Bolnička dijeta

Navedeni članci su pisani u suradnji naših stručnjaka i stručnjaka Centra za mršavljenje i oblikovanje tijela Altis. Za kvalitetnije i brže rezultate putem tretmana ili vježbanja slobodno se obratite stručnjacima Altis Centra.

Navedeni Centar pruža različite programe mršavljenja pri čemu su svi vođeni magistrima Kineziologije.

Bolnička dijeta poznata i pod raznim drugim nazivima poput: dijeta Birmingham bolnice i dijeta sveučilišta Alabama, tuna dijeta ili 3 dana 3 kg dijeta, itd. Popularnost zahvaljuje (nikad potvrđenim) pretpostavkama da su je stvorili doktori iz bolnice u Birminghemu kao sredstvo za skidanje težine pacijanta koji se spremaju za operaciju.

Tvrdnja da se u tri dana mogu skinuti 3 do 5 pa čak i do 10 kg je ono što je lansiralo ovu dijetu u sferu popularnosti.

bolnička dijetaKljučan element ove dijete nalazi se  u planu ishrane koji pripisuje nizak dnevni unos kalorija (ispod 1000 kalorija). Smanjeni unos hrane zahtjeva i manji unos vode može dovesti do dehidracije zbog čega se ova dijeta našla na meti kritika.

Poznato je da tijelo u periodima nestašice hrane i smanjenog unosa kalorija usporava metabolizam s ciljem očuvanja što više masti kao zalihe energije u slučaju da se taj period nastavi,ovaj mehanizam koristio je čovjekovim precima da prežive duže vrijeme baz hrane i sprječavajući brz gubitak težine.

Iako  organizam usporava metabolizam u nastojanju da se sačuvaju rezerve masti, u nešto dužim razdobljima smanjenog unosa kalorija i veće potrošnje radi fizičke aktivnosti, masne naslage počinju se brže topiti.

Bolnička dijeta traje 15 dana u tri ciklusa po 5 dana. Važno je piti što više tekućine, pogotovo vode i čaja, a alkohol izbaciti iz upotrebe u cijelosti.

Ono što se pokazalo jako učinkovito kod provođenja dijeta a besplatno je, jest vođenje on-line dnevnika mršavljenja na specijaliziranim forumima za mršavljenje. American Institute of Health je u svom šestomjesečnom istraživanju utvrdio da su osobe koje su vodile takav dnevnik mršavljenja izgubile u prosjeku 7 kilograma više od onih koji nisu vodili takav dnevnik.

“Poanta dnevnika mršavljenja je da će osoba puno teže griješiti u provođenju dijete kada njihov napredak  prate drugi korisnici foruma. Osim toga često se pokazalo kako je bitna podrška u nekim trenutcima osoba koje imaju sličan problem” izjavio je Bill Brogan, doktor pri navedenom institutu.

Naša preporuka je mrsavljenje-forum.com, koji je prvi specijalizirani forum za mršavljenje gdje uz podršku samih korisnika, možete očekivati odgovore i na Vaša pitanja od doktora, nutricionista i kineziologa.

Jelovnik za 5 dana:

Doručak je uvijek isti tokom dijete: naranča, dvopek, šalica kave ili čaja bez šećera.

1. Prvi dan:

Ručak:

-       1 naranča

-       1 kuhano jaje

-       1 kiselo mlijeko

Večera:

-       2 kuhane rajčice

-       2 kuhana jaja

-       1 glavice zelene salate

2.Drugi dan:

Ručak:

-       1 naranča

-       1 kuhano jaje

-       1 kiselo mlijeko

-       2 dvopeka

Večera:

-       125 g kuhanog mesa

-       1 naranča

-       1 dvopek

-       1 šalica kave ili čaja bez šećera

3.Treći dan:

Ručak:

-       1 naranča

-       1 kuhano jaje

-       1 kiselo mlijeko

-       1 glavica salate

Večera:

-       125 g kuhanog mesa

-       1 naranča

-       1 dvopek

-       1 šalica kave ili čaja bez šećera

4.Četvrti dan:

Ručak:

-       125 g svježeg kravljeg sira

-       1 rajčica

-       1 dvopek

Večera:

-       125 g kuhanog mesa

-       1 naranča

-       1 dvopek

-       1 šalica kave ili čaja bez šećera

 

5.Peti dan:

Ručak:

-       200g kuhanog mesa ili ribe

-       1 rajčica

-       1 dvopek

Večera:

-       ½ kg kuhanog povrća (mrkve, graška, krumpira)

-       1 kuhano jaje

-       1 rajčica

16 komentara na “Bolnička dijeta”

 1. dalmatinka says:

  jeli netko bija na ovoj dijeti molim vas da mi rečete iskustva, koliko ste skinuli?

