Dijeta za krvnu grupu A

Prehrana po krvnim grupama brzo je razvila svoju popularnost. Inače ju je kreirao dr. Peter D’Adamo koji se dugo vremena bavio izučavanjem povezanosti prehrane i određene krvne grupe.  Na primjer, tako je došao do saznanja da su osobe krvne grupe A uzgajivači pa bi sukladno tome trebale biti orijentirane na vegetarijansku prehranu iz razloga što imaju osjetljiv probavni sustav.

Dr. Peter D’Adamo namirnice dijeli u 16 kategorija: meso i perad, plodovi mora, mliječni proizvodi i jaja, ulja i masti, orašasti plodovi i sjemenke, mahunarke, žitarice, pekarski proizvodi, tjestenina, povrće, voće, sokovi,  začini, biljni čajevi, mirodije i razna pića. U svakoj skupini namirnice se dijele na ‘jako dobre’, ‘neutralne’ i ‘izbjegavajte’.

Svaka od gore spomenutih namirnica sadrži tzv. lektin koji je po svome sastavu protein. Lektini se međusobno razlikuju po vrsti, a osim toga – razlikuje se i njihova količinska prisutnost u pojedinoj namirnici, a važni su iz razloga što izazivaju imunološku reakciju u našem tijelu, odnosno stvaranje antitijela.

Na primjer, lektini iz pšenice se razlikuju od onih u mlijeku pa namirnice te kategorije mogu odgovarati jednoj krvnoj grupi, a biti potpuno neprikladne za drugu. Lektini su, zbog svoga utjecaja na organizam, česti uzrok alergija, a dokazao se i njihov utjecaj na probavni i živčani sustav.

Prema dr. Peteru D’Adamou osobe krvne grupe A su uzgajivači pa bi sukladno tome trebali održavati vegetarijansku prehranu. Osjetljivog su probavnog sustava i stoga im je potrebna biljna prehrana, puno voća, povrća i žitarica. U protivnom će lako nakupiti prekomjerne kilograme. Dakle, trebali bi izbjegavati namirnice životinjskog podrijetla – meso, mlijeko i mliječne proizvode. Kako im ipak treba proteina, preporučuje se unos orašastih plodova i sjemenki.

Osobe krvne grupe A se, prema dr. Adamou, debljaju od mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda te graha i pšenice. Mršavljenje im pospješuju  biljna ulja, sojini proizvodi, ananas i povrće. Neutralnog utjecaja na debljanje su neke vrste mesa – kokošje meso, puretina i piletina, tako da ga možete jesti u manjim količinama. Ostale vrste mesa bi trebali izbjegavati.

Ribu možete jesti tri do četiri puta na tjedan. Prema ovoj dijeti, nije sva riba pozitivnog utjecaja na naš organizam, tako da bi se trebali kloniti bijele ribe poput oslića i lista te haringe i inćuna. Zašto imaju negativan utjecaj na organizam? Zato što sadrže velike količine spomenutog lektina. Pozitivnog utjecaja su grdobina i bakalar pa s njih slobodno uvedite u Vašu prehranu.

Prednosti

Obzirom na namirnice koje se koriste, prisutan je značajan unos C vitamina što pozitivno djeluje na organizam i pomaže u borbi protiv stresa. Osobe s prekomjernim kilogramima često imaju i povišen kolesterol i trigliceride, a ovaj plan prehrane  ima pozitivan utjecaj na njihovo smanjenje tako da dijeta koristi i normaliziranju masnoća u krvi.

Dijeta za krvnu grupu A je korisna i za osobe koje imaju problema s opstipacijom i probavnim tegobama, obzirom da sadrži velike količine dijetalnih vlakana.

Nedostaci

Trebamo, pri održavanju dijete, voditi računa da unesemo dovoljno proteina iz mahunarki kako ne bismo na račun proteina počeli unositi više ugljikohidrata ili masnoća koji nikako ne mogu zamijeniti gradivnu funkciju proteina.

Obzirom da ova dijeta sadrži puno vlakana, trebamo češće jesti obroke kako bi se postigla zadovoljavajuća energetska vrijednost, što je nedostatak kod održavanja tjelesne mase, ali ne i kod gubitka kilograma.

Primjer jelovnika

Doručak: kukuruzne pahuljice sa sojinim mlijekom i borovnicama

Ručak: grčka salata (zelena salata, mladi luk, svježi krastavac narezan na kockice, celer, feta sir oko 10 dkg, svježa metvica, sok limuna, sve posuto sjemenkama sezama), 1 jabuka narezana na kockice, kriška crnog kruha. Kao napitak poslužite biljni čaj.

Večera: tofu pirjan sa graškom, porilukom i zelenim mahunama i klicama lucerne

U prehrani u krvnoj grupi A nedostaje proteina tako da trebamo paziti na unos proteina biljnog podrijetla (leće, graha, soje), određenih vrsta riba, orašastih plodova i fermentiranih mliječnih proizvoda. Navedeno najviše osjećaju osobe koje intenzivno vježbaju tako da ova dijeta više odgovara osobe koje nisu posebno aktivne.

Kako je ranije rečeno, ova dijeta je bogata vitaminom C, folnom kiselinom i dijetalnim vlaknima. Pogodna je za imunosustav, osobe pod stresom te one koje imaju kardiovaskularnih problema jer je sadrži malo masnoća (posebno zasićenih), a kolesterola gotovo da nema (osim u ribi).
2 komentara na “Dijeta za krvnu grupu A”

  1. lidija says:

    Pisem vam jer ste me stvarno zbunili.Primer jelovnik za krvnu grupu A kazete da za dorucak treba kukuruzne pahuljice,a za rucak u sastavu salate kazete da treba posuti sa sezamom.Zasto kukuruz i sezam kad su neutralni za osobe krvne grupe A.Zar nije bolje OVESNE MEKINJE za dorucak,a umesto semenke sezama semenke lana?,ZATO sto ni spadaju u citiram vas u “JAKO DOBRE”

  2. dejan nikolovski says:

    dobra vam je dieta pozz iz makedonie

Ostavite komentar