kalorijama.

Takav princip prehrane temelji na činjenici da ugljikohidrati postižu podizanje razine šećera u krvi, a potom dolazi do drastičnog pada zbog čega osjećamo glad, želju za hranom i zatim obično unosimo prvo što nam dođe pod ruku, najčešće slatkiše ili grickalice. Suprotno tome, proteini nam smanjuju apetit i dovode do toga da tijelo povlači zalihe masnoća za energiju što za posljedicu ima mršavljenje.

Četiri faze Dukan dijete

Dukan dijeta podijeljena je u četiri faze koje bi trebala proći svaka osoba koja se odluči držati ovu dijetu.

1. Faza napada

Za početak dobivate najjednostavniju fazu. Ne bismo Vam valjda otežali od samoga početka? Kada se kaže „najjednostavnija“, misli se na namirnice koje smijete jesti. Pritom se trebate točno pridržavati dopuštenog jer nema iznimaka. Ova faza je jako bitna jer započinje ciklus mršavljenja i traje od tri do deset dana (ne biste ju trebali držati duže od toga, a period unutar dopuštenog ovisi o tome koliko kilograma želite smršaviti).

Prva faza je faza proteina. Dakle, temelj ove faze su namirnice takvog sastava, na primjer piletina i puretina bez kože (u koži se nalaze masnoće), teletina, nemasna govedina i zečetina.

Ostale vrste mesa kao što su svinjetina, janjetina i patla su strogo zabranjene. Dozvoljene vrste mesa možete jesti kada god želite i u količinama bez ograničenja.

Vodite računa i o pripremi mesa – ono se ne smije pripremati na masnoći (i ulje i maslac su zabranjeni) pa koristite tavu od teflona, roštilj i slično.

Od drugih proteina možete unositi i nemasnu šunku te pileća, goveđa ili teleća jetrica, ali i sve vrste školjki i ribe, tofu, soju te do dva jaja dnevno (ukoliko imate problema s kolesterolom, nemojte jesti više od 3-4 žutanjka tjedno .

U prvoj fazi smijete jesti i mliječne proizvode bez masnoća, kao što su jogurt (obični i voćni), mlijeko i sir. Ukoliko želite jesti polumasne mliječne proizvode, tada ne biste smjeli konzumirati više od dva dnevno.

Puno je dodataka jelima i začina za koje često u dijetama ne znate da li biste ih smjeli koristiti. U Dukan dijeti možete koristiti umjetne zaslađivače, ocat, luk, češnjak, biljne začine svih vrsta, kisele krastavce (ali samo jako malo kao dodatak), sok od limuna (ali samo kao začin hrani, ne kao piće), senf i sol u umjerenim količinama, kečap bez šećera. Žvakaće gume također možete uzimati, ali svakako one bez dodanog šećera.

Dok držite ovu fazu dijetu, može Vam se desiti da imate suha usta i loš zadah. To možete izbjeći tako da pijete puno vode, minimalno dvije litre dnevno. Možete piti i čaj i kavu, ali oboje bez dodatka šećera ili eventualno s malo umjetnog zaslađivača.

Nakon četiri dana dijete moglo bi doći do pojave zatvora. Kako biste to riješili, u prehranu dodajte žlicu i pol mekinja dnevno i svakako pijte puno vode. U ovoj fazi je jako bitno kretanje tako da svakako prakticirajte tjelesnu aktivnost koja Vam odgovara. Ukoliko niste poklonik sportskih aktivnosti, barem hodajte ubrzano minimalno 20 minuta dnevno.

2. Faza izmjene

U drugoj fazi, odnosno fazi izmjene, dolazi do izmjene dvije podfaze – one u kojoj se konzumiraju samo proteini i one u kojoj se unose proteini s povrćem.

I dalje ne smijete koristiti nikakve masnoće za pripremu jela tako da povrće jedete sirovo, kuhano ili na pari (uvijek je poželjno što manje obrade jer tako sadržavaju što više vitamina i ostalih hranjivih tvari). Od povrća imate uistinu široku lepezu mogućnosti; samo trebate izbjegavati škrobnato povrće, poput graha, leće, krumpira i kukuruza.

Te dvije podfaze možete kombinirati kako želite. Na primjer možete jesti tri dana proteine pa tri dana proteine i povrće. Međutim, najbolje bi Vam svakako bilo da naizmjence izmjenjujete jedan proteinski dan s jednim kombiniranim.

Ova faza traje sve dok Vaša željena težina nije dosegnuta. Kako bi potaknuli probavu, unosite 2 žlice mekinja dnevno (dakle povećali smo količinu). Također osnažite i period vježbanja; prakticirajte fizičku aktivnost minimalno 30 minuta dnevno.

3. Faza konsolidacije

Faza konsolidacije je stavljena sa svrhom da zadržimo željenu težinu i nakon što izgubimo suvišne kilograme. Često se brinemo samo za prvi dio, a zanemarujemo taj „post“dijetni dio.

Ova faza je osmišljena na način da se u ishranu dodaju ugljikohidrati, odnosno integralna tjestenina, integralni kruh. škrobno povrće te tvrdi sirevi. Sada možete jesti i voće, ali pripazite da ipak ne jedete voće s puno šećera poput banana, trešanja i suhog voća.

U ovoj fazi ćemo razveseliti sladokusce! Sada smijete pojesti dva obroka tjedno u cijelosti po Vašoj želji. Na primjer, smijete konzumirati čokoladu, kolače, alkohol, što god želite. Ova faza nema točno određen period trajanja već se razlikuje od osobe do osobe.

Koliko dugo biste trebali držati ovaj period dijete ovisi o tome koliko ste kilograma izgubili – za svaki izgubljeni kilogram, držite 10 dana konsolidacije. Ova faza nije namijenjena za gubljenje kilograma, ali ih svakako nećete niti dobiti (ukoliko se pridržavate plana prehrane).

4. Faza stabilizacije

Ovo je faza koja bi trebala trajati čitav Vaš život zato što se odnosi na princip ishrane kojeg bi se trebali općenito držati da živite zdravo i da ne vratite opet izgubljene kilograme. Možete zapravo jesti i pitu što god želite, ali biste svakako trebali imati jedan isključivo proteinski dan tjedno. Prema preporuci dr. Dukana, taj dan bi mogao biti četvrtak, ali može biti i neki drugi po Vašem izboru (samo ga nikako nemojte izbjegavati).


Prednosti dijete

Ono što se obično svima sviđa jest činjenica da – za vrijeme držanja dijete – možete jesti u neograničenim količinama. To definitivno psihološki dobro djeluje na ljude iz razloga što se nećete izgladnjivati. Zbog izgladnjivanja često zapravo dolazi do prejedanja.

Kod dijete dokazano dolazi do velikog gubitka kilograma na početku što dobro djeluje na motiviranosti osobe na dijeti, ali se također potiče i promjena prehrambenih i životnih navika (u dugačkom procesu stabilizacije) što je veliki plus za održavanje zdravih navika te zbog toga da ne dođe do tzv. „jo-jo“ efekta (odnosno vraćanja izgubljenih kilograma).

Dukan dijeta nam dopušta dva obroka bez ograničenja (u vrijeme faze konsolidacije) što će nam dobro doći ukoliko se nađemo u situaciji obiteljskih okupljanja, odlazaka u restoran s prijateljima, slavljenja rođendana i sl.

Nedostatci dijete

Obzirom da se dijeta dr. Dukana bazira na proteinima, trebamo piti puno vode kako bismo spriječili ranije spomenute neugodne posljedice poput neugodnog zadaha, suhih usta, zatvora i sl.

Problem može stvoriti i financijska priroda ove dijete – riba, morski plodovi i meso su skupi te tako manje prihvatljivi za dosta populacije. Ovakav način prehrane je jako teško prilagoditi vegetarijancima te tako poprilično isključuje taj dio populacije.

Ukoliko biste dijetu trebali držati duže vremena (u svrhu gubljenja značajnog broja kilograma), moglo bi doći do zasićenja i dosade zbog sličih obroka koje biste unosili duže vremena (na primjer, u fazi izmjene biste mogli biti mjesecima tako da bi Vaša prehrana dugo bila bez ugljikohidrata obzirom da se unose tek nakon što se dođe do željene težine).

Ono što se pokazalo jako učinkovito kod provođenja dijeta a besplatno je, jest vođenje on-line dnevnika mršavljenja na specijaliziranim forumima za mršavljenje. American Institute of Health je u svom šestomjesečnom istraživanju utvrdio da su osobe koje su vodile takav dnevnik mršavljenja izgubile u prosjeku 7 kilograma više od onih koji nisu vodili takav dnevnik.

