Dijeta 1200 kalorija

Dijeta 1200 kalorija odnosi se na preporučenu količinu kalorija koje bismo se trebali pridržavati ukoliko pred sobom imamo cilj izgubiti neželjene kilograme, a pritom ne utjecati negativno po svoje zdravlje.

Smatra se da bi taj unos kalorija za većinu ljudi trebao biti dostatan za mršavljenje, a ipak zdrav unos kvalitetnih i neophodnih nutrijenata za naše zdravlje (ukoliko se ispravno kombiniraju namirnice).

Iz tog razloga, mnogi nutricionisti propisuju upravo 1200 kalorija kao temelj za mršavljenje.

Kod takvih dijeta važni je, dakle, brojati kalorije koje dnevno unosimo.

Ukoliko unesemo manje kalorija od onoga što trebamo (i što koristimo), gubimo na težini. Zvuči poprilično jednostavno, zar ne?

Kako bismo mogli kontrolirati taj limitirani dnevni unos od 1200 kalorija, trebali bismo dobro poznavati kalorijsku vrijednost namirnica.


Međutim, neka Vas to ne brine jer se danas tablice kalorijskih vrijednosti mogu pronaći bez problema (na internetu na primjer). Tako da računanje kalorijske vrijednosti pojedine namirnice koju biste željeli konzumirati, ne predstavlja znanstvenu fantastiku.

Ova dijeta ne propisuje točno određenu hranu koju morate unositi. U svakom slučaju, savjetujemo unos svježih namirnica poput voća i povrća. U Vašu prehranu svakako uvrstite integralne žitarice, ribu, meso s malo masnoća i mahunarke.

Vaš jelovnik za jedan dan

Doručak

• 1 čaša integralnih žitarica
• 1 čaša mlijeka s manje masnoća
• 1 banana

Ručak

• sendvič od tune s integralnim kruhom
• 2 čaše sirovog mješanog povrća, primjerice celer, brokula, crvena paprika
• 1 manja jabuka

Popodnevni međuobrok

• 1 voćka po izboru
• čaša mineralne vode s limunom

Večera

• 100 grama pilećih prsa na žaru
• 1 čaša graška
• salata od 1 čaše zelene salate, pola čaše rajčica, žlica maslinova ulja
• 1 jabuka

Večernji međuobrok

• 1 mala kruška

Ova dijeta ne iziskuje neki poseban plan ishrane tako da nema ni dodatnih komplikacija ni troškova. Eventualno bi Vam trebala kuhinjska vaga za mjerenje količine unesenih namirnica te kalorijske tablice.

Prednosti dijete

Na ovoj dijeti se uistinu možete osjećati siti, ispunjeni i s dovoljno energije, samo je bitno da unosite kvalitetne namirnice, ukoliko je moguće organske.  Na mnoštvu slučajeva i u mnogim studijama, dokazano je da ovakve kalorijske dijete funkcioniraju i ostavljaju odlične rezultate.

Praktično je i omiljeno to što možete jesti bilo koje namirnice tijekom dana, sve dok njihova skupna konzumacija ne prelazi 1200 unesenih kalorija. Iz tog razloga je možete prilagoditi i posebnim stilovima života i ishrane (kao npr. vegetarijanstvo) ili poremećajima poput dijabetesa i slično. Ukoliko tako brzo izgubite kilograme, to će Vas svakako potaknuti na dugoročni plan mršavljenja i povećati Vašu motivaciju da u tome ustrajete

Nedostatci dijete

U ovoj dijeti je iznimno bitno mjeriti kalorijsku vrijednost unesenih namirnica što nekima može biti zamorno. Iz tog razloga, trebate pažljivo planirati što ćete jesti jer unesena vrijednost ne smije prelaziti 1200 kalorija.

Kako ova dijeta spada u skupinu niskokalorijskih dijeta, mnogi će za vrijeme njezina držanja osjetiti umor, manjak energije i glad. Stoga se ne preporuča fizički aktivnim osobama.

Kada završite s držanjem dijete i unos kalorija vratite na „uobičajen“, postoji vjerojatnost ponovnog debljanja. Navedeni rizik je minimiziran kod dijeta koje se ne baziraju isključivo na niskom unos kalorija već na mijenjanju prehrambenih navika u zdrave i pogodne za mršavljenje na dugoročnoj bazi (kod takvih dijeta se obično mršavi sporije, ali je veća vjerojatnost da će rezultati trajati dulje).

Stoga, ukoliko trebate skinuti višak kilograma u kratkom roku – dijeta od 1200 kalorija će Vam odlično poslužiti. Međutim, ukoliko želite te rezultate zadržati na duži rok, nužno je promijeniti životni stil i prehrambene navike kao i uvrstiti fizičku aktivnost u svakodnevni život.

Dakle, naučite odabrati nutricionistički uravnotežen i zdrav obrok, pronađite fizičku aktivnost koja Vam odgovara i naučite upravljati stresom koji Vam se nameće.jedan komentar na “Dijeta 1200 kalorija”

  1. Vukšić Mirela says:

    Kako se tačno izračunava kalorijska vrednost jednog obroka? Recimo, na jašičicu ulja se proprže dva crnea luka,2 čena belog luka, oko 400 g svinjetine(but), šiljica graška(zelenog), boranije,šargarepe,krompira(sve zamrznuto),doda se malo brašna,i vode,vegeta i biber.To je obrok za 5 osoba.Uz ti jedna kriška hleba.Ja sam pojela jednu i po kutlaču toga i pola kriške hleba. Kako da izračunam koliko sam kalorija unela? Hvala

Ostavite komentar