Žučna dijeta

Žučna dijeta preporučuje se osobama koje boluju od žučnih kamenaca ili drugih bolesti žučnog mjehura. Žučni kamenci najčešći su poremećaj žučnih puteva te relativno čest problem i kod muškaraca i kod žena (kod žena se pojavljuje dva do tri puta češće).

Žučni kamenci stvaraju se uglavnom kod osoba koje duži period konzumiraju vrlo masnu hranu.

žučna dijetaŽuč ima veliku ulogu u probavljanju i upijanju masti pa ukoliko se hranom unese previše masti u organizam, izlučuje se previše kolesterola u žuč zbog čega se ona zgrušava i nastaju žučni kamenci.

Ovisno o njihovoj veličini (maleni poput pijeska ili veličine golf loptice), mogu uzrokovati različite poteškoće.

Obično otežavaju probavu i uzrokuju bolove u gornjem dijelu trbuha.

Žučna dijeta može zaustaviti i spriječiti poteškoće koje nastaju stvaranjem kamenca u žučnom mjehuru.

Osobe koje boluju od žučnih kamenaca ili drugih bolesti žučnog mjehura moraju uzimati laganu, lako probavljivu hranu s niskom udjelom masti.

Osim toga, važno je ograničiti unos kolesterola, smanjiti unos kalorija i šećera te povećati tjelesnu aktivnost. Redovitom upotrebom maslinovog ulja može se sniziti razina kolesterola u krvi, a važno je konzumirati i vlaknaste namirnice poput sirovog voća i povrća, žitarica i mahunarki.

žučna dijetaPreporučljivo je jesti više puta dnevno u umjerenim količinama i leći nakon jela barem pola sata. Po potrebi možete na predio žučnog mjehura staviti topli oblog.

Namirnice koje biste svakako trebali izbjegavati ako bolujete od bilo kakvih bolesti žučnog mjehura su: jaja, svinjska mast i suhomesnati proizvodi, margarin, kavijar, sardine, masne i sušene sireve, krumpir, krastavci, leća, kelj, kupus, repa, dunje, dinje, lubenice, orasi, lješnjaci, bademi, tijesto s kvascem, paprike, feferone, začine (papar, paprika, cimet,…) te sva alkoholna pića.

Preporučljivo je uzimati namirnice poput nemasne juhe od mesa ili povrća, teletinu, bijelo meso od peradi, ribu, špinat, cvjetaču, mrkvu, blitvu, sve vrste voća, salate (osim salate od graha i kupusa) i pića kao što su čaj, kakao, nemasno mlijeko itd.

Važno je da hrana koju uzimate ne bude pržena te da izbjegavate rafinirani šećer, slatkiše, kofein i čokoladu, kao i da vodite računa o naglim promjenama tjelesne težine.

4 komentara na “Žučna dijeta”

 1. Kazimir Kehler says:

  Bio sam u bolnici zbog zucnog kamena. 5 dana sam za večer i rucak dobijao samo krumpir. Molim za vas komentae, obzirom da je prema vašoj dijete krumpir isključen iz prehrane sa župnik kamencima. Zahvaljujem

 2. ivana husko says:

  moj muž danas je imao napadmu kruške narande limuni grejpdinja dunja lubenica
  žućnih kamenaca u 3mj 3 put i dr mu je strogo zabranio jesti karfiol a vidim vi ga ovdje preporućate i danas je pojeo dvije kockice i pozlilo mu je a da pogotovo ne smije jesti salate niti svježe voće osim u kompotu i ne sve zabranjeni su

 3. Zdravko M. says:

  Molim vas da mi savjetujete kakvu dijetu trebamo kada je zucna kesica operirana?
  Zahvaljujem.

 4. Darija says:

  Točno; 8 dana u bolnici, prvo gladovanje, onda tekuća dijeta 2 dana, a zatim postupno povećavanje kalorija..lagana hrana, ali u svakom obroku krumpir.

Ostavite komentar