South beach dijeta

South beach dijeta vjeruje da je ravnoteža među namirnicama koje unosite ono što nas vodi ka poboljšanju našeg zdravlja i smanjenja tjelesne težine. Ne zagovara plan prehrane u kojemu moramo izbaciti sve ugljikohidrate i masti već nastoji izbaciti štetne ugljikohidrate i masti iz organizma, a unijeti one zdrave. 

Ovu dijetu osmislio je američki doktor kardiologije Arthur Agatston jer je za svoje pacijente tražio plan ishrane koji je zdrav i siguran, a ujedno omogućuje učinkovito i postupno mršavljenje. Na njegovim istraživanjima nastala je dijeta koja je uskoro postala fenomen u Americi, a nedugo potom i u ostatku svijeta.

South Beach dijeta sastoji se od tri faze. Za prve dvije faze je izuzetno bitno da se provode na točno određen način. Treća, ujedno i zadnja faza, predstavlja period održavanja dijete i provođenja prehrambenih navika koje smo do sada usvojili, a trebali bi ih održavati tijekom cijelog života. Nadalje se možete pobliže upoznati sa pojedinim fazama dijete.

Faza prva – gubljenje viška kilograma

Za prva dva tjedna South beach dijete usvajamo nove prehrambene navike. Neovisno o tome da li želimo izgubiti samo par kilograma ili njih dvadeset, dr. Arthur Agatston smatra da je ovo najbolji i najučinkovitiji način mršavljenja.

U ovoj dijeti nema gladovanja. Možete pojesti srednje veliku porciju mesa ili morskih plodova, dovoljno da nestane osjećaj gladi. Dakle, dozvoljene namirnice su perad, teletina, ribe, rakovi, morski plodovi, mnoštvo povrća, jaja, sirevi. Salate su obavezne uz svaki obrok.

Vodite računa da svakog dana pojedete tri uravnotežena obroka, bazirana na zdravim namirnicama  i ono što je bitno jest da je Vaša glad zadovoljena. Time sprečavate potencijalno prejedanje koje je često kod dosta dijeta. Osim toga, možete pojesti i dva međuobroka, kao i desert nakon večere.

Što biste trebali izbjegavati u prva dva tjedna dijete: tjestenina, riža, kruh, krumpir. Također nije dozvoljeno konzumirati voće jer se ono uvodi tek u drugoj fazi. Vaše nepce ne bi smjeli zasladiti niti slatkiši, torte, kolači, šećer i sladoled, kao ni pivo i alkohol.

Međutim, nakon ove faze, pivo i neke vrste deserata će opet moći biti dio Vaše prehrane. Tijekom ove faze mogli biste izgubiti od četiri do sedam kilograma.

Faza druga – bliže cilju

Sada kada ste uravnotežili prehranu, možete početi uživati i u nekim namirnicama koje su bile zabranjene u prvoj fazi dijete. One se uvode postepeno, isto kao i ugljikohidrati.

Iako period dijete još traje, sada možete jesti kruh, tjesteninu, rižu, krumpir i žitarice. Osim toga, možete uživati i u voću, vinu i čokoladi.

Savjetuje se unos hrane koja obiluje dijetalnim vlaknima iz razloga što se ona probavljaju dulje vremena i tako uzrokuju manji porast razine glukoze u krvi. Zašto? Zato što cjelovita hrana, prvenstveno žitarice, sadrži prirodno prisutnu količinu vlakana te sporije prolazi kroz probavni sustav.

Hrana bogata vlaknima nam daje i dulji osjećaj sitosti nakon konzumacije. Ako se pitate koja je to hrana bogata vlaknima, riječ je o žitaricama cjelovitog zrna, povrću, voću, mahunarkama, orašastim plodovima i sjemenkama. 

Druga faza South beach dijete traje sve dok ne dostignete željenu tjelesnu težinu. Neovisno koliko traje ta faza dijete, razmišljajte na taj način kako unosite zdravu hranu, a obzirom da je riječ o drugoj fazi – nema niti značajnijih odricanja. Kada dođete do željenih kilograma, možete uvesti još neke namirnice koje su inače opasne za Vašu vitku liniju, a da i dalje održavate težinu na željenoj razini.

Faza treća – Stil života

South beach dijeta bi zapravo trebala biti Vaš životni odabir, Vaš alat za postizanje i održavanje vitke linije, Vaš plan prehrane koji Vas vodi ka konzumaciji zdravih i uravnoteženih obroka. Ovo nije dijeta u kojoj ćete magičnim štapićem u nekoliko dana skinuti puno kilograma. Ali je ovo dijeta u kojoj ćete ih skinuti zdravo, postepeno i sigurno.  

Osim toga, ona Vas uči kako zdravo jesti – i to cijeloga života. Jednom kada dosegnete željenu težinu, ovaj plan ishrane možete održavati čitav život. Ukoliko dobijete u nekom periodu na težini, samo se vratite na prvu i drugu fazu dijete.  Vodite računa da je u South beach dijeti bitno da obroke unosite redovito i učestalo. Time spriječavate izgladnjivanje organizma i potencijalno prejedanje koje potom često slijedi.

2 komentara na “South beach dijeta”

  1. dada says:

    Postovani,
    ja sam vec bila na ovoj dijeti, i uncikovita je, da se dosta iskombinirat. Iako cak ne jedem salatu uz svaki obrok. Jedem dosta sira, povrca, puretine i tako…
    Niste u clanku naveli da je u drugoj fazi dozvoljena smedja riza i tjestenina. Mene osobno zanima da li se moze jesti mrkva, jer u nekim cclancima o ovoj dijeti pise da se nemoze, al da se moze jesti kukuruz secerac?

  2. Mrvica says:

    Bok svima. Ja sam bila na ovoj dijeti i meni je bila super. Inače sam ovisnik o kruhu i mislila sam da neću izdržati, ali – prošlo je iznenađujuće dobro.: ) što se Dadinog pitanja tiče – kaže članak da se u 2.fazi jede tjestenina i savjetuje se ona integralna/crna/od cjelovitog zrna. A za mrkvu/kukuruz, mrkvu možeš jesti otpočetka bez problema, a kukuruz od 2. faze jer sadrži šećer. Eto, nadam se da sam pomogla! : )

Ostavite komentar