Dijeta “Moja piramida”

Piramida pravilne prehrane osmišljena je 1992. godine kako bi se na slikovit način prikazalo koje namirnice treba konzumirati i u kojim količinama, kako bi pozitivno utjecali na svoje zdravlje i vitalnost organizma.

Na taj način kombiniramo namirnice koje predstavljaju optimalnu kombinaciju za dobar izvor energije, bjelančevina, ugljikohidrata, vlakana, vitamina, minerala i ostalih sastojaka neophodnih za svakodnevno ispravno psihofizičko funkcioniranje našeg organizma.

dijeta moja piramidaPri dnu piramide nalaze se namirnice koje se konzumiraju u najvećoj količini i čine temelj pravilne prehrane. To su žitarice poput tjestenine, kruha, krumpira i riže – dakle ugljikohidrati. Pritom se preporučuju žitarice cijelog zrna.

Nakon žitarica slijedi voće i povrće koje bi trebali konzumirati u većim količinama i to prvenstveno svježe.

Voće u svom svojem bogatstvu oblika, struktura, boja i okusa zauzima važno mjesto u piramidi pravilne prehrane, jer je bogat izvor vitamina, minerala, vode, ugljikohidrata, celuloze, vlakana i organskih kiselina. Obzirom da voće sadrži veliki udio vode, niskokalorično je i osvježavajuće.

Vitamini E, C i provitamin vitamina A zbog antioksidacijskih svojstava štite organizam od slobodnih radikala, a zbog visokog sadržaja vlakana i vode, voće smanjuje rizik dobivanja raka, osobito crijeva, te nekih bolesti srca.

Pod pojmom povrće zapravo objedinjujemo mahunarke, gljive, kupusnjače, luk, salate, korjenasto povrće, špinat, paradajz, tikvice, patlidžane i drugo.

Bilo da se drži ova dijeta, ili neka druga, povrće je, uz voće, sastavni dio svake dijete i njena najkvalitetnija komponenta, kao i redovne prehrane svakog čovjeka.

Dobro ga je jesti što više svježeg kako bi se zadržali vitamini koji se djelomično gube kuhanjem i prženjem.

Kako se krećemo prema vrhu piramide, dolaze namirnice koji su izvor proteina poput teletine, peradi, riba i morskih plodova, soje i proizvoda od soje te druge mahunarke,  mlijeko i mliječni proizvodi.

Na samom vrhu piramide nalaze se ulja i jednostavni šećeri koje nasuprot složenim ugljikohidratima – koji se nalaze na dnu piramide – treba konzumirati u vrlo malim količinama.

U ovoj dijeti piramida pravilne prehrane uzima se kao model prema kojem se planira prehrana ovisno o tipu namirnica i potrebe za njegovim konzumiranjem. Preporuča se jesti tri glavna obroka te  dva međuobroka.

Za doručak se preporučuju žitarice ili integralni kruh s namazom, a ručak i večera bi trebali biti kuhani na način da se povrće kombinira sa žitaricama, tjesteninom ili kruhom, a manjim dijelom s mesom, ribom ili sirom.

Orašasti plodovi i sjemenke bogati su proteinima i masnoćama, kao i vitaminima i mineralima te se  preporučaju na tjednoj bazi, barem u količini jednog serviranja što iznosi ¼ šalice.

Orašasti plodovi i mahunarke, posebice soja i proizvodi od soje, po svojim karakteristikama pripadaju u skupinu proteina (mesa i njegovih zamjena) pa se dio životinjskih proteina tako može zamijeniti proteinima iz biljnim izvora.

Osim kvalitete namirnica, izuzetno je bitan i način njihove pripreme tako da se one pripremaju s malo masnoće te da namirnice kuhaju, pirjaju ili peku u foliji. Nerafinirane namirnice, poput integralnih žitarica, nerafiniranog šećera i hladno prešanih ulja sadrže nutrijente koji se procesom rafinacije uklanjaju te im se daje prednost u izboru namirnica.

Izuzetno je važno da se osobe ne prejedaju i da dnevni unos kalorija bude manji od potrošnje, kako bi se mogao odvijati proces mršavljenja. Optimalno je za zdravlje da se tjedno izgubi 0,5 kg. U slučaju da se naglo gubi više kilograma, moguće je da bi došlo do tzv. „jo-jo“ efekta, odnosno da bi se ubrzo vratili mukotrpno izgubljeni kilogrami.

Primjer jelovnika:

Doručak: zobene pahuljice (150 g) s mlijekom s malo mliječne masnoće (možete ih poslužiti uz lješnjake (5 g) i jabuku narezanu na male komadiće)

Međuobrok: jedna jabuka

Ručak: mesna juha, rižoto s tikvicama, maslinovo ulje, miješana salata

Međuobrok: jedna naranča

Večera: kriška integralnog kruha poslužena s namazom od sira (60 g), purećim prsima (40 g) i paprikom.

Prednost ‘Moje piramide’ je što dugoročno mijenja navike osoba. Predstavlja uravnoteženu prehranu koja se temelji na  znanstvenim spoznajama te se kao posljedica provođenja ove dijete neće javiti  neželjeni jo-jo efekt (vraćanje izgubljenih kilograma) već će doći do kvalitetno uspostavljene svakodnevne prehrane,  važne – ne samo za mršavljenje – već za zdravlje organizma.

Ostavite komentar