Dijeta doktora Ornisha

Dijeta doktora Ornisha nastala je ranih devedesetih, kada je vladalo uvriježeno mišljenje da su  masnoće, bez obzira na vrstu, smatrane razlogom dobivanja kilograma i problemima sa zdravljem.

Program je započeo dr. Dean Ornish prvenstveno kako bi pomogao ljudima s bolestima srca bez operacija i lijekova.

Međutim, tada su osobe na tom režimu prehrane počele gubiti kilograme zatim dolazi to nastanka niza knjiga o predmetnom tipu ishrane. Prema originalnoj dijeti, Vaše dnevne kalorije se dijele na slijedeći način: 10% masti, 20% proteina i 70% ugljikohidrata.

dijeta doktora ornishaLjudi tako izbjegavaju bilo kakvu hranu koja sadrži masti i to im pomaže da se riješe kolesterola, masnih jela i mliječnih proizvoda.

Problem je što originalni program ne uviđa da postoje i „dobre“ masne kiseline pa tako izbjegava i njih (one se nalaze na primjer u  orasima, sjemenkama, maslinama i slično) i tako je njihova prehrana lišena zdravih masnoća.

Hrana koja se preporučuje je uglavnom iz kategorije voća i povrća. Posebno se preporučuje zeleno lisnato povrće, sojini proizvodi i proizvodi od cjelovitog zrna.

Dr. Ornish smatra da industrijski prerađena hrana i hrana životinjskog podrijetla uglavnom sadrži znatno veću količinu kalorija, masnoća i soli nego ista doza sastavljena od žitarica, voća ili povrća. Tako osobe koje su na ovome režimu prehrane, mogu konzumirati veće količine hrane, a i dalje mršavjeti.

Osim promjene stila prehrane, važno je izmijeniti i stil života, odnosno u njega uvrstiti svakodnevno vježbanje od barem pola sata. Trebalo bi izbjegavati slijedeće namirnice: bijelo brašno, bijelu rižu, kruh od bijelog brašna, orašaste plodove, avokado, sjemenke, masti, ulja,  itd.

Prednosti

Dijeta dr. Ornisha bogata je povrćem, voćem i žitaricama te se kroz unos navedenih namirnica zadovoljavaju dnevne potrebe za vitaminima, mineralima i vlaknima. Obzirom da se unosi dosta dijetalnih vlakana, navedeno pozitivno utječe na regulaciju  probave, smanjuje rizik pojave karcinoma debelog crijeva te pomaže smanjenju masnoća (kolesterola).

Dijeta je bogata voćem i povrćem, a preko njih i fitokemikalijama koje imaju antioksidativna svojstva te smanjuju nastanak slobodnih radikala i degenerativnih oštećenja.

Nedostatci

Izbjegavaju se sve masnoće pa tako i one zdrave. U dijeti su masnoće zastupljene tek u količini od 10% i stoga je,  moguća pojava avitaminoze vitamina topivih u mastima (A, D, E i K). Također, energetski unos koji bi trebao biti zadovoljen kroz unos masnoća vjerojatno će biti zamijenjen s ugljikohidratima koji dodatno potiču gušteraču na rad i lučenje inzulina.

Primjer jelovnika

Doručak: jedna jabuka (ili kruška), zobene pahuljice s jogurtom (možete jabuku i narezati na komadiće pa ju poslužiti uz zobene pahuljice)

Ručak: 3 bjelanjka jajeta (izbjegavajte žutanjak zbog kolesterola), pire krumpir (150 g), salata od rajčice, 1 žlica maslinovog ulja

Večera: kombinacija tikvica, patlidžana i žitarica poput prosa

Dijeta se lako financijski održava jer ne zahtijeva skupe i egzotične namirnice. Također, sve namirnice potrebne za ovu dijetu dostupne se u trgovinama. Dijeta dr. Ornisha je  pogodna za vegetarijance kao i za osobe koje vole jesti puno voća i povrća.

Ono što se pokazalo jako učinkovito kod provođenja dijeta a besplatno je, jest vođenje on-line dnevnika mršavljenja na specijaliziranim forumima za mršavljenje. American Institute of Health je u svom šestomjesečnom istraživanju utvrdio da su osobe koje su vodile takav dnevnik mršavljenja izgubile u prosjeku 7 kilograma više od onih koji nisu vodili takav dnevnik.

“Poanta dnevnika mršavljenja je da će osoba puno teže griješiti u provođenju dijete kada njihov napredak  prate drugi korisnici foruma. Osim toga često se pokazalo kako je bitna podrška u nekim trenutcima osoba koje imaju sličan problem” izjavio je Bill Brogan, doktor pri navedenom institutu.

Naša preporuka je mrsavljenje-forum.com, koji je prvi specijalizirani forum za mršavljenje gdje uz podršku samih korisnika, možete očekivati odgovore i na Vaša pitanja od doktora, nutricionista i kineziologa.

Ostavite komentar