“Poanta dnevnika mršavljenja je da će osoba puno teže griješiti u provođenju dijete kada njihov napredak  prate drugi korisnici foruma. Osim toga često se pokazalo kako je bitna podrška u nekim trenutcima osoba koje imaju sličan problem” izjavio je Bill Brogan, doktor pri navedenom institutu.

Naša preporuka je mrsavljenje-forum.com, koji je prvi specijalizirani forum za mršavljenje gdje uz podršku samih korisnika, možete očekivati odgovore i na Vaša pitanja od doktora, nutricionista i kineziologa.

 

137 komentara na “Dukan dijeta”

 1. Tea says:

  djeta je odlična ako se atvarno pridržavate uputa. 10 dana sam bila na fazi napada ili prvoj vazi i smršavjela sam 7 kg.

 2. nbm says:

  bila sam na ducan dijeti ali nisam zadovoljna. niti sam izgubila očekivane kilograme, a kada sam počela “normalno” jesti – na sam doticaj organizma s bjelančevinama – imala sam teške proljeve. teško se organizam privikao na to.

 3. Dijana says:

  ja bi uskoro htjela započeti s ovom dijetom i nadam se da ću uspjet skinut bar pola od onog kaj bi htjela…

 4. anita says:

  trenutno sam u 3.fazi ove dijete, izgubila sam očekivanih 9 kg, pridržavam se pravila, vježbam redovito i super sam zadovoljna :)

 5. cupo says:

  @Dijana – i ja se spremam na ovu dijetu nakon Uskrsa. Nadam se da će biti uspješna! Malo sam pretraživala po internetu i stvarno se čini da ovo s povećanim unosom proteina djeluje. :)

 6. astralina says:

  Prošloga proljeća sam bez ikakvih problema Dukan dijetom (više volim reći načinom prehrane nego dijetom) skinula za mjesec dana 8 kg koje nisam vratila…

 7. cupo says:

  @astralina – blago ti se, to je nekako i moj cilj (5-7kg manje bi me u potpunosti zadovoljilo, pod uvjetom da ih ne vratim dok si rekao keks)!
  međutim, ono što me brine kod ove dijete jest pripremanje obroka (pogotovo proteinskih u prvoj fazi) na radnom mjestu. nije baš da si mogu priuštiti kuhanje u uredu pa molim savjet kako se pridržavati dijete, a istovremeno biti van kuće 8-9 sati dnevno? Kuhati doma ili ručati normalno pa za večeru povećati unos proteina…
  pls savjete iz prve ruke! Hvala!

 8. Ana S says:

  Iza nove godine sam sama sebi rekla da sam pretjerala kad sam stala na vagu, 75kg na 167cm visine, maaalo previše.
  Sad sam u 3. fazi, izgubila sam 12kg, sad sam ponosna na svoja 63kg,trebala sam skinut još 1 kilo, ali sam prezadovoljna vitkom linijom da sam odustala, ovoliko kilograma nisam inala ima doslovno 13 godina! Stvarno same riječi hvale za dijetu, navukla sam još dosta njih na ovu dijetu, i svi smo prezadovoljni, kolegica je skinula 10kg, prijateljica 7kg, prijateljicima mama 5kg, susjeda 6kg.
  Apetit mi se smanjio za ne vjerovati, ja koja inače mogu pojesti 2 puna tanjura tjestenine, sad sam sita nakon 2 komadića piletine i pola tanjura šalše!!
  Jedino je to što morate raščistiti sami sa sobom da krećete i da nema zajebancije, i držati se paravila i kilogrami odlaže ko rukom odnešeni :-)
  Topli pozdrav iz Makarske
  Ana

 9. Ivana says:

  upravo sam procitala ovu Dukan dijetu!i nije mi jasno kkao neko moze u npr. 1mj. smrsaviti 7kg.??a tako se jede,skoro pa sve..

 10. ivy says:

  danas mi je prvi dan nadam se da cu smrsati ………… :)))))) drzite mi fige :)))

 11. VESNA says:

  danas sam počela, nadam se pozitivnim rezultatima, držte fige.

 12. Sunčica says:

  Danas sam pocela sa Dukan dijetom, cilj je skinuti 10 kila, nadam se da ce biti uspjeha.. Za sad svi koji su bili na ovoj dijeti imaju samo rijeci hvale i odlicne rezultate.. ;)

 13. anita says:

  @cupo…. uvijek mozes jogurt,svjezi posni sir, dimcek…

 14. ivy says:

  al ni pod kojim slucajem nemojte naporno trenirat u 1 fazi……

 15. Ajiramana says:

  Danas zadnji, 10. dan 1. faze – pad od 5 kg, sutra počinjem s drugom i vježbanjem (radim posao koji zahtijeva gibanje, pa nisam ni pokušavala dodatno vježbati – počinjem sutra). Povrće, mmm…

 16. Ana S says:

  Uvijek možete čitati između redaka, možete jesti pileće ili pureće hrenovke i pileći ili pureći parizer, to ne piše u recepturi, ali ipak spada u dopuštene namjernice, nemasno, mene je to spašavalo kad bi bila u strci s vremenom. Možete jesti i gaudinu ili mediteran (zamjenu za sir)otopite ih preko grilane piletine,ne previše, ali od dvije fete vam neće biti ništa, a meni je piletina u gril tavi sa češnjakom, malo vegete i mediteranom, još uvijek naj jelo.

 17. Maya says:

  EeE ljudi vidim da imate samo reci hvale za ovu dijetu, a i ja sam odlucila da od sutra pocnem drzati tu dijetu, ali ne znam kako. svakim radnim danom sam u skoli po 6 sat,i sta da radim pomozite mi zelim da smrsam. sta mogu jesti za vrijeme skole, a da se drzim dijete plss upomocccccccccc molim vassss!!!!!!

 18. Ana S says:

  Teta Maya!
  Ja radim u trgovini, pa imam provjeren jelovnik. Ujutro kad se ustanem skuham 2-3 hrenovke, pojedem njih i popijem kavu, na poslu tijekom pauze popijem 2 light jogurta i u njih umiješam cimet (ako volite cimet super je), može i bez cimeta. Ako to mene koja radim fizički posao “drži” do 14:30, držat će i vas u školi :-)

 19. Kristina says:

  Ja upravo krećem na dijetu, moja prijateljica je već skinula 5 kg u 10 dana. Meni treba 7 kg manje.
  Može li se umjesto one jedne žlice mekinja jesti Nestle Fitness Whole grain?
  Znam često tijekom pauze na poslu popiti jedan jogurt u koji stavim malo tih žitarica..
  Hvala na odgovoru.

 20. jasna says:

  E ljudi ja zelim da smrsam 3 kile za 15 dana, pa me zanim akolko ste kila skinuli samo u prvoj fazi tj. proteinskoj ?? i da li se varte ako ne nastavim dalje??

 21. Silvya says:

  Imam pitanje….koliko treba trajati koja faza? Visoka sam 163 i trenutno imam 61-62kg…želja mi je skinuti nekih 4 kg…Ali ne znam koliko treba trajati koaj faza?? I da Što je sa voćem??? Jel njega smijem??

 22. snješka says:

  gdje mogu vidjeti što se jede u toj dijeti

 23. čupko says:

  ja sam uvijek na nekoj ODUSTANI dijeti, ali moram nešto poduzeti. Sviđa mi se ovo, jedi koliko god hoćeš.

 24. maša says:

  Cure,
  sa Dukanom sam počela u travnju prošle godine, skinula sam 35 kg i takav način prehrane je postao sastavni dio mog života. Ako sam poželjela nešto slatko pojela sam dvije kugle sladoleda, odnosno zamijenila sam jedan obrok sa sladoledom. Vagala sam se svako jutro (obavezno je bilo nešto manje kg) i to mi je bila motivacija da nastavim dalje. Voćni jogurti su također bili sastavni dio moje prehrane.Svima vam držim fige i znajte da se može uspjeti. Pozdrav svima

 25. Maya says:

  Da ali tamo pise da tokom prve faze nesmemo naporno trenirati ja treniram atletiku svake nedelje bar 3 puta nedeljno po sat vremena ! Da li mogu trenirati dok sam u 1 fazi dijete ?

 26. Ana S. says:

  Ja se uopće nisam u 1. fazi osjećala slabo, malaksalo i tako o. ma možeš trenirati, ako je to “napor” na kojeg si ti navikla nećeš ni osjetiti veliku razliku, naravno ako osjetiš slabost lijepo sjedneš, ako ništa drugo, prva faza traje max 10 dana,ako se ne osjećaš naj naj na atletici, 10 dana dok je prva faza napraviš pauzu .

 27. zeljka says:

  Danas ponovno počinjem s Dukan dijetom. Do sada sam s njom smršavjela 10 kg, sada bih trebala još 10.Nadam se da ću uspjeti kao i do sada.

