Vodena dijeta

Što se tiče učinkovitosti vodene dijete, mišljenja su podijeljena. Dok jedni smatraju kako se njenim povremenim provođenjem može izgubiti pola kilograma dnevno, stručnjaci navode kako predstavlja gubitak vremena pozivajući se na studiju koja je obuhvatila 1000 žena.

Naime, kod njih je uspoređena količina tekućine koju svakodnevno unose hranom ili pićem. Znanstvenici nisu pronašli uzročno posljedičnu vezu između količine ispijene vode i ostalih napitaka poput kave, čajeva i sokova i tjelesne težine.

vodena dijetaMeđutim, uočena je veza između tekućine koja je uzeta iz hrane, točnije žene koje konzumiraju hranu koja je bogata tekućinom, imaju manju tjelesnu težinu i tjelesni indeks mase.

Nije potpuno jasno zašto hrana bogata vodom, a ne sama tekućina utječe na težinu. Moguće je da hrana bogata vodom, odnosno voće, povrće i riža,  također bogata vlaknima.

To je razlog zbog kojeg se ljudi prije osjećaju i duže ostaju siti te se ne prenajedaju. Druga studija pokazuje kako jedemo manje nakon konzumiranja hrane bogate vodom, no ne i nakon ispijanja vode.

Ako se ipak želite sami uvjeriti u (ne)učinkovitost vodene dijete, pokušajte se pridržavati sljedećeg jelovnika. Za doručak popijte veliku čašu vode ili čaja ili prirodnog soka. Možete pojesti voća koliko god želite.

Tijekom prijepodneva također popijte veliku čašu vode ili čaja ili prirodnog soka i nekoliko plodova voća (po mogućnosti kombinirajte različite vrste). Ovisno o dobu godine, najviše vode sadrže: jesen/zima: grožđe i citrusi; proljeće/ljeto: dinja i lubenica.

Za ručak uzmite veliku čašu vode prije jela sastavljenog od salate od sirovog povrća u količini po želji, s dodatkom octa, ulja, limuna i začina po želji. Salati možete dodati i masline.

Smijete jesti bilo koju vrstu sirovog i konzerviranog povrća, poput šparoga, artičoke, celera, zelene salate, mrkve, paprike, krastavce, luk, kukuruz, sojinih izdanaka, rajčice, endivije.

Nakon jela popijte čaj. Užina može biti sastavljena od velike čaše vode ili čaja ili prirodnog soka, čaše mlijeka ili jogurta ili 30 grama sira ili jednog komada voća. Za večeru popijte veliku čašu vode prije jela. Možete uzeti 100 grama mesa (teletina, piletina) ili 150 grama ribe, npr. oslić ili jedno jaje s povrćem i voćem. Nakon jela popijte čaj.

Ono što se pokazalo jako učinkovito kod provođenja dijeta a besplatno je, jest vođenje on-line dnevnika mršavljenja na specijaliziranim forumima za mršavljenje. American Institute of Health je u svom šestomjesečnom istraživanju utvrdio da su osobe koje su vodile takav dnevnik mršavljenja izgubile u prosjeku 7 kilograma više od onih koji nisu vodili takav dnevnik.

“Poanta dnevnika mršavljenja je da će osoba puno teže griješiti u provođenju dijete kada njihov napredak  prate drugi korisnici foruma. Osim toga često se pokazalo kako je bitna podrška u nekim trenutcima osoba koje imaju sličan problem” izjavio je Bill Brogan, doktor pri navedenom institutu.

Naša preporuka je mrsavljenje-forum.com, koji je prvi specijalizirani forum za mršavljenje gdje uz podršku samih korisnika, možete očekivati odgovore i na Vaša pitanja od doktora, nutricionista i kineziologa.

 

Ostavite komentar