Flexitarijan dijeta

Fleksitarijan dijeta temelji se na unosu više namirnica biljnog podrijetla i smanjivanje onih životinjskog podrijetla. Ova dijeta će dobro poslužiti onima koji bi rado vodili vegetarijansku ishranu, ali se ne mogu u potpunosti odreći mesnih poslastica. Ovdje imate upravo takav omjer željenih namirnica!

Dijeta dobiva naziv od američke nutricionistice Dawn Jackson Blatner koja tako kombinira termine „flexible“ (fleksibilan) i „vegetarian“ (vegetarijanac). Ukoliko želite saznati detalje ove dijete, možete potražiti knjigu Jackson Blatner u kojima imate i mnoštvo brzih, jednostavnih i zdravih recepata.

fleksiterijan dijetaKnjigu možete pronaći pod podužim nazivom: „ Fleksitarian dijeta: većinom vegetarijanski način da smršavite, budete zdraviji, spriječite bolesti i dodate nekoliko godina svom životu“ (The Flexitarian Diet: The Mostly Vegetarian Way to Lose Weight, Be Healthier, Prevent Disease, and Add Years to Your Life).

Ovakav način prehrane zastupa mršavljenje i promjenu prehrambenih navika na dugi rok te razumno kombinira biljna i mesna jela. Druge dijete često radikalnije nastupaju u svome principu, a fleksitarijanstvo smatra da je upravo njegov razuman pristup ono što razdvaja ovu dijetu od sličnih na tržištu.

Mnogi ljudi bi željeli prakticirati vegetarijansku ishranu kada imaju problema sa zdravljem i/ili pretilošću. Međutim, često zapravo ne mogu odustati od mesa i onda sve pada u vodu. Tada ih često prati grižnja savjesti što su posustali i ne mogu dalje nastaviti s vegetarijanstvom.


Na taj način je svoju promjenu prehrane započela i Dawn Jackson Blatner. Ona je bila vegetarijanka više od 15 godina, a u rijetkim prigodama je jela meso. I tada bi se osjećala krivo, kao da je prekršila principe vegetarijanstva. Stoga je osmislila tzv. fleksibilno vegetarijanstvo koje kombinira najbolje od oba svijeta biljnih i mesnih namirnica.

Znanstvenim istraživanjima je dokazano da fleksitarijanska prehrana ima dugoročno dobre utjecaje na zdravlje. Jedna od studija sa John Hopkins Bloomberg School of Public Health utvrdila je kako samo jedan dan vegetarijanske prehrane u tjednu može smanjiti ukupan unos zasićenih masnoća za 15 posto što definitivno ima značajan unos na smanjenje mogućnosti pojave infarkta, moždanog udara i raka.

Fleksitarijanski pristup omogućuje njegovim pristalicama smanjenje tjelesne težine za 15 posto, manje oboljelih od dijabetesa i bolesti srca te dulji životni vijek za 3,6 godina u usporedbi s ljudima koji svaki dan konzumiraju meso.

Fleksitarijanski plan prehrane sadrži pet grupa hrane:

Grupa 1: proteini – savjetuje se što manji unos životinjskih proteina, a što veći biljnih (poput soje, sjemenki, mahunarki i jaja).

Grupa 2: voće i povrće

Grupa 3: cjelovite žitarice kao što su integralni kruh, integralna riža, integralna tjestenina, kukuruz, zobena kaša

Grupa 4: mliječni proizvodi kao što su mlijeko, sir i jogurt. Jedite samo one s malo mliječnih masnoća

Grupa 5: začini, zaslađivači (izbjegavajte šećer), nezasićene masnoće.

Ono što će zasigurno svima odgovarati jest da ovdje nema previše odricanja i radikalnih izmjena. Jedite vegetarijanske namirnice koliko god možete, a meso samo onda kada Vam organizam to zahtijeva. Postepeno sve više smanjujte unos mesa.

flexiterijan dijetaU ovom režimu prehrane, naići ćete na tri razine fleksitarijanstva:

  • Početnik – ima samo dva nemesna dana u tjednu
  • Napredni fleksitarijanac – ima tri ili četiri nemesna dana tjedno
  • Ekspert fleksitarijanac – ima najmanje pet nemesnih dana u tjednu

Bez obzira na kojoj razini se pronalazite, uvidjeti ćete da ćete sve više smanjivati udio mesa u Vašoj prehrani. Prednost ćete davati cjelovitim žitaricama, mliječnim proizvodima, grahoricama, povrću i orašastom voću.

Ukoliko se strogo držite propisanih naputaka ove dijete, unositi ćete oko 1500 kalorija dnevno. One će biti sadržane u tri glavna obroka i dvije užine između tih obroka.

Doručak uključuje 300 kalorija, ručak 400, večera 500, a svaka užina po 150 kalorija. Ukoliko želite unositi manje kalorija od navedenog, možete maknuti užinu iz svakodnevnog jelovnika. A ako želite povećati unos kalorija – udvostručite doručak (i tako ćete dobiti 1800 kalorija dnevno).

Temelj ove dijete je fleksibilnost. Fleksitarijanstvo usvajate kao način života, a ne kao strogi režim prehrane. U svakodnevni jelovnik unesite više voća, povrća, cjelovitih žitarica, mahunarki, orašastog voća i mliječnih proizvoda.

4 jednostavna savjeta koji će vam pomoći da postanete fleksitarijanka:

1. Zamijenite uloge
Smanjite meso u svojim obrocima napola, a umjesto njega unesite biljne proteine – mahune, leću, grah, soju, i sl.(Napomena: zamijenite 1/4 šalice mahunarki sa 30 grama  mesa)

2. Poboljšanje postojećih obroka
Poboljšajte svoje sadašnje obroke na način da im dodate još voća, povrća, mliječnih proizvoda, cjelovitih žitarica.

3. Isprobajte nove, ukusne, bezmesne recepte
Svaki tjedan nađite jedan zanimljiv vegetarijanski recept koji biste voljeli isprobati, zasučite rukave i krenite u avanturu isprobavanja! Postepeno uvrstite što više ovakvih jela.

4. U restoranu naručite vegetarijansko
Većina restorana danas ima jela za osobe koje ne jedu meso, pa isprobajte nešto od ovog idući put kad izađete.

Ostavite komentar