Pritkinov dijetni plan

Pritkinova dijeta temelji se na niskom unosu masti i visokom unosu žitarica, voća i povrća. Ovdje nije riječ o čistoj vegetarijanskoj ishrani, ali nije ni znatno različito od toga.

Njen osnovni cilj je zapravo smanjenje kolesterola i pomoći dijabetičarima da normaliziraju šećer bez unosa inzulina. Mršavljenje je samo posljedica koja nastaje ovom dijetom.

Ova dijeta ne polazi od toga da se broje sve unesene kalorije, ali je bitna kalorijska gustoća svake hrane, kako ju ne biste premašili.

pritkinov dijetni planPitate se zašto je to važno?

Unosom hrane koja ima manju kalorijsku gustoću brže ćete se zasititi bez da dobijete na težini. Uz to ćete se i riješiti viška masnoća i pozitivno ćete utjecati na Vaše zdravlje.

Na primjer, pola kilograma čokoladnih kolača ima oko čak 2.000 kalorija, a pola kilograma brokule sadrži samo 130 kalorija.

Kalorijsku gustoću pojedinih namirnica možete pronaći u Pritkinovoj knjizi.

Tako u ovoj dijeti unosite više “vodene” hrane kojom ćete se brže zasititi. Također je bitno da prije svakog obroka popijete punu čašu vode kako bi time pridonijeli da Vam se želudac što prije napuni.

U dijeti je ograničen unos proteina, na primjer mesa i morskih plodova, a možete bez problema jesti mliječne proizvode s manje masnoća, povrće, voće, tjesteninu, juhu, zobene pahuljice i salate. Ovom dijetom se unosi dosta vitamina, ali nedovoljno kalcija pa tu pripazite.

Pritkinova dijeta naglašava važnost vježbanja i to najmanje  30 minuta na dan. Ako ste u dobroj formi, savjetuje se brzo hodanje i do 48 kilometara tjedno. Dijeta se bazira na tome da potrošite više kalorija negoli ih unesete tijekom dana.

Neka hrana ima više kalorija od druge. Jedemo li hranu sa manje kalorija na 100 g, možemo se dobro najesti i unijeti manje kalorija te mršavjeti. Osnovni princip ove dijete je da unosite manje kalorija nego ih sagorite tijekom dana.

Svakako jedite hranu s puno vlakana i vode jer će Vam takva hrana napuniti želudac. Osim toga, jedite povrće, voće, smeđu rižu i ostale neprerađene namirnice, ječam i grahorice.

Što se broja obroka tiče, trebali bi dnevno jesti tri konkretna obroka i dva laganija međuobroka. Obzirom da u dijeti nedostaje masnoća, mogli biste osjećati glad. Mršavite od toga što unosite manje kalorija negoli ih trošite.

pritkinov dijetni planKako bi to postigli, trebate zadržati prosječnu kalorijsku gustoću svakog obroka ispod 90 kalorija na 100 g hrane.

Većina povrća ima manje od 45 kalorija na 100 grama i kada ga jedete u kombinaciji sa škrobom ili mesom, pripazite na to tada smanjuju prosječnu kalorijsku vrijednost obroka.

Hrana koja sadrži dosta ugljikohidrata (i tjestenina i žitarice) ima oko 50 do 140 kalorija na 100 grama, a životinjski proteini standardno sadrže od 90 (neka riba) do 300 kcal (odrezak) pa čak i 480 kcal na 100 g (slanina).

Kalorijsku gustoću bi trebali svesti na razinu koja je dostatna za mršavljenje, a to je na primjer uz kombiniranje životinjskih proteina bez masnoća uz povrće. Savjetuje se neobrađena hrana, cjelovitog zrna, bogata ugljikohidratima.

U prehranu biste trebali uvesti smeđu rižu, proso, ječam, zob, krumpir, zeleno lisnato povrće, grah, luk, tikvice, banane, jabuke, kruške, jagode. Možete jesti i procesuiranu hranu od cjelovitih žitarica ili zobenih pahuljica.

Riba je odlična namirnica i možete ju jesti tri puta tjedno kako biste unijeli pravu količinu omega-3 masnih kiselina. Od mesa možete jesti puretinu, piletinu i teletinu. Dopušteni su i mliječni proizvodi s malo masnoća.

Nemojte posezati za prženom hranom, umacima i raznoraznim masnim preljevima. Također se ne preporuča slana hrana, grickalice i šećer (umjesto šećera možete staviti zaslađivač).

Možete jesti nekoliko obroka na dan, ali hrane koja nije kalorijski gusta. Uz nekoliko manjih obroka organizam sagorijeva pohranjene masnoće kao energiju i tako rjeđe imate potrebu za konkretnim obrocima. Obvezna je fizička aktivnost.

Prednosti

Pritkinova dijeta usmjerena je na unos biljnih namirnica i tako ima brojne pozitivne efekte na organizam i njegovu prevenciju od različitih bolesti (bolesti probavnog sustava, srca i krvnih žila te malignih bolesti).

Zbog činjenice da je bazirana na biljnim namirnicama, korisna je i za trudnice jer se tako unosi dovoljno folne kiseline koja je važna za razvoj ploda, posebice u prvim tjednima trudnoće. Kako se konzumira i dosta voća i povrća, unosi se i dostatna količina vitamina C te se tako dodatno jača imunološki sustav organizma.

Nedostatci

Pritkinov plan ishrane ne sadrži dovoljno masnoća i nije laka za držati ju, posebice ispočetka. Iz tog razloga ćete vjerojatno osjećati glad. Nekima taj nedostatak masnoća može i narušiti zdravlje jer može negativno utjecati na normalan rad stanica.

Ova dijeta se svakako ne preporuča sportašima ili osoba koje se bave bodybuildingom jer ne osigurava dovoljno proteina, zdravih masnitaricamaoća i kalorija, potrebnih za održavanje njihovog svakodnevnog života.

Primjer ishrane za jedan dan

Doručak: kriška kruha sa cjelovitim žitaricama s namazom od slanutka i naribanom mrkvom

Užina: jedna jabuka

Ručak: Oslić od 100 g pečen u aluminijskoj foliji, bez dodatka ulja – možete ga marinirati u umaku od rajčice, češnjaka i luka. Poslužite uz integralnu rižu (150 g), salatu od svježih krastavaca i rajčice bez ulja.

Užina: bademi ( 5 kom)

Večera: palenta s umakom od pirjanog povrća

Večernji zalogaj: 2 marelice

Pritkinov način prehrane je jako težak za izdržati jer se unosi premalo kalorija i masnoća. Obroci se trebaju planirati i pripremati što u današnjem tempu života definitivno nije lako i praktično.

Odgovara vegetarijancima ili onima koji bi željeli prakticirati takav režim ishrane. Sa rezultatima koje ostvaruje će biti pogodna za one koje muči pretilost ili imaju kolesterol, visoki krvni tlak ili srčanu bolest.

Pritkinov plan prehrane može znatno doprinijeti poboljšanju Vašeg zdravlja (posebice ako imate problema sa srcem, probavom, visokim kolesterolom, pretilosti), ukoliko se ispravno pridržavate dijete.

Većinom se više ljudi ne drže principa dijete nakon što izgube željenu tjelesnu masu. Obzirom da dijeta može i naštetiti Vašem zdravlju zbog manjka masnoća, obvezno se savjetujte s Vašim liječnikom.

Ostavite komentar