Pečeni patlidžani

Sastojci za 4 obroka:

1 veliki očišćeni patlidžan, 2 očišćena celera, 4 veće zrele rajčice, 1 žlica suncokretovog ulja, 2 ljutike – oguljene i sitno nasjeckane, 1,5 žlica pirea od rajčice, 25 g zelenih maslina bez koštica,

25 g crnih maslina bez koštica, sol i svježe mljeveni papar, 1 žlica vinskog octa, 2 žličice mljevenog šećera,

1 žlica svježe nasjeckanog bosiljka za ukrašavanje, miješana zelena salata za posluživanje


pečeni patlidžaniZagrijte pećnicu na 200 C. Narežite patlidžane na male kockice i stavite ih na nauljeni pladanj za pečenje.

Pladanj pokrijte aluminijskom folijom i pecite u zagrijanoj pećnici 15-20 min dok ne omekšaju. Odložite, neka se patlidžan ohladi.

Stavite celer i rajčice u veću zdjelu i prelijte kipućom vodom. Zatim, izvadite rajčice iz zdjele i ogulite im kožu te odstranite sjemenke. Nasjeckajte rajčicu na male kockice.

Izvadite celer iz vode, nasjeckajte i odložite. Ulijte biljno ulje u tavu, dodajte nasjeckanu ljutiku i pržite 2-3 min dok ne omekšaju.

Dodajte celer, rajčice, pire od rajčice i masline. Začinite soli i paprom po ukusu. Lagano kuhajte 3-4 min. Dodajte ocat, šećer i ohlađene patlidžane u tavu i lagano zagrijte 2-3 min dok se svi sastojci ne spoje.

Odložite i ohladite smjesu patlidžana. Kada je ohlađeno ukrasite nasjeckanim bosiljkom i poslužite hladno na listovima zelene salate.

Ostavite komentar