Sonoma dijeta

Sonoma dijetu kreirala je dr. Connie Guttersen, dijetetičarka i stručnjakinja u segmentu mediteranske, latinoameričke i azijske prehrane. Ova dijeta se odlikuje mnogim mediteranskim karakteristikama i velika važnost se daje uživanju u hrani.

sonoma dijetaNaglasak je stavljen na činjenicu da se ovdje objedinjuje umijeće hranjenja, odnosno hedonističko uživanje u hrani i znanost o prehranim, a k tome i gubitak kilograma.

Bazira se na jednostavnim savjetima o količinama i kombinacijama hrane koja bi se svakodnevno trebala naći u našoj ishrani.

Plan prehrane je raznovrstan, zanimljiv i zdrav.

Sonoma dijeta inspiraciju nalazi u dva svjetska područja – Kaliforniji i Mediteranu, odnosno predstavlja kalifornijsku varijantu mediteranske prehrane i vrednuje namirnice poput maslinovog ulja, vina, nemasnog mesa, ribe, povrća, voća, cjelovitih žitarica, orašastih plodova i sjemenki.

Sonoma dijeta sastoji se od tri vala

Val 1 čini prvih deset dana dijete. Za to vrijeme osoba na dijeti se treba riješiti loše navike unošenja velikih količina šećera, proizvoda od rafiniranog brašna te ostale kalorične i ‘prazne’ hrane koja ugrožava zdravlje i vitku liniju.

Val 2 glavna je faza dijete koja traje sve do onda kada dosegnemo željenu masu. Gubitak tjelesne mase sporiji je tijekom Vala 2 u odnosu na Val 1. Za vrijeme ove faze usvajamo Sonoma-pristup uživanja u hrani.

Val 3 je faza održavanja koja kreće nakon postizanja željene tjelesne mase ili drugih zdravstvenih ciljeva. Tijekom ove faze nastavlja se uživanje u namirnicama  Sonoma prehrane. Povremeno si možete dopustiti mali „izlet“ u inače zabranjene snackove i deserte.

sonoma dijetaDr. Guttersen  vjeruje u dobrobit vina, odnosno njegova pozitivnog utjecaja na naš kardiovaskularni sustav ukoliko ga kombiniramo s ispravnom hranom.Preporuča svaki dan popiti vino u umjerenim količinama.

Sonoma dijeta stavlja naglasak na namirnice mediteranskog podrijetla i uravnoteženu prehranu.

Propisuje trinaest glavnih smjernica koje vode do uspjeha.

Cjelovite žitarice kao što su pšenica, proso, riža, kruh i tjestenina svakodnevno su zastupljene u prehrani.

Hrana koja nam je od velike pomoći u borbi protiv viška kilograma su brokula, špinat, rajčice, maslinovo ulje, žitarice cjelovitog zrna, bademi, grožđe, borovnice.

Maslinovo ulje je posebno važno jer njime nadomještamo uporabu masti u svojoj kuhinji, a odlikuje se i visokovrijednim masnoćama.

Kod Sonoma dijete privlačna je njena jednostavnost – sada se ne trebate zamarati s brojanjem kalorija. Također je vrijedna njena raznolikost i činjenica da jedete kvalitetne i zdrave raznolike namirnice. skupina. Jednostavne smjernice opisane u pojedinim valovima vrlo je lako slijediti.

Vodite računa da unosite što više svježih, cjelovitih namirnica koje su dozrele na prirodan način. Industrijski prerađene namirnice možete konzumirati u manjim količinama.

Vino, naročito crno, dobro je za zdravlje srca i krvnih žila. Iznimno je bitno da uživate u onome što jedete; posvetite tome vrijeme. Tako ćete se osjećati ispunjenije i zadovoljnije.

Sonoma dijeta obuhvaća i neke egzotične, teško dostupne i skupe namirnice (za naše krajeve), ali možete navedeno riješiti zamjenom s drugim namirnicama ukoliko poznajete plan prehrane ove dijete.

Mnoge su prednosti Sonoma dijete, kao i općenito mediteranske prehrane. Neke od njih su već spomenute. Dijeta djeluje preventivno na rizik pojave bolesti srca i krvnih žila, dijabetesa te karcinoma. Njome se, također, kvalitetno mogu regulirati  problemi s probavom tako da unosimo optimalnu količinu dijetalnih vlakana.

Obzirom na njenu nutritivnu vrijednost, djeluje pozitivno na naš organizam i može se koristiti kao model pravilne prehrane (naročito njen treći val).

Primjer jelovnika

Doručak: omlet sa feta sirom (60 g) i svježim komoračem, kriška raženog kruha,  voće po želji

Ručak: juha od celera, palačinke od heljde punjene piletinom (150 g) i povrćem (luk, tikvice, patlidžan), zelena salata začinjena ekstra djevičanskim maslinovim uljem

Večera: riba na žaru poslužena uz miješano povrće (100 g), čaša crnog vina

Sonoma dijeta je raznovrsna i objedinjuje  namirnice iz svih skupina s naglaskom na određenim namirnicama bogatim antioksidativnim tvarima. Opskrbljuje organizam svim potrebnim hranjivim tvarima.

Ovaj model prehrane je zanimljivo raspoređen, ima rezultate u vidu gubitka kilograma, daje jasne smjernice prehrane i utječe na promjenu prehrambenih navika te daje dugoročno rješenje u održavanju zadovoljavajuće tjelesne mase.

Ostavite komentar