Rižoto od ljetnog povrća

Sastojci za 4 obroka: 1 litra povrtne juhe, 225 g mladih šparoga, 125 g zelenih mahuna, 15 g maslaca, 1 mali luk (oguljen i sitno nasjeckan), 150 ml suhog bijelog vina, 275 g riže, prstohvat šafrana, 75 g otopljenog smrznutog graška, sok od pola limuna, sol i svježe mljeveni crni papar, 25 g parmezana (široko naribanog)


rižoto od ljetnog povrćaUzavrite juhu u većem loncu. Očišćene i narezane šparoge (na komadiće duge 4cm) blanširajte u juhi 1-2 minute dok ne omekšaju.

Nakon toga ih izvadite na suho. Prepolovljene zelene mahune  kuhajte u juhi 4 minute.

Izvadite i odložite na suho. Smanjite temperaturu i juhu držite na najmanjoj temperaturi. Rastopite maslac u tavi s debelim dnom.


Dodajte luk i lagano pržite oko 5 minuta. Dolijte vino i brzo uzavrite, sve dok tekućina skoro ne ishlapi. Dodajte rižu i kuhajte, miješajući 1 minutu sve dok zrna nisu obavijena i dok ne dobiju gotovo proziran izgled.

Dodajte šafran i kutljaču juhe. Postepeno podlijevajte juhom često miješajući. Nakon 15 minuta rižoto bi trebao biti kremast, ne smije biti previše kuhan. Ako nije takav, dodajte još malo juhe i kuhajte još nekoliko minuta dok ne dobijete traženo.

Dodajte grašak, povrće i sok od limuna. Začinite soli i paprom po ukusu te kuhajte još 3-4 minute.

Ostavite komentar