 28. pipi says:

  Trenurtno mi je sutra 9 dan prve faze i skinula sam 4.5kg,nadam se da ce i tako dalje ici jer imam namjeru skinut najmanje 15kg,dijeta je odlicna,jesi malo gladan na pocetku al se jednostavno naviknes na glad,velik je izbor namjernica,al mene jedino muci druga faza jer kad imas proteinski dan sa povrcem nemam sto za jesti ujutro kad radim,znaci do tad je glad dok se ne vratis s posla,zene zvacite zvake voce bez secera,to vam ublazava glad.

 29. Iva says:

  Danas mi je 3. dan faze napada, nisam ljubitelj mesa osim pečenog, te sam više okrenuta mliječnim proizvodima. Koliko dana moram biti u 1. fazi ako želim skinuti 10-tak kg? Čestitke svima na upornosti !!!! :)

 30. Marijana says:

  Za 4 dana otisle 3 kg,svaka cast za ovu dijetu

 31. Jasna says:

  Pozdrav ljudi,
  Samo da sa vama podijelim svoje mišljenje.Ja sam danas 3 dan na dijeti i nisam baš izgubila ali sam uporna(jedino sam dobila zatvor :)),vezano uz sve ljude koji rade kao i ja od 8-16 ja svaki dan ujutro prije posla uzmem od doma nešto za jesi,danas je to posni sir,šunka nemasna i jogurt,nekad uzmem dva jaja kuhana,jogurt i salame.Znači sve što je dozvoljeno a može se izdržati cijeli dan na poslu.Što se tiče koliko traje koja faza ja sam dobila odgovor na internet stranici prof.Ducana gdje sam poslala svoje mjere a oni su mi poslali program u kojem za gubljenje 9 kila 1 faza traje 3 dana i druga 60 dana

 32. gloria says:

  Gloria
  Sutra počinjem i ja sa tom dijetom.Željela bi skinuti 2 puta po 4 kila. Blago vama na ustrajnosti.Samo tako dalje.Javit ću se.

 33. MARINA says:

  molim vas cure sutra bi pocela s dijetom zanima me moze mi netko reci kako se jede tijekom dana koliko , dali se u prvoj fazi smije mjesat meso i mlijecni proizvodi ???? aj molim vas pomoc

 34. NADA says:

  Dijeta mi je odlična, u 5 mjeseci sam skinula 17 kg, a nakon toga još u slijedeća 2 mjeseca 3 kg, što znači u 7 mjeseci 20 kg. Odlično se osjećam, nisam imala nikakvih problema, koža mi ostala zategnuta…što se svi čude…ništa ne visi…čak štoviše, ocrtavaju se mišići! Puno mojih prijateljica je krenulo na dijetu kad su vidjele uspjeh kod mene, i sve su skinule željene kilograme. Svakako ju preporučam!!!! I danas nakon što sam prekinula s dijetom i u fazi sam održavanja…nisam dobila ni jednu kilu. Naravno treba složit klik u glavi i sve ide lako. Strašno motivira sam početak kad brzo vidite rezultate…..

 35. maša says:

  danas mi je 41.dan ove dijete,dosad sam izgubila ravnih 10kg. Konfekcijski broj smanjio mi se sa 44 na 40 ili 38 (ovisno o modelu). Tako da sam prezadovljna…još samo 2kg i prelazim na 3.fazu za koju vjerujem da mi isto neće predstavljati problem, budući da sam se već navikla na promjenu načina prehrane. Ne fale mi ni grickalice, niti kruh, niti slatkiši. Dukan je pravo čudo!!!

 36. milena says:

  pokušat ću sutra počinjem!!!!
  bilo bi dobro da svatko da nekoliko recepata sa kombiniranim danom kako je pripremao jelo i za doručak šta jesti bojim se da će mi biti slabo to za jesti ali ako ništa neizgubim bit ću užasnuta imam 84 kg/ 163 cm
  s obzirom da imam dijete s posebnim potrebama znam biti nervozna da jedem sve što dohvatim

 37. noobstyle says:

  nije da unistavam entuzijazam ili tako nesto, no nije li smrsaviti kilu dnevno… nezdravo?

  inace kad sam ja bio na dijeti mrsavio sam 4-5 kila mjesecno… i to je puno… no dijetu je pratila obavezna fizicka aktivnost…

 38. Bety says:

  Pozdrav,
  Samo da ohrabrim one koje su na dijeti i da usmjerim one koji se razmišljaju.
  Od 5mj do sad (što bi reć 5mj :) sam skinula 20kg.Odlično se osjećam i nastavljam dalje.Još 7kg.Fige mi držite.E sad savjet iskusne iskusne djetašice, držite se pravila al ako nekad zabrljate nema veze, treba nastavit dalje.Kile će poći dolje.Samo vježbajte.Sretno svima.Oni koji razmišljaju – prestanite i pokrenite se!Odlično ćete se osjećat i drugi će vam zaviditi :)

 39. sara says:

  MAŠA I OSTALI
  zanima me što ste jeli tokom dana i kada te kako ste spremali
  unaprijed hvala

 40. Ivana says:

  HTJELA BI POCETI SA DIJETOM DUKAN ALI ME ZANIMA KAKO JE KORISTITI,TJ.KOLIKO DANA TREBAM BITI POD ODREDJENIM FAZAMA.AKO MI NETKO MOZE JAVITI.HVALA.

 41. Mirsa says:

  Bok,
  ja sam danas 8 dan u 1 fazi, pa bih vas molila pomoc….citala sam dosta razlicitih clanaka…u nekima se spominje da se smije koristiti biljno ulje (mala zlica) u nekima da se ne smije. Cujem da ste zadovoljne s djetom i da se je drzite , zanima me VI koje ste uspjesno na djeti da li ste koristele ulje?

 42. Mirsa says:

  ja sam si prije par dana isprintala o dukanu pa fzama kaj se smije jest – to je objavio new york times ak se ne varam…tamo piše da se u drugoj fazi mogu pojesti 2 šnite kruha dnevno i dvije voćke…u hrvatskoj verziji tog nema
  a u 3 fazi da se smije jesti za doručak 1 nezaslađeni napitak, 1 porcija proteina,,neki mliječni proizvod, 2 šnite kruha i voćka
  ručak-meso, ili riba, tijestenina ili riža, voće
  večera – isto kao ručak samo se doda povrće u neograničenoj količini

  sad sam se totalno zbunila i ne znam sto je točno

 43. iorbili says:

  alo ljudi, drago mi je da je ova dijeta toliko uspješna, i ja ću krenut uskoro s tim režimom prehrane. samo curke budite oprezne s tim ‘bezmasnim’ voćnim jogurtima jer se ta mast najčešće zamijeni šećerom pa taj jogurt zapravo ima kalorija kao pola litre cole. čitajte deklaracije obavezno! pozz

 44. tonka says:

  u drugoj fazi se jede samo povrce ili………??

 45. ana says:

  a što je sa voćem nigdje se ne spominje da li ga je moguće jesti u drugoj fazi

 46. maja says:

  gdje mogu nabaviti mekinje i kako da ih jedem? danas mi je 2.dan!! hvala!

 47. marina says:

  hej,dragi moji upravo sam pročitala vaše komentari i vidim da ste zadovoljni sa rezultatima ove dijete,pa evo i ja ću od sutra na dukan dijetu,za početak trebam 5kg manje.nadam se da ću uspjeti,javim vam rezultate

 48. Petra says:

  Zanima me koliko ostale faze traju (2, 3 i 4) jeli ovisno o nama koliko želimo ili? Pozdrav!

 49. mala555 says:

  svi ste zadovoljni vidim to….ali imam jedan problem visoka sam oko 160 a imam 58,5 kg svi kažu da nisam debela ali nema šanse želim najmanje 6-7 kg dolje ali nekužim te 1 faze 2,3 i to a tek mi je 13 godina može malena pomoći molim vas :)

 50. Ana says:

  Jel mi može netko dati informaciju koliko bi trebala držati sve te faze.Imam 66 kg, a visoka sam 169?
  Hvala unaprijed

 51. Mimi says:

  Jel smijem jesti lan sa malo mlijeka ujutro u 1-voj fazi?Jer bez lana probava mi užas…

 52. Mimi says:

  U svakom slučaju jela sam lan,nisam išla na wc,jedino ponekad pomoću laksativa,prekinula sam nakon 13 dana jer sam bila napuhana…Smršavila 2 kg…

 53. Cinca says:

  Dijeta je odlična i svima bih ju preporučila. Izgubila sam skoro 30kg u 4 mjeseca. Nikada nisam bila gladna,slaba i sve ostalo.

