Nordijsko hodanje

Nordijsko hodanje je hodanje uz korištenje štapova specijalno namijenjenih nordijskom hodanju. Obično hodanje se pretvara u iznimno efektan trening za cijelo tijelo.

Nordijsko hodanje nije pretjerano zahtjevna aktivnost, pa je pogodna za sve kategorije vježbača; starije osobe, osobe s viškom kilograma, oporavak majki nakon poroda, osobe s bolovima u zglobovima, sportaše.

Zašto se odlučiti za nordijsko hodanje?

Nordijsko hodanje zbog korištenja štapova uključuje ruke, ramena, prsa i leđa kroz puni opseg pokreta. Štapovi postaju produžene ruke i time stvaramo oslonac na četiri točke, noge i ruke-štapove, čime automatski rasterećujemo donji dio tijela i do 30% (zglobove koljena, kukove, lumbalni dio leđa i skočne zglobove). Pravilnom tehnikom hodanja jačaju se svi mišići gornjeg dijela tijela te mišići lumbalnog dijela leđa i trbušni mišići.

Zbog korištenja štapova povećava se i frekvencija rada srca za 5 – 15 otkucaja u minuti, pa je to i odličan trening za jačanje srca i krvožilnog sustava.

Nordijsko hodanje je i idealan trening za osobe s viškom kilograma – zbog upotrebe mišića cijeloga tijela dolazi i do povećane potrošnje kalorija.

Starijim osobama nordijsko hodanje omogućuje dodatnu sigurnost u održavanju ravnoteže, pogotovo po neravnim površinama.

Kako pravilno hodati?

Bilo bi idealno da se za početak bavljenja nordijskim hodanjem prođe tečaj kod stručne osobe, po mogućnosti kineziologa, ili barem nabavi videomaterijal sa stručnim uputama. Pravilna izvedba tehnike znači i veće kondicijske i zdravstvene učinke i minimalni rizik od ozljeđivanja.

Nordijsko hodanje je relativno duga aktivnost u trajanju od 30 minuta do dva sata. Tehniku treba prilagoditi osobama s boljom, odnosno lošijom kondicijom. Osobe s boljom kondicijom pojačat će intenzitet, tj. hodat će brže, korak je duži, a odguravanje rukama snažnije, dok će u osoba s lošijom kondicijskom spremom pokreti na početku izgledati kraći i polaganiji.

Koliko kalorija gubimo?

Nordijsko hodanje je idealna aktivnost kod mršavljenja jer zbog korištenja štapova rasterećujemo zglobove, što osobama s viškom kilograma omogućuje dulje bavljenje aktivnošću, a time i veću potrošnju kalorija.

Kalorijska potrošnja veća je i do 40% nego kod običnog hodanja: potrošnja kod nordijskog hodanja je oko 400 – 500 kcal po satu, dok je kod normalnog hodanja oko 280 kcal po satu.

Kako odabrati štapove za nordijsko hodanje?

Za nordijsko hodanje treba koristiti specijalno konstruirane štapove, nikako štapove za skijanje ili štapove za planinarenje.

Postoje dvije vrste štapova: fiksni štapovi koji su udobniji za hodanje i teleskopski štapovi kojima se može namještati dužina, pa se više osoba može služiti istim štapom.

Štapovi trebaju imati posebno ergonomski dizajnirane drške s trakom koja ide oko zgloba ruke, trebaju biti od laganih materijala te imati gumene nastavke koji omogućuju hodanje po tvrdom terenu – asfaltu.

Pravilna visina štapa određuje se tako da podlaktica i nadlaktica budu pod kutom od 90 stupnjeva dok je vrh štapa na podu, a drška štapa u rukama.


jedan komentar na “Nordijsko hodanje”

  1. Verso says:

    Koja je razlika između skijaškog i nordijskog štapa? Osim što skijaški ima krplju i nema gumeni dodatak na dnu štapa. Od laganih legura su oba, kao i što je drška ergonomski dizajnirana.

Ostavite komentar