Mango dijeta

Afrički mango (Irvingia gabonensis) pripada skupini egzotičnog voća koji se unazad zadnjih par godina može lako nabaviti u Hrvatskoj.Mango dolazi iz egzotičnih (tropskih) krajeva Afrike i Azije.

Mango se pokazao izvrstan izvor mnogih čimbenika važnih za mršavljenje. Osim toga, ukusne je arome i zanimljiva izgleda jer na primjer tijekom dozrijevanja promjeni sve dugine boje.

mango dijetaKonzumacijom tri komada manga na dan, pokrivene su sve dnevne potrebe za vitaminima. Sadrži značajne količine C vitamina i niacina te polifenola koji su izvrstan antioksidans.

Ukoliko držite snažne redukcijske dijete, tijelo se izlaže jakom stresu i oslobađa mnoštvo slobodnih radikala. Kako bi se borili s njima, potrebno je uzimati snažne antioksidanse.

Izračuni pokazuju da 165 g manga s korom zadovoljava naše dnevne potrebe za vitaminima i zaštitnim tvarima. Također sadrži mnoštvo pektina i drugih vezivnih vlakana što doprinosi poboljšanju probave zbog zadržavanja vode.

Kora manga je također jestiva i sadrži brojne hranjive tvari tako da je nemojte odbaciti. Ona se čak prodaje u ljekarnama kao dodatak prehrani i njen pozitivan učinak su potvrdile brojna istraživanja i stručni časopisi.

Neke od njih su beta karoten, kvercetin, katehine, kampferol, lutein, tanine i ksanton mangiferin. I listovi drveta manga su također bogati zaštitnim tvarima. Mango sadrži triterpen lupeol, sastojak poznat kao inhibitor rasta raka kože i prostate. Tako se mango koristio i u terapijama protiv raka i radi jačanja vitalnosti.

mango dijetaBlagodati manga su otkrile i farmaceutske tvrtke te su krenule u proizvodnju ekstrakta manga kao dodatka prehrani i kozmetici i postižu visoke cijene s tim proizvodima.

Mango dijeta savjetuje pojesti tri manga dnevno (tri puta po jedan mango), zajedno s korom (obavezno dobro operite koru).

Za vrijeme dijete pijte obilno zeleni čaj i jedite namirnice poput tunjevine, bijele piletine, obrano mlijeko, kuhana jaja, žitnu kašu, itd.

Ovom dijetom unosimo oko 1000 kalorija na dan i prve rezultate će te vidjeti nakon mjesec dana.

To pokazuje da je ova dijeta jedna od radikalnijih, ali nije opasna po zdravlje jer se ipak unosi dovoljno vitamina i zaštitnih tvari.

Ukoliko želite, voćke manga možete zamijeniti ekstraktom manga, ali nije loše da voćke isto ostanu u ishrani. Iskustva pokazuju da ekstrakt manga imaju sposobnost zaustavljanja stvaranja masnog tkiva tako da time djeluje na metabolizam.

Kako se dobije taj magični ekstrakt manga? Vađenje ekstrakta se vrši acetonom koji se kasnije ukloni. Zatim se snaga dobivenih polifenola (antioksidansa) mjeri uobičajenom laboratorijskim metodama po ORAC skali.

Ukoliko usporedimo antioksidans dobiven iz manga sa standardnim sintetskim antioksidansom za masti BHA, vidjeti ćemo da je ekstrakt dobiven od pulpe i kore manga jači od ovog antioksidansa mjerenog u laboratorijskim uvjetima. Predmetno istraživanje izradili su stručnjaci sveučilišta u Kamerunu.

100 g sirovog manga sadrži 70 kalorija, 17 g ugljikohidrata (od čega prevladavaju šećeri), svega 0.27 g masti, 0.51 g proteina te slijedeće korisne tvari: vitamine A i C, beta karoten, tiamin (vitamin B1), riboflavin (vitamin B2), niacin (vitamin B3) i pantotensku kiselinu (vitamin B5).

2 komentara na “Mango dijeta”

  1. Robert says:

    Poštovani

    Zainteresirao me članak o afričkom mangu (Irvingia gabonensis) i zanima me gdje se u Hrvatskoj može kupiti ekstrakt ove biljke koji bih koristio kao dodatak prehrani. Da li je ekstrakt možda dobavljiv u biljnim ili običnim apotekama?

    Hvala na odgovoru

  2. Daki says:

    Bio sam ubedjen da je Mango dijeta kad jedes sve osim manga

Ostavite komentar