 54. jelena says:

  drage cure,
  evo ja sam na 7.danu prva faza i skinula sam 6 kg…dijeta mi je odlicna…samo sam imala malih problema sa zatvorom…cij mi je skinuti 45 kg, a moram vam priznati da u zivotu nisam bila toliko motivirana kao do sada za neku dijetu…javljam vam rezultate…pozzz :-*

 55. fanci says:

  evo citam komentare i sve vise i vise mi se svida ova dijeta samo nikako da otkrijem dali se smije koristiti ulje u ijednoj fazi jer i za przenje u teflonu mora bit bar zlicica ulja a ja inace koristim samo maslinovo pa ako ko zna ili je koristio a uspio skidat nek mi sapne:)))
  hvalaaaaa

 56. MIŠIL says:

  ..pozz…
  …evo da se i ja pridružim, danas mi je treći dan prve faze, nisam toliko gladna, ali me stalno vuče slatko (inače sam ovisnik, i to je najveći problem)..
  …ja bi u biti htjela znati koliko vremena moram biti na drugim fazama, a nemam pojma kako da to saznam, na ovoj prvoj ću biti 10 dana…i sada ono najgore od svega cilj mi je skinuti 15-20 kg (koje sam pokupila u dvije trudnoće)….hvala svima na odg, pozzzzz

 57. mirnesa says:

  ja sam bila na nekoj svojoj dijeti, izbacila hljeb i statkise skinula 10 kila, ali kad sam pocela “normalno” jesti kile se vratile.
  sutra pocinjem sa dukan dijetom pa cemo vidjeti. pozz

 58. zlato says:

  Već dugo razmišljam o ovoj dijeti i odlučila sam sutra krećem. Vjerujem da ću izgubiti više od 15 kg. Ćujemo se

 59. BEYBE says:

  recimo zelim skinuti 20-25kg koliko treba meso jesti koliko povrce ? hvala

 60. mala@k says:

  ja sam sva u očaju , natukla sam kg od trudnoće a i ruku na srce obožavam papati, i slatko i sve… i uživam u tome. Imam 30 kg za skinuti…. mislim se odvažiti na dukan dijetu pa možda pomogne!!!
  Sretno svima¨!!!

 61. magdalena says:

  imali još recepata protiv zatvora osim mekinja i zobenih pahuljica ?

 62. lella says:

  Drage moje, evo vam link kako izračunati koliko dana treba biti na prvoj,drugoj… itd fazi! DukanDiet.co.uk.

 63. anaa says:

  imam jedno pitanje dali u prvoj fazi smijem koristit voće ??

 64. cica says:

  pozzz devojke,i ja sam drzala Dukan dijetu i skinula sam jako brzo dosta kg,predhodne dijete koje sam drzala su imale jo-jo efekat,ne znam u cemu je fora ali sa dukanom nisam vratila ni jedan kg…drzim i dalje jednom nedeljno cist proteinski dan…dva obroka u toku nedelje jedem sta mi padne napamet..ali bukvalno i sjajno se osecam…ko god nije probao samo napred…dijeta je SAVRSENA!!!!

 65. Tai says:

  Drage cure, 5 dana faze napada, sada sam drugi dan u fazi gubitka kilograma, malo sam skeptična, nadam se da ću smršaviti. Tek jučer sam se vagala imam 76 kg, što je za mene poražavajuće. Željela bih smršaviti 12 kg. Jedini izlet iz svih dukanovih normi mi je voćni jogurt sa manje masnoće. Do sada sam skinula možda 2 kg vode iz organizma. Molim potporu tko je prošao sličan strah da neću uspjeti.

 66. legenda says:

  Drage moje, pocela sam sa dijetom pre 10 dana, prva faza prosla, malo mi je teska bila jer nisam mogla puno mesa( BUKVALNO JEDNA VIRSLA ILI POLA MALE SNICLE ) jesti bez savrsenog hleba, priloga, povrca i svega ostalog sto volim papati, ne, nisam bila gladna , nego slabost,nesvest,los zadah….. ali dobro je, sada sam ubacila povrce, malo sam krsila pravila ali opet sam skinula par kg,osecam se izduvano, mrsavije nisam se merila i necu dok ne stignem do zadnje faze, na pocetku sam imala 84 kg(trudnoca i naravno obozavam da papam, :( …………cilj mi je bar 67 kg………….javim se sa rezultatima .mislim da ima nade za mene …..a i za sve vas koji se odvazite na ovu dijeu……… MOZEMO MI TO ………BITNA JE ODLUKA ———-SRECNO SVIMA

 67. Tanja says:

  bok cure. :) ja sam visoka 169 i imam 73 kg, htjela bih smrsaviti 10 kg.. moze li mi netko napisat tocan raspored sta jede koji dan za dorucak, rucak i veceru. :) molim vas zaista bih htjela smrsavit. :( i spremna sam se pridrzavat svega sta pise. :D

 68. Ale says:

  Evo ja danas 2 dan faze napada, vidjet ćemo dali stvarno djeluje…. Sve Vi koje ste davno počele i zavrsile šta zadovoljna, su se kile vratile?? Ja sam visoka 168 i imam 66 kg i htjela bi skinut 8-10 kg……

 69. cica says:

  @tanja,u ovoj dijeti ti ne treba raspored sta se kad jede…zato je savrsena :)imas tri faze ja sam 10 dana bila na proteinima i fit jogurtu…jela sam meso sa rostilja ili iz rerne kad god mi je palo na pamet..ali bukvalno..pila sam 3-4 litre vode…to mi je tesko padalo ali sam se terala…drzala sam non stop flasu od litre kod sebe…posle 10dana sam ubacila povrce…jedan dan cisto proteinski pa sledeci proteini sa povrcem i sve tako 3 meseca…malkice sam krsila tipa da sam przila meso ili pojela neki slatkis ali sve u svemu za 3 maseca sam skinula 24kg..a sto je najvaznije nisam ih vratila..koza mi nije opustena…ma sjajno se osecam.srecno

 70. igor says:

  danas mi je 40 dan i smrsao sam ravnih 10 kg prezadovoljan sam

 71. dinka says:

  cao curke danas mi je sedmi dan,i nemogu vjerovati izgubljeno je 5 kg.jako sam zadovoljna zeljela bih skinuti nekih 12 kg.,imala sam 71 a sad imam 66 kg.nastavicu dalje nije mi uopste tesko kad vidim da kile nestaju izdrzala bih i glad samo jedan problem zatvor i zatvor ali probacu uzeti caj pa cu vidjeti kako stvari stoje..sretno svima ..

 72. Tanja says:

  hvala puno! ja od sutra krecem! :D i svaka ti cast! mislim da cu i ja tako, zapravo nadam se! koliko si izgubila u fazi napda? :)

 73. Tanja says:

  bila sam bolesna neko vrijeme imala snm neku virozu pa nisam mogla se pridrzavat i tako od sutra krecem! :D

 74. jelena says:

  Pozdrav ljudi,jel ova dijeta zaista tako dobra?Razne sam pokusala ali nisam uspela:(.Mnogo viska kg je ostalo od trudnoce i vec duze vreme pokusavam da ih se resim ali bezuspesno,jel moguce da se u prvoj fazi za samo par dana izgubi 4-5 kg?Ja resila od sutra poceti.

 75. cica says:

  @tanja,ja sam se samo na pocetku izmerila tako da ne znam tacno koliko sam izgubila…ali odma nakon par dana se vide rezultati…neverovatno ali istinito..ti si vec i pocela sa dijetom tako da ocekujem pozitivan komentar…pozzz

 76. Martina says:

  ljudi moji dali ste mi takvu motivaciju da nemate pojma…krecem od sutra…moram skinut 12 kila…hvala na dobrim savijetima…javim se uskoro s rezultatima pozdrav i da još kratko pitanje, što je s voćnim jogurtima?

 77. darija43 says:

  pozz svima…vidima da ste svi zadovljni…molila bi dobru dušu ako može da mi kaže šta su jeli tokom dana., ili ako je koja složila receptda mi napiše.od <3 hvala..pozz

 78. Tanja says:

  jaa sam krenula ii danas mi je 5. dan.. osjecam se puno lakse ii skinula sam oko 1 kg. :D dakle zadnji dan proteina. ali malo sam krsila. :P nadam se da do ljeta ce sve nestat! haha. :D

 79. happy says:

  Ja bila na ovoj dijeti 4 dana i skunula 2,5 kg.Nažalost,odustala sam jer od 16h nisam jela ništa pa mi je to teško padalo xD Inače,odlična dijeti,budem uskoro opet na nju ;)

 80. jelena says:

  malkice sam brljala :( pa ponovo u ponedeljak cu poceti,pokleknem treci -cetvrti dan,posle budem besna sama na sebe.nikako nesto isterati do kraja,ponekad mi dodje da natrljam na oci hranu u smislu “na najedite se”

 81. Ganna says:

  danas mi je 6.dan…smršavila sam 5 kg, super se osjećam…uopće nisam gladna, još sam u fazi napada i jedva čekam malo povrća..jedino me zatvor muči..ne znam kak da to rješim?? uglavnom svima vama želim puno sreće…ne odustajte!!!

