Dijeta od ananasa

Dijeta od ananasa je također jedna od monodijeta, kao i ona od meda. Riječ je dakle o kratkoj dijeti koja omogućuje brz gubitak kilograma, odstranjivanje suvišne tekućine iz tijela, detoksikaciju organizma.

Omogućuje nam gubitak dva do tri kilograma u pet dana i to ponajviše zbog toga što organizam ubrzano luči suvišnu vodu. Jedan od glavnih namirnica koje to pospješuju je upravo ananas koji se pokazao odličnim diuretikom.

Prekomjerna tekućina u organizmu, koja izaziva višak kilograma i napuhanost tijela, nastaje prvenstveno zbog djelovanja soli i šećera koji zadržavaju tekućinu u organizmu.

Zato je većina dijeta okrenuta ka smanjenju tih supstanci jer što ih više unosimo – više se tekućine zadržava u nama i time povećavamo tjelesnu težinu. Za pročišćavanje organizma koristan je i biljni čaj te se savjetuje njegova konzumacija za vrijeme trajanja dijete. Možete uzimati jednu   ili više šalica biljnog čaja tijekom dana.

Ukoliko želite pospješiti rad jetre, savjetujemo čaj od artičoke, a koristan je i čaj od breze. Preporuča se i uzimanje zelenog čaja jer sadrži mnoštvo antioksidansa koji pomažu u pročišćavanju organizma.

Ova dijeta je brza – drži se oko 5 dana, zdrava i osvježavajuća. Posebno se preporuča u ljetnim danima jer omogućava brzi gubitak tekućine te osvježava organizam. Jednostavna je za držanje, ne zahtijeva poseban plan i vrstu namirnica pa se može lako držati i kada niste kod kuće.

Ukoliko želite izgubiti više kilograma od onoga što se može u pet dana, možete ju držati dvaput mjesečno. Pritom ju možete ponoviti tek za dva tjedna. Dakle, jedan tjedan držite dijetu, dva tjedna se odmarate od nje i onda opet slijedi dijeta.

Primjer jelovnika dijete od ananasa

Prvi, treći i peti dan dijete

Doručak: jedna kriška svježeg ananasa uz koju možemo pojesti nemasni jogurt sa žličicom žitarica te popiti šalicu zelenog čaja bez šećera

Ručak: povrtna juha, u koju se po volji može dodati žličica riže; za desert se osvježimo kriškom svježeg ananasa

Međuobrok: kriška svježeg ananasa , šalica zelenog čaja bez šećera

Večera: 200 g ribe pečene u aluminijskoj foliji kako bi zadržala sve hranjive nutrijente, salata od rajčica, mrkve i paprike, kriška svježeg ananasa

Tijekom dana: jedna ili više šalica biljnog čaja

Drugi i četvrti dan – vrijeme je za bjelančevine

Doručak: čaša svježe iscijeđenog soka od naranče, kivija i ananasa, šalica kave od cikorije (ječma) bez šećera

Ručak: 180 g purećeg ili pilećeg mesa pečenog u pećnici, povrće pečeno na tavi bez ili na vrlo malo ulja (na primjer, odlični su pečeni patlidžani ili tikvice, posluženi uz 2 komada integralnog (punozrnatog) dvopeka ili kriške kruha te zatim se poslužimo kriškom svježeg ananasa)

Međuobrok:  jogurt s malo masnoće, kriška svježega ananasa

Večera:  povrtna juha pripremljena od brokule, mrkve, tikvica i celera, tvrdo kuhano jaje, salata od svježeg mladog špinata te kriška svježeg ananasa

Tijekom dana: jedna ili više šalica biljnog čaja

Ananas je južno voće s puno pozitivnih osobina, korisnih u dijetalnoj prehrani i zdravlju. Obiluje vitaminom C te sadrži enzim bromelin koji potiče probavu bjelančevina i pomaže u borbi protiv upala. Iznimno je bogat vodom i vlaknima čime potiče rad bubrega i lijenih crijeva te potiče probavu i uklanjanje suvišne tekućine iz organizma.

Osim toga, vrlo je ukusan i osvježavajući te poboljšava naše raspoloženje. Što se tiče njegove kalorijske vrijednosti, 100 grama ananasa sadrži samo 46 kalorija, tako da nije ni čudno da se rado koristi u dijetama.


Ostavite komentar