Japanska dijeta

U japanskoj kuhinji naglasak se stavlja na uživanju u ljepoti poslužene hrane, hrana se jede polako i nikada se ne prelazi adekvatna količina pojedene hrane (do 2/3 želuca). Japanska kuhinja je svakako jedna od najkvalitetnijih prehrana uopće.

Knjiga ‘Zašto se Francuskinje ne debljaju’ ubrzo je postao svjetski bestseller. Međutim, uskoro stiže odgovor na njega, iz Zemlje izlazećeg sunca, u obliku knjige ‘Japanke se ne debljaju i ne stare: tajne tokijske kuhinje moje majke’.

Naomi Moriyama i William Doyle napisali su ovaj jednostavan vodič kako bi svijetu približili zdravstvene prednosti japanske kuhinje.

japanska dijetaJako je bitno posluživanje hrane – ona se poslužuje u zasebnim posudicama i pritom se konzumiraju male količine raznolikih jela.

Riža je temeljna namirnica u japanskoj kuhinji, a prosječni Japanac konzumira šest puta više riže od Amerikanca.

Uz gotovo svaki obrok serviramo malu zdjelicu riže, čak i uz doručak.


Osim riže, izuzetno bitna namirnica je i povrće. Često se u jednom obroku servira nekoliko različitih vrsti povrća, svaka u svojoj zdjelici. Čak je i za doručak, uobičajeno pojesti juhu od povrća ili salatu.

Popularno je jesti i soju i to u različitim oblicima i kombinacijama. Neizostavan dio jelovnika čini mnoštvo različite ribe. Od napitaka se pije puno čaja, osobito zelenog.

Naomi Moriyama tvrdi da Japanke prosječno unose 25% manje kalorija dnevno od Amerikanki, što djelomično može objasniti njihovu dugovječnost i vitku liniju. Autori vjeruju da nije potrebno prakticirati japansku kuhinju da bi uživali u blagodatima ovakvog načina prehrane.

Dovoljno je konzumirati više ribe, povrća i voća, sve poslužiti u manjim porcijama, jesti svjesno i polako, uživati u hrani te uvrstiti tofu i rižu u svakodnevnu prehranu.

Nedostaci

Ne naglašava se važnost tjelesne aktivnosti. Od žitarica se unosi u velikim količinama riža, ali nedostaje unos drugih jednako kvalitetnih žitarica.

Zanemarena je važnost unosa mlijeka s manje masnoća i mliječnih proizvoda kao jednog od glavnih izvora kalcija važnog za zdravlje.

Obzirom da učestalo koriste soja sos i povrće konzervirano u soli, unose više natrija u organizam negoli bi trebali, što ostavlja negativne posljedice po organizam.

Ovdje se zapravo ne daje određeni plan prehrane već samo opće smjernice pravilne ishrane, tako da bi osobe kojima je bitna struktura prehrane mogle imati problema sa snalaženjem.

Prednosti

Riječ je o raznolikoj i uravnoteženoj prehrani koja istovremeno nudi i dozu hedonizma. To zapravo nije dijeta, već stil života. Značajna prednost ogleda se u malim i umjerenim obrocima te sporom žvakanju i uživanju u hrani što je sve u skladu s prirodnom brzinom metabolizma.

japanska dijetaJedan od nutricionistički najsnažnijih aduta u prehrani Japanaca je konzumacija ribe – ona se u Japanu jede i do osam puta tjedno, dok ju na primjer Hrvati prosječno konzumiraju jedanput tjedno.

Zbog značajnog unosa ribe, Japanci često imaju višu razinu omega-3 masnih kiselina u krvi, negoli je to slučaj na Zapadu. Pretpostavlja se da je rezultat toga niža učestalost ateroskleroze u Japanaca.

Iznimno su korisni za zdravlje voće i povrće koji se unose u velikim količinama, a predstavljaju izvor brojnih korisnih mikronutrijenata i fitokemikalija.

Primjer jelovnika

Doručak:

 • šalica zelenog čaja
 • juha od povrća
 • zdjelica kuhane integralne riže s algama
 • jedan file skuše s grilla

Međuobrok:

 • voće po Vašoj želji

Ručak:

 • miso juha
 • salata od raznovrsnog povrća začinjena sezamovim uljem
 • zdjelica kuhane integralne riže
 • šalica zelenog čaja

Desert:

 • naranča

Večera:

 • miso juha sa školjkama
 • prženi tofu i povrće
 • dinstana pileća prsa
 • zdjelica kuhane integralne riže
 • salata od špinata

Japanska je prehrana jedna od nutritivno najkvalitetnijih prehrana, kao i mediteranska. To je jedan od razloga zašto je prosječni životni vijek u Japanu dulji nego na Zapadu.

Stopa pretilosti u Japanu je najniža na svijetu. Iako se mislilo da je to rezultat gena, studije su nakraju pokazale da to ipak nije presudni razlog njihove vitke linije. Naime, kada se Japanci presele na Zapad i počnu prakticirati tamošnji način života, brzo počinju dobivati prekomjerne kilograme.

jedan komentar na “Japanska dijeta”

 1. boris says:

  Vidim da su naši jako prihvatili ovu dijetu,haha ako nema špeka i kulena neće ići haha

Ostavite komentar