 82. MATEICH says:

  Bokić svima:)

  i ja sam ušla u “klub” dukanovih obožavatelja!
  Dosta sam čula o toj dijeti prije nego sam i sama krenula na nju…najviše su komentari i dojmovi bili pozitivni, no bilo je i onih loših!
  Uglavnom, prije 6 dana sam krenula na dijetu, cilj mi je skinut 10 kila…na 1. fazi sam bila 3 dana i tada sam skinula 3 kile. Nakon toga krenula je druga faza, i evo kako je prošla ponoć ušla sam u 4.dan druge faze i zasada mi je sveukupno otišlo 5 kila…NEVJEROVATNO!!!!

  Dali je itko imao ovakav pad kila…iskreno, malo sam prestrašena jer neznam koliko je to zdravo…skoro mi ide kila po danu?!?!
  naravno, motivacija mi je na vrhu,i idem do kraja…svjesna sam (potajno se i nadam) da će kile sada ić sporije, no ovim tempom brzo ću doć na željenih -10!:)
  Mama sam, i ovo mi je do sada prva dijeta u životu….SAVRŠENA JE :)

  Inače sam totalni junky o čokoladi, čipsu, sladoledu i svim slatkišima, uvijek sam jela kruh uz bilo koji prilog s mesom, naravno:)
  izbor povrća koje sam jela do tada je bio sužen na samo 3 vrste…baš sam bila frik:)
  i da,…do sada sam i malo kiksala, tj pojela sam i komad torte i čokoladu, ali kile i dalje idu dolje :)

  evo, nadam se da će vam i moje iskustvo biti nekakav poticaj…želim svima puno sreće i neka vam se ostvare sve želje u vezi ove dijete!!
  samo se prvo resetirajte u glavi da ste spremne na ovo i onda će sve ići svojim tokom!!!

  Veliki pozdrav svima…i MOŽETE VI OVO!!!! :)

 83. cica says:

  ja od 1 marta krecem jos jedan krug…da skinem jos koji kg i da se konacno vratim na devojacku liniju…do leta imamo dosta vremena da izgledamo full hahahahahaha…javljam rezultat..:)))

 84. didi says:

  pozdrav!!!danas mi je mjesec dana ove dijete…skinula sam do sada 8 kila,nije teška ,samo treba biti uporan..a s ovom sam dijetom napokon uspjela…e sada kada bi skinula još 2 puta toliko..znaći barem 16 kila bilo bi savršeno..jedino što imam osječaj kao da je sada odjednom stalo…ali opet…8 kila u mjesec dana,savršenooo..hm,svega se držim ,osim što sam malo ubacila light voćne jogurte pa se bojim da možda zbog toga je malo stalo…ma samo naprijed

 85. Sellena says:

  Drage kolege. Imam pitanje..iskreno.. da li su svi ovi komentari istiniti od pravih ljudi ili je ovo neki marketinški trik??? ja sam danas u 6. danu 1. faze i držala sam se strogo pravila i nisam skinula niti jednu kilu!!! naime po dukanovoj računici morala bi skinuti 7 kg što nije puno ali da li je moguće da svi vi koji ste napisali da ste u 7 dana 1. faze skinuli 5-6 kila a ja niti jednu?? Znam da dijeta djeluje ako se pravilne prehrane pridržavate mjesec-dva jer sam to vidjela svojim očima, ali ovo u 10 dana 6-7 kg? ako ti komentari nisu istiniti, žao mi je ljudi poput mene koji su se veselili kojom kilicom manje već u tjedan dana.. a ako jesu istiniti odmah se ispričavam:D

 86. Kiara says:

  Pozz svima!
  Bila na Dukanu prosle godine 2mjeseca,vjezbala u teretani zadnjih mjesec dana,lagane vjezbe -10min steper,iskoraci,trbusnjaci i vjezbe za guzu,svaki dan 45minuta treninga osim nedjelje.u 2mjeseca sam sa 65kg dosla na 57kg.Visoka sam 160cm i idealno
  Se osjecam sa 54,najvise 55kg.Jela sam u prvoj fazi za dorucak par snita purecih prsa sa jednim 0.9jogurtom,kroz dan sam pojela jedan Fitness prutic ili jos malo salame i navecer kad sam dosla doma jedan file pilecih prsa na grill tavi sa mrvicu maslinovog ulja ili file purecih ili file bilokoje ribe sa samo malo posnog sira uz to.cijeli dan sam pila vodu,dnevno 2litre sigurno,plus kava ili nescafe,onda sam pusila i nisam bila tolko gladna i puno sam bila u pokretu i nervozna Zbog posla.Tu prvu fazu sam drzala 7dana i u njoj izgubila 4kg.Nakom tjedan dana sam uvela povrce ali samo na salatu.Jela sam i dalje filee bilocega sa jednim komadicem kisele paprike ili malo cikle.Bez sira.Ili file sa kuhanim mjesanim povrcem(kraljevski mix Ledo ili Podravka)ali samo nekih 150grama,malo posoljeno,kuhano u vodi bez ulja.U drugoj fazi kile su isle sporije ali su isle.Meso i povrce slobodno zacinite vegetom ili maggijem ili cesnjakom ,persinom.Od prve faze slobodno jedite jaja na kajganu sa malo natrgane salame pilecih prsa i malo posoljeno i popapreno.Ja cak kajganu napravim na malo luka da mi ima bolji okus:).Uglavnom kad sam prosle godine zavrsila sa dijetom imala sam 57kg,trebala sam jos dvije kg skinuti ali pocele su feste,proslave godisnjice mature itd.To mi je bila 3.faZa.uvela sam polako i malo kruha,snita crnog kruha na dan ili pola tanjura tjestenine sa laganim umakom na dan uz neku salatu.Ako sam jela ugljikohidrate ,taj dan sam do kraja dana jela samo salatu ili malo vocnog jogurta.Ali uvijek sam pazila da tijesto i kruh budu crnini
  Sa sjemenkama.i umak od rajcice bez vrhnja i vrhnja za kuhanje itd.Naviknete se jer vam se zeludac smanji u 1.fazi i ni ne treba vam vise.Jela sam “normalno”(jedan meni-file necega ,povrce i snita kruha i salata navecer ili drugi meni-jedan sendvic u crnom kruhu od puretine sa malo svjezih krastavaca i navecer vocni jogurt ili cornflakes ili 3.meni-grah na varivo sa povrcem sa snitom kruha i navecer jedna mala konzerva tune u vl.soku)i tak sam se hranila,uz vodu svaki dan do 2litre i vjezbanje do pocetka zime.I u zimi sam pocela opet jesti kao prije dijete(sendvici,pommes,slatko,ali abnormalno puno na dan jer sam ovisnik o fast foodu i sendvicima)i kile su mi se pocele nakupljati ali tek nakon nekih dva tri mjeseca ne odmah.Znaci da dijeta djeluje ako kilama treba 2mjeseca da se opet nalove.Doslovno sam svaki dan jela fast food kao da je mi je zadnji dan Zivota.Da sam jela normalno i pazila samo malo ne bi ih dobila natrag.Prestala vjezbati.I do pocetka godine Ove sve vratila.Prije 11pocela sve ispocetka.Ali ovaj puta sa pola kg vise znaci 65,5.U 11dana dosla na 62,4kg,evo malo prije sam se vagala.Ujutro jedem fitness prutic sa zelenim cajem ili nesom,popodne file bilocega(puretina,piletina ili riba ili pureca pljeskavica) malo maslinovog ulja i navecer jedna konzerva Rio mare tune u vl.soku koja ima samo 111kcal i to jedem sa jogurtom.Ili pojedem Kajganu od tri jaja sa malo salame pil prsa sa jogurtom i navecer vocni jogurt i konzervicu tune.Pijem vode 2l na dan.Vjezbam
  Pola sata svaki dan na steperu,trcim na traci ,trbusnjaci i iskoraci.I vjezbam od 3.dana dijete i od tad skidan pola kile po danu.Gladna sam samo zbog toga jer sam teski ovisnik o sendvicima,cheeseburgerima i ostalim finim stvarima za koje bi trenutno
  Zivot dala da ih smijem samo komadic pojesti.Slaba sam bila prvih par dana ali sad je ok.Ujutro kad pojedem
  fitnesa prutic ok mi je jer mi digne secer.Pazite na kalorije.Sve je u kalorijama.Pijte samo vodu.I nes sa mlijekom 0,9bez secera.Moze i nes od vanilije on ima secera u sebi dovoljno.Kupite si par filea piletine i puretine i ribe i stavite u friZer.I povrca mjesanog smrznutog za drugu fazu.i svaki dan vadite.Kupite si pilecih prsa dosta i
  Jaja za par dana.Posni sir u Lidlu Milbona.Meggle mlijeko 0,9je najfinije meni jer je slatkasto.Dukat 0,9jogurt veliko pakovanje(jedna casa uz rucak je cca 50kcal). i par komada Vindija Freska Vocni jogurt “dijeta”se zove,0.5mm(oko 40kcal).tuna Rio mare u vl.soku(111kcal).Evo to bi bilo to od mene.Sorry na dugom postu ali mislim da sam odgovorila na sva pitanja:)e da,slobodno zgrijesite koji puta ako vam je slabo,ja sam u prvoh faZi par puta pojela komadic cokolade ili nekoga voca ali samo zato jer imam problema sa padom tlaka i secera.Good luck svima,i zapamtite -nisu nam ni dosle kile u 10dana pq nazalost ne budu ni otisle za 10dana.Ali budu za da mjeseca i ako budemo pazile posle dijete barema malo kaj papamo ne budu nam se vratile!pusa sviMa:)

