Dijeta sa zelenim čajem

Zeleni čaj je najcjenjeniji kod Kineza koji su njegova ljekovita svojstva otkrili prije nekih 4000 godina. Dobivamo ga od biljke Carmellia sinensis.

Osnovna prednost zelenog čaja u usporedbi s drugima leži već u samome procesu njegova pravljenja. Naime, on se pri pripremi ne kuha već samo popari i tako zadržava sve prirodne antioksidanse.

Obzirom da se tavi antioksidansi unose u organizam u njihovom izvornom obliku, tijelo ih brzo i lako razgradi i tako pozitivno utječemo na naše zdravlje.

Zdravlje je danas ugroženo s mnogo strana, zapravo puno više nego ranije. Naš stil života je poprilično neaktivan i pun nezdravih prehrambenih i životnih navika. To, naravno, sve više dovodi do razvoja pretilosti u svijetu.

Kako pretilost povlači za sobom i mnoge rizike za zdravlje, mnogi razvijaju svoju svijest o tome i okreću se želji za mršavljenjem, tjelesnoj aktivnosti i zdravijim životnim navikama. Takav stav utječe i na popularizaciju dijeta.

Obzirom da se ovdje ne popularizira samo mršavljenje radi mršavosti već radi zdravlja, izuzetno je bitno odabrati onaj tip prehrane koji ne ostavlja negativne posljedice na naš organizam, bilo u kratkoročnom pogledu ili onom dugoročnom. S tim ciljem upravo djeluje i zeleni čaj. On ne samo da potiče mršavljenje, već ima mnoge blagotvorne karakteristike za naše zdravlje, vitalnost, energiju i dugovječnost.

Pitate se koje su to točno prednosti dijete sa zelenim čajem u sporedni s drugim dijetama?

Prednosti su zapravo brojne. Na primjer, ona pomaže u sprečavanju raka. Zeleni čajsadrži supstance zvane epigallocatechin gallate ili EGCG koje pomažu uništavanju stanica raka bez da se ozljeđuje okolno tkivo.

dijeta sa zelenim čajemEGCG također potiču razvoj i protok energije kroz organizam u trajanju od 24 sata.

Rađene su i studije od strane američkih i švicarskih znanstvenika na Sveučilištu u Ženevi na temu utjecaja posebnih dijeta na naše tijelo i došli su do zaključka da zeleni čaj dovodi do dodatnog povećanja potrošnje tjelesne energije za 4%.

Osobe koje su držale dijetu sa zelenim čajem su potrošili više masnoća od onih koji nisu bili na toj dijeti tako da im je upravo on pomogao da se dodatno utječe na smanjenje zaliha masnoća u tijelu.

Također, pomaže snižavanju kolesterola. Znanstvenici u Kini su radili studiju na uzorku od 240 ljudi s povišenim kolesterolom. Sve su ih stavili na dijetu sa zelenim čajem na način da dnevno piju 7 šalica tog čaja. Nakon tri mjeseca, razina kolesterola im se smanjila za 16%.

Ova dijeta je također odlična u borbi protiv pretilosti. Katehin polifenoli koji se unose ovom dijetom mogu zadržati reakcije lipaze u tijelu. Na taj način ti enzimi pretvaraju kalorije u tijelu u masno tkivo. Obzirom da dijeta usporava djelovanje ovih enzima, samim time i sprečava pohranjivanje masnog tkiva, a time i pretilost.

Zeleni čaj također sadrži velike količine kofeina koji ima blagi utjecaj na smanjenje osjećaja gladi. U svakom slučaju nema toliko kofeina kao kava, ali su ionako tolike razine kofeina potencijalno štetne za organizam jer mogu uzrokovati srčane palpitacije, nesanicu i povišeni tlak. Obzirom da zeleni čaj ima znatno niže razine kofeina, kod njega takve posljedice nisu moguće.

Kako je ranije navedeno, zeleni čaj ima brojne prednosti i svakako bi bilo dobro da ga uvrstite u svoju prehranu. Time svakako pozitivno djelujete na proces mršavljenja, ali i na Vaše zdravlje, vitalnost i energiju.

4 komentara na “Dijeta sa zelenim čajem”

 1. halima says:

  pozdrav,deblja sam nego ikad,
  zanima me ima li poseban rezim ishrane uz zeleni caj

 2. halima says:

  pozdrav,deblja sam nego ikad,
  zanima me ima li poseban rezim ishrane uz zeleni caj
  i kako

 3. dean says:

  Normalno, vise proteina, manje ili nista ugljikohidrata (samo iz povrca ili voca) vise tekucine (vode – 3litre oko), i vjezbanje po mogucnosti kardio vjezbe – voznja bicikle (kucne) – svaki dan 30 min min, trcanje , vjezbe s utezima pomazu isto, uz to i zeleni caj, i kile ima da idu dole ko blesave ! (samo treba imat volje)

  Pozdrav i sretno !

 4. dada says:

  Ne znam ja već nema kaj nisam probala.Lijepo to sve poćne ali se kile na kraju vrate.

Ostavite komentar