 2. Norma says:

  Ja sam bila jedan ciklus od 15 dana, izgubila 7 kg, od čega sam vratila 2. Napravila sam pauzu od 15 dana i jučer krenila ponovo. Nije mi problem, nisam gladna, jedino me malo nerviraju ova jaja, na nos izlaze..;)

  Mršavljenje-forum.com je odlična stvar, jedina stvar koja je basplatna a pomaže. Kad sam imala zapelo kod kilograma, ljudi sa istim problemima pomažu savjetima i podrškom.

 3. Jasna says:

  Odlična djeta, nisam pobornik djeta općenito ali ovo je i jedna vrsta čišćenja organizma tako da bi je preporucila. Cibone je kg je zagarantirano

 4. Jasna says:

  Ja sam trenutno na toj djeti i izgubila sam već 2 kg u tri dana, prošle godine sam bila pred ljeto i skinula četiri kile koje mi se nisu vratile

 5. ličanka says:

  Izgledala mi je nemoguća za držati a i za toliko kg izgubiti…teška je prva 3 dana a onda se privikneš a kg izgubiš oko 7kg – držala 15 dana u komadu! Dakle, samo naprijed!

 6. jovana says:

  Ja sam bila dva puta. Prvi put sam izgubila 13 kg ali sam u vreme dok sam drzala dijetu i trenirala, po 35min na traci. Drugi put sam izgubila 7.5 kg bez treninga. Odlicna je.

 7. ana says:

  djeta je super u osam mj 30kg sam izgubila..
  eto vec je od toga proslo godinu i nesto sitno i opet razmisljam kreniti…
  vratilo mi se par kg…
  ja sam umjesto kave pila zeleni caj…
  nisam kuhala rajcucu vec svjezu i umjeso mljevenog mesa sam piletinu kuhanu naravno bez koze….
  djeluje da prva dva tri dana su najgora a kasnije kad krenu se kg topit to ti daje snagu za dalje..
  svako tko ima problem s suvisnim kg trebo bi probati…samo da znate tko ima puno za skinuti prvih 15 -30dana slab ucinak. ..ili ti samo gubis tekucinu…
  sretno

 8. goga says:

  bila je jedna moja poznanica i rezultati su i vise nego odlicni,pa je i mene podstakla da krenem sa ovom dijetom,danas zavrsavam drugi dan i vaga pokazuje 2.5 kg manje,sto znaci da se oslobadja visak tecnosti iz organizma,nije lako treba se truditi izdrzati na ovako malo hrane ali daje odlicne rezultate.

 9. koka says:

  ja sam smršavila 15 kg u 2 tjedna.dijeta se stvarno isplati,ali samo ako imas kojih 20 kg viš.nije za one koje žele smršaviti kilu dvije.

 10. Svjetlana says:

  Bila sam na ovoj djeti 3 mjeseca skinula sam 18 kg .Nista mi se nije vratilo.Poslije sam vadila krvnu sliku i bila je odlicna.Moj niski tlak je dosao nakon djete u normalu.

 11. zorana says:

  počela sam sa ovom dijetom prije 6 dana vaga pokazuje 3 kg manje nakon 3 dana i onda ni pomaka.nastojat ču izdržati 15 dana pa čemo vidjeti.ipak koliko se malo jede slabo padaju kilogrami što me malo štufaje …

 12. Tina says:

  Ja zelim smrsaviti 8kg imam sad 67 a visoka sam 171.. i smetaju mi ovigh 8 kilograma :) od sutra pocinjem ovu djetu s nadom da cu skinuti ove kilograme :) …

 13. skala says:

  ej! imam pitanjce!recite mi kazu da djeta traje 15 dana ,dali se moze odmah nastaviti novi ciklus od 15 dana? ono da je kao u komadu 30 dana??

 14. vesna says:

  Meni je danas tek drugi dan, do sada nikad nisam držala ovu dijetu, nadam se pozitivnim rezultatima. Zanima me ako počinjem u ponedjeljak-1. dan, utorak-2.dan i tako redom, do petka-5.dan, dali u subotu onda opet idem 1.dan, nedjelja 2.dan i tako redom ili???
  Hvala na odgovoru…..

 15. ivona says:

  Ja sam na ovoj dijeti bila dva mjeseca i skinula sam 15kila i vjeruj te mi djelotvorna je. :)

 16. marina says:

  da, samo ponavljas dane.. ja sam sad zavrsila sa prvih 15 dana i skinila sam 5kg, planiram nastavis jos, dijeta je lagana, neizaziva osjecaj gladi a i nije skupa, samo naprijed ljudi..

Ostavite komentar