 87. NINA says:

  Evo ja danas krećem na ovu dijetu,na koju sam se odlučila upravo zbog iskustva drugih koji su sa ovom dijetom uspjeli skinuti suvišne kilograme .Želim svima koji su na ovoj dijeti da uspiju,nadam se da ću i ja.

 88. tanja says:

  več sad se bojim da neču uspijeti. Imam 100kg. avisoka sam 162cm i znam da moram puno skinuti ali kad sam od vas čula toliko pozitivnih pohvala o ovoj dijeti pokušat ču.Ma ne samo pokušat več moram biti uporna ili više neču moči hodati.Od sutra počinjem.

 89. vale says:

  joj kad ovo citam tako mi dajete nadu i odmah ste mi podigle raspolozenje, evo ja imam 168 i 67,9 (hehe, 1 deka, je jedna deka) kila, ali tako je rasporedjeno, samo u donjem dijelu tijela, da izgleda puno veci visak nego sto zvuci; htjela bih skinuti barem 10 kila, i sad nakon zime, vidim dobila sam 3 kile…bas sam si sva napuhana
  prehrana mi je prepuna ugljikohidrata i ovo je jedini nacin da se obracunam sa svime…
  ubrzo krecem na dijetu; recite mi gdje da nabavim te mekinje, gledala sam po dm-u i svim tim ‘zdrava polica’ ducanima i nisam nasla…
  sretno siva koji su krenuli na dijetu i veliki bravo za vas koje ste uspjele !! svaka cast vi ste mi inspiracija ;)

 90. Tanja says:

  didi koliko dana si drzala prvu fazu? :)

 91. Marina says:

  Pozdrav,

  može mala pomoć za vas koji ste bili na ovoj dijeti jer se spremam pokušati.

  Zanima me sljedeće:
  1. Može li se kombinirati isti dan svi sastojci iz prve faze, npr. mesni proizvodi i mlječni.

  2. U kojoj fazi je dozvoljeno jesti juhe, variva.

  Hvala svima :)

 92. koka says:

  citam sve vase komentare i jedino sto mogu reci da sam odradila punih 8 dana prve faze i skinula samo 1 kg..pridrzavala sam se svih uputa pa me zanima kako je to moguce? vidim da su kod svakoga rezultati zadovoljavajuci….svima sretan uspjeh…

 93. ivana says:

  bok,ok shvatila sam da nema tocnog dnevnog programa,al sta, napisano je samo sta trebamo rucat,sta je s doruckom dal mogu doruckovati pahuljice i mlijeko,il sta vecerati? samo je opisano meso.

 94. dijana says:

  Drugi put u zivotu drzim bilo kakvu dijetu.Uvjek sam samo malo korigovala ishranu i vratila se lagano na svoju idealnu tezinu. Sada mi to nije poslo za rukom jer sam bila gladnija nego inace. Meso sam ranije rijetko jela, dominantno slozene ugljene hidrate, voce i niskomasne mlijecne proizvode.Prije 5 dana sam pocela sa 1. fazom Dukanove dijete, jutros 4 kg manje. Bicu 7 dana na 2. fazi jer sam postigla skoro zaljenu tezinu i zatim krecem sa 3. fazom za koju mislim da je zdrava. Ni u jednom trenutku nisam osjecala glad i dobro se osjecam. Odlicna dijeta iako prva faza nije bas zdrava, ali nije zdravo ni imati povecanu tjelesnu tezinu.

 95. Eni says:

  Cao
  Ja sam na ovoj dijeti bila u nekoliko navrata… Jednom za ozbiljno :-) Smrsala sam 8 kg za mjesec i po ne pridrzavajuci je se bas pretjerano… Sve sam te izgubljene kilograme vratila svojom krivicom. Od sutra idem ponovo. Cilj je smrsaviti 17 kg. Javim vam se za koji mjesec :-)))

 96. Minica says:

  Danas prvi dan :) nadam se da ću izdrzati, jer prosle godine sam za 5 dana smrsala 3,5 kg i prestala s djetom.Sretno svima :))

 97. Nata says:

  Na dijeti sam bila prošle godine i izgubila 24 kg. Uz dijetu sam svaki dan bila pola sata na obritreku. U drugoj fazi nisam imala čiste proteinske dane već proteinske s povrćem. Nakon gubitka 24 kg (96 na 72) stalo je. Ja sam željela još, ali nije išlo.Kasnije sam shvatila da je ono prije bio gubitak vode, a kad nije išlo,a bila sam na dijetu počelo se topiti salo-nema jo-jo efekta. & mjeseci nakon dijete počele su mi se grčiti noge-ostala sam bez magnezija. Počela sam normalno jesti i kile nisu isle gore. Nakon stresne situacije u obitelji počela sam se opet prejedati, ali u doslovnom smislu. Mislila sam da ću vratiti svih 24 kg. Nakon 6 mjeseci pauze vratila sam samo 8 kg-zanemarivo u odnosu na ono prije. Sad sam open u 1. fazi, ali moram reći da jedem i prije sam jela i nemasnu svinjetinu. ONI KOJI MISLE NA DIJETI BITI DULJE OD 5 MJESECI NEKA U PREHRANU OBAVEZNO UNOSE MAGNEZIJ, JER JE HRANA KOJU JEDENO SIROMAŠNA MAGNEZIJE.Moj cilj je skinuti ovih novih 8 kg i još 5. Nadam se da ću uspjeti.

 98. maja says:

  mogu li se u prvoj fazi jesti i hrenovke (pilece i purece)??

 99. legenda says:

  vec je proslo dosta vremena od mog pocetka dijete jos sam na njoj, ali manje vise ozbiljno, krenula sam oko 13 janura, skinula sam preko 15kg, osecem se super, lagano, poletno, sexi……..o ovoj dijeti vise ne razmisljam kao o dijeti, prosto jedem tako i odlicno je …………da, naravno krzim malo, slatko, grickalice ,hleb….ali 2 puta nedeljno, cisto da me zelja mine ………….preporucujem svima

 100. kiara says:

  danas mi je 8 tjedana-i 12 KG MANJE :-)
  do sada sam probala doslovno sve dijete, napitke, tablete, juhe…sve i ni jedna nije učinkovita kao ova.
  Doslovno se pridržavam onoga što piše…oduševljena sam i svi mi govore da super izgledam!!! nikada nisam bila ovako zadovoljna sa dijetom. u zadnje vrijeme manje hodam ali to ću popraviti.
  kad me uhvati kriza popijem voćni jogurt 0.1%mm

  ukratko-NAJBOLJA DIJETA

  javim se s daljnjim rezultatima

 101. Sara says:

  Meni je sad drugi dan dijete, ne znam kako ali već sam izgubila 2 kilograma, čini mi se da je dijeta super i po vašim komentarima i ovako, ništa, držite se cure! :)

 102. Angie7o8 says:

  pozdrav svima… bila sam na dosta dijeta do sada, sa nekima sam čak imala i uspjeha i kg se nisu vratile, ali s vremenom mi postane monotono…informirala sam se o Dukan dijeti i odlučila početi,počela sam 15.4, tako da je danas mjesec dana odtkako sam počela… što se tiče kg… nisam mnogo izgubila, ali svi mi uporno govore da sam smršala, to primjećujem po odjeći, a ne po vagi… Ovu dijetu preporučujem svima posebno mladim djevojkama koje imaju problema sa tjelesnom težinom… naravno i svim ostalim…

 103. jackie says:

  kaj se u prvoj i drugoj fazi uopce ne smije jesti svinjetina??? i ako bi neko mogao napisati koje tocno salame se smiju uzimati? tipa ona od pilecis prsa je ok? ja sam danas izdrzala 1. dan prve faze… planiram skinuti 10-tak kila. nadam se da ce biti uspjesno… :) pozdrav svima

 104. ljilja says:

  četvrti dan dijete,osjećam se odlično i ne mogu vjerovat da ne osiječam glad,izgubila 3 kg….želja da uspijem sve veća kad vidim da se kile kreću prema dolje…………

 105. Monika says:

  ovako:
  vec sam 20 dana na dijeti, za dorucak obicno jedem kuhane hrenovke, purecu ili pilecu sunku, za rucak nemasni jogurt i dukan kruh uz malo purece salame, rucak: kuhano meso , e takva je bila moja prehrana u prvih 10 dana, sad sam u drugoj fazi, kilice idu polako ali sigurno.. moje pitanje je da li mi je ispravna ishrana, i da li smijem pit bijelo vino vikendom ili moram cekati da dodjem do zeljene tezine???

