Dijeta s limunom

Dijeta s limunom je jedna od dijeta za brzo skidanje kilograma. Njome možete skinuti čak do deset kilograma u samo dva tjedna! Koliko ćete točno kilograma izgubiti ovisi prvenstveno o Vašem metabolizmu te o tome koliko se pridržavate uputa dijete.

Sigurno se pitate koji je to magičan učinak limuna da pospješuje gubitak toliko kilograma u tako kratkom roku? Limun pomaže u rastvaranju masnoća u organizmu, ali i otežava stvaranje i nakupljanje novih masti. Osim toga, smiruje kiselinu želuca (iako Vam se to možda čini nevjerojatno zbog njegove kiselosti) i osjećaj gladi.

dijeta s limunomKoncentracija klorovodične kiseline u želucu veća je od limunske u limunu, a dio neutralizira i kalij kojega ima u limunu. Kalij je također izuzetno bitan za normalnu izmjenu vode u organizmu kao i za izmjenu hranjivih tvari iz krvi u stanice.

Antioksidansi koji se nalaze u limunu pomlađuju tkivo čovjeka; prvenstveno  kožu. Osim toga, ubrzava metabolizam, a time djeluje i na opće stanje organizma i energiju u čovjeku te posljedično s time – pobjeđuje proljetni umor.

Limun je izrazito koristan i u borbi protiv lošeg kolesterola i masti nataloženih u žilama. Znači da nije samo blagotvoran za našu liniju već je od izuzetne važnosti za naše zdravlje.I ako niste na dijeti, vrlo je korisno u našu svakodnevnu prehranu ubaciti četiri limuna s njihovom korom (svakako neprskanom) kako bismo pospješili naš imunitet, osnažili organizam te utjecali na liniju (smanjenje celulita i mršavljenje).

Ukoliko ga još kombiniramo s ovom dijetom po kojoj se ne odričemo zdravih bjelančevina, dolazimo do mršavljenja i to da gubimo masnoće iz organizma, a ne mišićnu masu.


OBAVEZNO SE SAVJETUJTE S LIJEČNIKOM

Dijeta s limunom je prvenstveno osmišljena za detoksikaciju organizma. S time se slaže i nutricionistica Olja Martinić. Ova dijeta se bazira na limunu i sirupu Madal-bal, odnosno javorovom sirupu s ekstraktima palme.

Taj sirup bi bilo dobro konzumirati za vrijeme faze gladovanja. Njegova korist leži u tome što će dati tijelu neophodne vitamine, minerale i bjelančevine. Organizam ih definitivno treba kako bi normalno funkcionirao, a ne može ih sam sintetizirati.

Međutim, ovakva dijeta je isključivo za ljude odličnog zdravlja te se i oni trebaju paziti prilikom držanja dijete. U svakom slučaju se svi trebaju savjetovati sa svojim liječnikom prije negoli krenu s držanjem dijete.

LIMUN TOPI I SPRIJEČAVA NASTAJANJE MASNOĆA

Iako to možda ne biste rekli, limun ima više šećera nego jagode u istoj količini. Osim toga, pun je blagotvorne limunske kiseline i vitamina C. Međutim, limun sadrži i hidroksicitat, odnosno tvar koja usporava stvaranje i taloženje masti.

Također obiluje esencijalnim uljima poput limonena, koji usporava ili blokira sintezu kolesterola. Uz to, u kori limuna nalazi se posebna vrsta šećera pod nazivom polikosanol koji nam pomaže u sagorijevanju masnoća.

Limun također ubrzava metabolizam i ima učinak kao blagi diuretik pa pomaže izlučivanju suvišne tekućine.

Obzirom da potiče cirkulaciju, utječe pozitivno i na celulit te općenito popravlja ten i izgled kože. Osnova drugog dijela dijete je normalna prehrana, samo s manje masnoće i u manjoj količini.

Koliko dugo će se Vaša dijeta temeljiti na gladovanju uz konzumaciju spomenutog sirupa, ovisi samo o Vama. Možete držati takav princip prehrane pet dana, tijekom vikenda ili jedan dan pa da ga ponavljamo npr. svaki tjedan.

Ukoliko želite očistiti organizam od štetnih toksina u cijelosti, takvu dijetu biste trebali držati deset dana. Ukoliko Vam je to predugo i preferirate gladovanje tijekom vikenda, također ćete ukloniti toksine iz organizma, ali nećete utjecati pretjerano na težinu, posebice ako nakon tog vikenda nastavite s normalnom prehranom.

U drugom dijelu dijete imati ćete zapravo sve glavne namirnice iz proteinske skupine tako da se ne osjećate gladni. Dakle, tu možete zadovoljiti Vaše nepce s ribom, morskim plodovima, mesom i sl. Sve je raspoređeno i u ručku i u večeri. S ručkom i večerom utječete na raznovrsnost prehrane, obzirom da je doručak svaki dan jednak (uključuje šalicu čaja s limunom, dvopek i žličicu marmelade od limuna).

Dijeta ima najbolji efekt ukoliko ju držite za vrijeme promjene godišnjih doba, posebice početkom proljeća ili ljeta. Možda se pitate zašto baš tada? Organizam je tada u fazi buđenja i aktivacije pa će Vam biti jako zahvalan na čišćenju od otrova i surađivati će s Vama u tome.3 komentara na “Dijeta s limunom”

  1. acidsoma says:

    LIMUN JE MAGICAN I LIMUNSKA KISELINA JE CAROBNA A TEK VOLIM NAPRAVITI SOK OD LIMUNA,NARANDZI,MANDARINI I UZIVATI U TOME GRO BOGOM DANI PLODOVI.

  2. Alma says:

    Ja sam za tri mjeseca skinula13 kila pijuci svaki dan kilu limuna ujutru na gladan zeldac dva limuna iscjediti u veliku casu vode i popiti a ostalo iscjediti u dva litra vode i piti cita dan koza idealna raspolozenje na nivou ;)

  3. dragana says:

    zanima me kad se tak brzo skine kilogrami jel se posle vraca kad se prestane pit

Ostavite komentar