Perriconeova dijeta

Dijeta dr. Perriconea osmišljena je prvenstveno kako bi utjecala na smanjenje oštećenja površinskih slojeva kože koja nastaju kao posljedica djelovanja slobodnih radikala. Dijeta djeluje i protuupalno.

Dr. Perricone tvrdi da ćemo od nje imati ljepšu i zdraviju kožu, da će se smanjiti učinak starenja i da ćemo bolje zaštititi tijelo od bolesti.

Unosite ‘dobre’ ugljikohidrate

Dr. Perricone savjetuje konzumaciju cjelovitih žitarica i veću uporabu mahunarki , grahorica i zobi. Prilikom odabira ugljikohidrata trebamo dati prednost namirnicama s nižom vrijednošću glikemijskog indeksa.

Namirnice koje imaju vrijednost GI nižu od 50 su prihvatljive. Takav stav susreli smo i kod popularne South Beach dijete koju je popularizirao slavni Montignac prije desetak godina.

Birajte najbolje voće i povrće

Dr. Perricone smatra da su najbolje voće avokado, bobičasto voće i dinja, a povrće – paprika, zeleno lisnato povrće i rajčica. Sušeno voće bismo, prema njemu, trebali izbjegavati.

Perriconeova dijetaUnosite visokokvalitetne proteine

Glavnom namirnicom ovog sastava, dr. Perricone smatra meso divljeg lososa iz razloga što sadrži snažni antioksidans DMAE (dimetil-amino-etanol).

Dobra izvor proteina su i bjelanjak jajeta te piletina i puretina bez kože.


Konzumirajte ‘dobre’ masnoće

Trebali bismo smanjiti unos zasićenih masti, a izbjegavati trans-nezasićene masti te ne pretjerivati s višestruko-nezasićenim mastima koje nalazimo u biljnim uljima. Poželjno je ekstra djevičansko maslinovo ulje bogato jednostruko nezasićenom oleinskom masnom kiselinom. Ono djeluje izuzetno antioksidativno.

Koristite hranjive mliječne proizvode

Odličan odabir je običan jogurt s malim udjelom masti. Dr. Perricone predlaže feta sir i cheddar. On također vidi mlijeko kao namirnicu koju bismo trebali ograničiti.

Dr. Perricone savjetuje piti osam  do deset čaša izvorske ili filtrirane vode dnevno kao eliksir života i izvor lijepe kože. Kavu bismo trebali ograničiti  jer unosi kiselinu u organizam. Od drugih napitaka, ne bismo smjeli piti gazirane napitke (niti u light inačicama) zbog aditiva u njima, kao ni sokove jer sadrže dosta šećera.


Perriconeova dijetaPrednosti

Brojne namirnice koje se populariziraju ovom dijetom poput nemasnog mesa, ribe, mliječnih proizvoda, voća i povrća te odabir vrijednih masti i ugljikohidrata s niskom vrijednošću glikemijskog indeksa, nešto je čega bi se trebali općenito pridržavati svi koji se brinu za svoje zdravlje i izgled, obzirom da je polazište svega ishrana.

Ova je prehrana, zbog česte uporabe ribe, bogata omega 3-masnim kiselinama. Na Zapadu se zasigurno jede premalo ribe te bi trebali poraditi na tome zbog njenih brojnih blagodati.

Tamno bobičasto voće koje ovdje zauzima važno mjesto u prehrani, također je dragocjena hrana bogata antioksidansima.

Dijeta je bogata vitaminima, mineralima i vlaknima (zbog uporabe cjelovitih namirnica, posebno voća i povrća), a siromašna je zasićenim masnoćama. Može biti posebno zanimljiva osobama koje hedonistički uživaju u pripremi bogatih obroka i ne vole brojanje kalorija.

Nedostaci

Dr. Perricone je oduševljen dodacima prehrani i kozmetikom s posebnom namjenom koja je skupocjena i stoga mnogima neprihvatljiva.

Ukoliko se držite isključivo njegovih uputa i učestalo koristite određene, njemu drage, namirnice – poput lososa – navedeno bi mogli osjetiti i u području financija i u segmentu monotonije ishrane.  Ovakav plan prehrane definitivno si ne može svatko priuštiti.

Perricone podržava Zona dijetu, i kao i ona, previše nastupa protiv uporabe ugljikohidrata. Također, neka njegova kozmetika koju propagira obećava nevjerojatne rezultate koji izazivaju sumnju.

Na primjer, obećava da će njegov trodnevni face-lifting odmah učiniti snažno vidljive rezultate što izaziva iskrenu sumnju. Međutim, tko voli – neka izvoli…

Primjer jelovnika

Buđenje
2,5 dl izvorske vode

Doručak
– Omlet od 2 jaja (ukoliko Vam nije preteško, dobar je i odrezak lososa od 150g pripremljen na grillu ili na lešo)
– pola šalice kuhane zobi u koju možete dodati jednu žlicu mljevenog sjemena od lana
– tri  kriške dinje ili četvrt šalice svježeg bobičastog voća (preporučuju se borovnice)
– 2,5 dl izvorske vode
– zeleni ili crni čaj

Ručak
– Odrezak lososa s grilla (150 g) ili sardine s maslinovim uljem
– 2 šalice salate s ekstra djevičanskim maslinovim uljem i svježe iscijeđenim sokom od limuna
– jedna kriška dinje (8 cm) i četvrt šalice svježeg bobičastog voća
– 2,5 dl izvorske vode

Popodnevni međuobrok
– jedna jabuka ili kruška
– 180 ml jogurta
– četvrt šalice sjemenki buče
– 2,5 dl izvorske vode

Večera
– Odrezak lososa s grilla (150 g)
– 2 šalice salate s ekstra djevičanskim maslinovim uljem i svježe iscijeđenim sokom od limuna
– pola šalice povrća pripremljenog na pari (preporučuje se zeleno povrće poput špinata, brokule ili šparoga)
– jedna kriška dinje (8 cm)
– 2,5 dl izvorske vode

Večernji zalogaj
– Mali odrezak purećih prsa (55 g)
– četvrt šalice bobičastog voća
– tri do četiri badema
– 2,5 dl izvorske vode

Mišljenje nutricionista

Za razliku od većine dijeta, dijeta dr. Perriconea zapravo nije dijeta za mršavljenje već predstavlja „anti-ageing“ životni stil.

Ova dijeta potiče mnoge zdrave navike i koristi namirnice koje mogu pomoći u borbi protiv starenja (poput maslinova ulja, raznog povrća i žitarica, masne ribe i bobičastog voća).

Ostavite komentar