 106. tanja says:

  Ovo je prva dijeta kojom sam počela skidati kile.U 14 dana 6 kila i osječam se odlično.Zaista nije teško ali se mora piti 2-3 litre vode dnevno.Nastavljam dalje jer još moram skinuti 15 kilograma.

 107. kejto says:

  Cure, mekinje možete lupiti u garden ili bio bio trgovinama. bila danas, vele da su prodali stotine toga, samo velite mekninje za Dukan :) već znaju. jako su ukusne sa jogurtom!

 108. Erika says:

  Trenutacno se nalazim u drugoj fazi ove izvrsne dijete. Osjecam se poletno, kako fizicki tako i psihicki jer kile idu dolje a ne osjecam glad. Tlak mi se regulirao, nemam vise otecene noge, lakse se krecem…Dakle, i sa zdravstvenog gledista sve je super. Striktno se drzim uputa i vidim da sve djeluje bas onako kako treba tj. kako je opisano u ovoj dijeti. Jedan savjet, izvrsna pomoc ce biti ako budete koristili sojine ljuskice pomijesane s purecim ili pilecim mljevenim mesom (kucna rdinost) a toj smjesi dodate jedno jaje i malo zacina. Od te smjese napravite pljeskavice ili pecite izravno u rerni, naravno, bez masti. Izvrstan obrok koji zasiti, zdrav je, ukusan

 109. Erika says:

  Pobjegla mi je misao, haha. Da nastavim. Htjela sam jos dodati da svakako preporucam ovu dijetu. Ne samo zbog gubitka kilograma vec i zbog toga sto na ovaj nacin stjecete ispravne navike hranjenja. Samo budite uporni i striktno se drzite svih uputa. Zelim svima puno srece.

 110. Mimica says:

  Meni je danas prvi dan djete, i nadam se da cu izdrzati.. Nadam se nekom pomaku!! Curke sretno i samo uporno, sigurno mozete!! :)

 111. tanja says:

  Prošla su dva mjeseca i skinula sam 16 kila.Nisam gladna i ova dijeta me čini zaista sretnom jer kile odlaze a ja se osječam odlično :)

 112. mici says:

  nitko još nije točno rekao meni za ovu dijetu po fazama,a tak je mnogo pitanja konkretni odgovora nema.evo ja ću ak sam dobro skužila:
  1.faza 2-3 dana(posni sir,light jogurt,kuhano jaje
  2.faza
  sve to+meso bez ulja,maslaca(riba,piletina bez kože,govedina lešo,povrće sve na lešo,voće(lubenica,breskva,nektarina,marelica,šljiva)Nikak banana il neko slatko voće…puno vode
  E sad gdje kupiti te mekinje?To je jako teško naći a treba radi probave ako netko zna neka javi bilo bi fer.Ova dotična pitala je za menstruaciju,ja nisam našla ništa o tome pa bilo bi najbolje pitat svog obiteljskog lječnika vjerujem da najbolje može znat o toj dijeti i menstrualnim tegobama,jer ovdje su svi sebični i nitko o tome ni aaaa.Svi samo kak su i koliko kg.izgubili jake mi pomoći.poz!

 113. mici says:

  Dukan dijeta – recepti

  Dukan dijeta, kao uostalom i svaka dijeta, propisuje da je najvažniji dio, osim volje za pridržavanjem pravila dijete, dobar izbor recepata, kako vam se prehrana ne bi pretvorila u jednoličan niz istih jela.

  Sam Pierre Dukan složio je preko 350 recepata za svoju revolucionarnu Dukan dijetu, no kako knjiga još uvijek nije izašla na engleskom, veći dio hrvatskih surfera muku muči s receptima.

  Donosimo vam par recepata koji vam mogu dati dobru ideju za početak, a kad shvatite principe dijete i kuhanja sigurno vam neće biti problem smisliti nova i zanimljiva jela.

  Puretina s porilukom i sirom

  Sastojci:

  file purećih prsa
  2 velika poriluka
  pola kobasice za kuhanje
  1 luk
  par dekagrama laganog tvrdog sira
  začini (origan, češnjak u prahu, bosiljak)

  Obložite lim za pečenje aluminijskom folijom, pospite je začinima. Stavite izrezane komade purećih prsa na foliju i pospite ih začinima s gornje strane. Poriluk izrežite na male komadiće i stavite ga preko mesa. Presavinite foliju tako da pokrije sve sastojke, izbušite nekoliko rupica čačkalicom.

  Stavite lim za pečenje u pećnicu i pecite 30 minuta na 180 stupnjeva. U međuvremenu nasjeckajte luk i kobasicu i lagano ih dinstajte na tavici. Nakon 30 minuta izvadite lim iz pećnice, otvorite foliju i stavite dinstani luk i kobasicu preko puretine i poriluka.

  Vratite lim u pećnicu i pecite otvorene folije još dvadesetak minuta. Nakon toga, naribajte sir preko svega i zapecite.

  Piletina sa sirom i češnjakom

  Sastojci

  file pilećih prsa
  1-2 žlice kremastog sira za mazanje
  začini (origan, češnjak u prahu)

  Izrežite džepove u pilećim prsima i napunite ih krem sirom za mazanje. Obložite lim za pečenje aluminijskom folijom, pospite je začinima, stavite napunjena pileća prsa na foliju i pospite ih začinima s gornje strane. Presavinite foliju tako da pokrije sve sastojke, izbušite nekoliko rupica čačkalicom.

  Stavite lim za pečenje u pećnicu i pecite 30 minuta na 150 stupnjeva. Nakon 30 minuta odmotajte aluminijsku foliju i pecite još 10-15 minuta na180 stupnjeva, dok meso ne dobije smeđu boju.

  Ražnjići od teletine

  Sastojci

  400 g teletine
  50 ml umaka od soje
  2 žličice senfa
  1 žličica jabučnog octa
  timijan, lovorov list
  50 ml svježeg soka od limuna
  žličica biljnog ulja

  Meso narežite na srednje velike kocke, izmješajte s ostalim sastojcima i ostavite nekoliko sati u frižideru. Izvadite van, nataknite na 4 štapića za ražnjiće i pecite po želji.

  Tijekom faze izmjene možete dodati i paradajz, gljive, paprike i luk.

  Punjene gljive

  Sastojci

  20 velikih šampinjona
  2 češnja češnjaka
  30g svježeg peršina
  nekoliko žličica obranog mlijeka
  par kapi biljnog ulja
  sol, crni papar

  Kupite najveće šampinjone koje nađete, operite ih i otrgnite stapke. Narežite ih na komadiće i dodajte sjeckani češnjak i peršin, sol, papar i obrano mlijeko. Prokuhajte mješavinu u teflonskoj tavi, a za to vrijeme gljive pecite 10 minuta u pećnici. Izvadite gljive, napunite ih mješavinom i vratite u pećnicu na 20 minuta. Kad su gljive pečene, izvadite ih iz pećnice i kapnite po kap ili dvije biljnog ulja na svaku napunjenu gljivu.

  Tuna s tri vrste paprike

  Sastojci

  700 g odrezaka tune
  1 crvena paprika
  1 zelena paprika
  1 žuta paprika
  sok od 2 limuna
  2 češnja češnjaka
  sol, bijeli papar

  Paprike operite, rasijecite na pola i izvadite sjemenke. Pecite ih 5 minuta u pećnici na 180 stupnjeva, nakon toga ih izvadite, stavite u plastičnu vrećicu na 10 minuta i nakon toga ogulite kožu. Odreske od tune izrežite u trakice, stavite na lagano nauljenu teflonsku tavu i pecite par minuta. Dodajte malo vode i nastavite kuhati 20 minuta.

