Primorsko pile

SASTOJCI:

1 pile teško 1,5 kg             7 režnjeva češnjaka                   1 grančica ružmarina
1 kg rajčica                        3 žlice maslinova ulja                 majčina dušica, kadulja
2 glavice luka                    1 lovorov list sol, papar


Cijelo pile posoliti i popapriti iznutra. U trbušnu šupljinu pileta staviti jedan cijeli oljušteni režanj češnjaka i majčinu dušicu.

Staviti u posudu za pečenje pa oko pileta poslagati 5 neoljuštenih režnjeva češnjaka. Zaliti žlicom ulja, posoliti, popapriti i posipati majčinom dušicom.

Staviti u hladnu pećnicu i zagrijavati do 200 stupnjeva. Peći 1 sat i 15 minuta, povremeno podlijevajući najprije vodom, a zatim vlastitim sokom.

U međuvremenu, rajčice zarezati u križ, preliti kipućom vodom, oguliti i nasjeckati ih. Sitno nasjeckati i luk.

Zagrijati preostalo ulje, primiješati luk i pržiti 5-6 minuta na srednjoj temperaturi, da požuti. Primiješati rajčice, usitnjeni preostali režanj češnjaka i malo šećera. Posoliti, popapriti, primiješati začinsko bilje, svezano u svežnjić.

Kad smjesa provri, smanjiti temperaturu i kuhati 20-ak minuta, miješajući. Na kraju izvaditi svežnjić začinskog bilja.U posudu u kojoj se peklo pile uliti 1 dcl hladne vode i zagrijavati miješajući da se otopi karamelizirani sloj na dnu. Pritom izgnječiti režnjeve češnjaka da iziđe omekšala sredina.


Prokuhati sok od pečenja, da se zgusne pa ga primiješati rajčicama. Kratko zajedno prokuhti pa po potrebi dodati soli i papra. Pile poslužiti vruće, okruženo umakom od rajčica. Poslužiti uz prilog po želji.




Ostavite komentar