10 razloga za zdravu prehranu

1. Biti ćete puni energije

Pravilnom prehranom, uživati ćete dan ispunjen energijom, umjesto proživljavanja stalnih uspona i padova u raspoloženju koje uzrokuju namirnice visokog glikemijskog indeksa.

Zdrave su namirnice obično niskog glikemijskog indeksa te polagano otpuštaju glukozu koja će vam davati stalnu i konstantnu energiju.

2. Vaše zdravlje

Najočitiji razlog za jesti zdravo je da budete zdravi. Zdrava prehrana će značiti manje posjeta liječniku, manje bolovanja,bolje raspoloženje te manji troškovi liječenja bolesti.

U današnje vrijeme samo liječenje iziskuje velike materijalne troškove pa možemo reći kako je isplativije uložiti u prevenciju nego u samo liječenje.

3. Izgledati ćete odlično

Zdrava prehrana u većini slučajeva odražava se i na tjelesni izgled osobe. Izbjegavanje prekomjernog unosa masne hrane i „loših“ ugljikohidrata pomoći će vam eliminirati tjelesne masti i povećati mišićnu masu.

Namirnice, kao što su voće, povrće, nemasno meso te integralni kruh uvelike će vam pomoći da imate tijelo kakvo ste oduvijek htjeli.

4. Sniziti ćete krvni tlak

Alkohol, brza hrana, kofein  i natrij ( nalazi se u većini zapakirane i konzervirane hrane, i soli ), mogu dovesti do visokog krvnog tlaka tako povećavajući rizik za dijabetes, bolesti srca, moždani udar, pretilost i neke vrste raka.

Možete djelovati na hipertenziju vrlo jednostavno, uključujući u prehranu više voća, povrća te malo masne mliječne proizvode kao što su mlijeko ili jogurt.

5. Kvalitetna prehrana pozitivno utječe na probavu

Sve što jedemo prolazi kroz naš probavni trakt. Upravo je probava odgovorna za razlaganje hrane koja se kasnije odvodi u naša tkiva i stanice.Hrana bogata vlaknima i celulozom poput povrća,žitarica i suhog voća manje će opteretiti našu probavu za razliku od masne hrane ili slatkiša.

6.Smanjujete rizik od kardiovaskularnih bolesti i nekih vrsta raka

Zasićene masti koje se nalaze mesu, maslacu i brzoj hrani mogu povećati rizik od bolesti srca. Određene vrsta raka, posebno one koje napadaju usta, grlo, želudac i crijeva, može spriječiti zdrava prehrana .

7. Utjecati ćete na lijep ten i zdravu kožu

Kreme su učinkovite, ali samo do određene granice. Ako želite doista glatku, sjajnu i elastičnu pobrinite se za pravilnu prehranu.

I obrnuto je također točno, što manje pažnje posvećujemo vlastitoj prehrani imat ćemo više problema s kožom – suha koža, prerano starenje, bore. Ove se promjene neće dogoditi odjednom, no izgladnjujte kožu dovoljno dugo i uskoro će se način života početi odražavati na vašem licu.

Sve što pojedete ogleda se na vašem licu – što je zdravija hrana koju konzumirate, to je ljepša vaša koža.

8. Hrana koju jedete utječe na vaše raspoloženje

Hrana unesena u organizam mijenja kemijske procese u mozgu i tako utječe i na dobro i na loše raspoloženje. Brojne studije potvrdile su da ono što jedemo utječe na to kako razmišljamo, učimo i osjećamo se.

Namirnice poput mlijeka, piletine i banana izazivaju osjećaj ugode jer stimuliraju oslobađanje neurotransmitera dopamina, odgovornog za stanje budnosti, mentalnu oštrinu i pojačanu aktivnost.

9. Budite primjer svojoj djeci

Hraneći se sami zdravo djelovati ćete na prehrambene navike svoje djece. Time ćete im smanjiti mogućnost oboljevanja od dijabetesa ,pretilosti i drugih bolesti u odrasloj dobi.

10. Spavati ćete bolje i buditi se odmorniji

Hrana u svakom slučaju ima važnu ulogu u postizanju dobrog sna. Nikada ne treba ići na spavanje sa praznim želucem ali ni sa prepunim. Postoji hrana koja ima blagotvoran utjecaj na dobar san i ona druga koja šteti.


Ostavite komentar