  Zamiješajte sok od limuna, češnjak i paprike. Kada je tuna skuhana, pustite je da se ohladi i zatim marinirajte umakom. Ostavite u frižideru 2-3 sata, poslužite hladno.

  Ultimativna Dukan dijeta: Jedite koliko želite uz samo jedno pravilo

  Muffini od zobenih pahuljica

  Sastojci

  1 jaje
  1 žličica zaslađivača
  3 žlice zobenih pahuljica
  1 žličica praška za pecivo
  2-3 žlice mlijeka ili jogurta

  Izmješajte sve sastojke zajedno sve dok ne postanu kompaktna masa. Masu ulijte u modlu za pečenje muffina (ili male čašice za pečenje). Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i pecite otprilike 15 minuta.

 114. ljilja says:

  BOM,JUĆER SAM VIDJELA SVOJU PRIJATELJICU NAKON DUGO VREMENA.IZNENADILA SAK SE.SKINULA JE 28KG SA TOM DIJETOM.DANAS SAM KRENULA I JA.NADAM SE DA ĆU USPJETI.

 115. Eva says:

  Pozdrav svima, vidim da ima pozitivnih komentara o dijeti i to mi se jako sviđa. Imam sestričnu koja je bila na toj prehrani, nisam ju vidjela nekoliko mjeseci, prepolovila se žena. Smanjio joj se apetit, izgubila je oko 15 kg u mjesec i pol, što je odlično, preporučam svima :)

 116. karmela says:

  Cure recite mi kako ste kombinirale fazu izmjene,jrdan dan proteini drugi proteini i povrce ili?Hvala

 117. davorka says:

  prijateljica mi je smršavila za sada 30 kg (još uvijek je u prvoj fazi), počela je oko sredine četvrtog mjeseca i drži se točno svega kako je napisano, nije prekršila niti jednom, žena se prepolovila,izašla iz depresije, počela se smijati, počela je konačno živjeti, mislim da je dijeta dobra, upornost se definitivno isplati !!!!

 118. tanja s. says:

  pozz svima,
  od sutra i ja krečem, cilj skinuti jedno cca 6 -7 kg.
  samo molim da mi netko da informaciju gdje mogu kupiti mekinje i dal umijesto mekinja mogu jesti pahuljice i kako da pečem na teflonu bez ulja( možda malo maslinovog i vode il biljnog ulja)?!

 119. kety14zg says:

  Didi, pa i piše da se smije voćni jogurt jesti ! ;) To ti je normalno da dođe period kada kile malo “stoje” :) !!!

 120. anita says:

  pozdrav,ja od ponedjeljka krećem na dukan dijetu.nadam se da ću uspjeti imam 10 kg viška, pa me zanima koliko dugo trebam držati 1 fazu………..

 121. jelena says:

  Krenula sam sa dijetom u ponedjeljak,danas je subota i imam 3.5 kg manje :) Malo je teško ali svakako motivira to kada kile idu dolje … Čak sam i jela integralni dvopek i opet su kile pale :)

 122. jelena says:

  sve je ovo divno sjajno bajno,, ja sam visoka 175 cm i imam 140 kg. kako skinuti tih jbnih 40 kg kad jednostavno nemas uvjeta da si priustis meso, svjeze povrce i itd itd. samo mi suprug radi, ja nezaposlena i kad kuham, kuham sta imam. znaci kad bi ja krenula sa ovom dijetom onda definitivno nebi trebala nista jesti ili biti cijelu dijetu na pilecoj posebnoj :( htjela bi ja, vrlo rado, ali kako??? vjerojatno nikako :( sretno svima

 123. Josipa says:

  Od sutra i ja krecem na ovu dijetu :)
  Pitanje: Trebala bih skinuti 15 kg, ali bih i s 5 kg manje bila zadovoljna. Dali da odmah krenem u napad na -15 ili da se zadovoljim s -5 pa na ovih -15 pricekam malo?

 124. AnA says:

  U ponedjeljak počela. Cilj sa 70 kg doći na nakih 63.
  4 dana prve faze – 2 kg manje. Treći dan sam u drugoj fazi- dodala povrće.
  Jedem piletinu, puretinu, ribu.. Jučer sam npr izdinstala junetinu s gljivama, lukom, paprikom i rajčicom- kao gulaš. odlično…
  Problem su mi slatkiši… Užasno mi fali slatko!

 125. tanja says:

  Ja sam mekinje našla u trgovini Miller.Pahuljice nisu mekinje i nema korištenja nikakvog ulja.Pecite meso na roštilju.Ja sam u četiri mjeseca skinula 24.kile i sad sam na trečoj fazi.Osječam se odlično.Skinula sam šečer,masnoču a krvna slika mi je odlična.Ali morate biti uporni i spremni mijenjat garderobu.

 126. Martina says:

  Ja sam odusevljena Dukanicom. 2kg su nestale u 3 dana 1. faze. Znam da je to voda na pocetku, ali nema veze. Nestajat ce i salo. 2.faza mi po njihovim izracunima treba trajati 78 dana. Kombinirat cu jedan dan povrce i proteine, a drugi dan samo proteine. Danas se jaaako veselim povrcu. Sretno cure i budite ustrajne!:-) I decki naravno!:-)

 127. TANJA says:

  Zanima me u drugoj fazi kako pripremate povrće… postupak… kuhano u vodi samo ili .. hvala

 128. lana says:

  društvo bok, ja na Dukanu evo točno 4 tjedna i 6kg manje. spasio me dukanov kruh jel sam inaće izjelica kruha. još 20 kg i nadam se da neću pokleknuti! sretno svima

 129. Maya says:

  Pozdrav svima koji tek krecu na dukan dijetu ili su u nekoj od faza.Ja sam zavrsila sa svim fazama prije nekih dva mjeseca i prezadovoljna sam.Ostala sam na zeljenoj kilazi i odrzavam ju bez problema.Znam da dugo traje,ali morate biti uporni i isplatit ce se.

 130. klaudija says:

  Imam 38 god…visoka 174 i teška 91kg…tako rado bi voljela na vagi vidjeti broj 79 tj.voljela bih izgubiti 10-15 kg…od sada krećem…bude li rezultata javim

 131. CRNKKA says:

  CAO ZENE…INTERESUJE ME DA LI SE PRVIM 10DANA JEDE SAMO MESO,RIBA,JOGURT…2.FAZA SAMO POVRCE ILI MOZE DA SE KOMBINUJE SA PRVOM FAZOM???

 132. kiki m says:

  Pzdrav! ja već duže vremena razmišljam o dijeti, bila malo na UN-ki, skinula 7, vratila 8 kila. trenutno imam 85 kg na 168 visine, paniram skinuti 20 kg. javljat cu se redovito da i ja budem potpora drugima! ciao!

 133. maja says:

  zanima me,dali itko zna dali se smiju jesti przene kospice od tikve (bundeve) inace vec sam 2 mj na dijeti i smrsavila sam 15kg i prezadovoljna sam imam jos nekih 15kg skinuti i na trecu fazu prelazim :-D

 134. Nada says:

  Meni je 7 dan djete,izgubila sam vise od tri kilograma,sada gubim dnevno oko 200-300 gr.,sto je odlicno.Ziveo dr.Dukan,jako sam zadovoljna.pozdrav borcima koji se bore sa kilogramima kao ja…..

 135. jojo says:

  Ja sam evo tjedan dana na dukanu i zadovoljna sam, 5kg manje. još ću tri dana biti na fazi napada a onda krećem u 2.fazu. nadam se da neće sada kile stat s opadanjem. Znam da će kilaža padat sporije ali samo da ne stane.
  Sretno svima koji kreču i koje već jesu na dijeti!

 136. Lucija says:

  Eto i mene :-) meni je danas prvi dan faze napada…za dorucak sam popila salicu caja bez secera,za rucak 2 komada mesa i sada za veceru pecena jaja…imam 68 kg,a visoka sam 166 cm,cilj mi je doc do 60 kg…nadam se da cu uspjet drzite mi fige :-)

 137. Dijana says:

  Prije cetiri godine sam bila na Dukanu, na prvoj i drugoj fazi, smrsala koliko mi je bilo potrebno. Kasnije sam se ponovo ugojila oko 6 kg, pa smrsala jedenjem svega ali umjereno. Sada pokusavam da nadjem ishranu za cijeli zivot i da smrsam jos malo pa drzim Dukan prvu fazu, ali sa hlebom i opet mrsam. Nevjerovatno. Cini mi se da bih ovako mogla dugo izdrzati. Ne mrsavi se kg dnevno, znatno manje, ja sam odusevljena ako ovo i dalje bude uspjesno.

Ostavite komentar