Vrste debljine i masnog tkiva

Razmještaj masti

Suprotno očekivanjima vaga nije uvijek najpouzdanije sredstvo za procjenu prekomjerne težine jer vaša je tjelesna težina zapravo zbroj različitih masa: kostura, mišića, unutarnjih organa, vode i masti.

Vrste debljine i masnog tkivaPretilost se naime definira samo kao pretjerana količina masti. Kod žene otprilike 25 posto tjelesne težine čini masno tkivo. Sportašica možda ima povišenu tjelesnu težinu, ali zbog veće mišićne mase, pa nije debela, a još manje pretila.

Istodobno voda čini dvije trećine našeg tijela pa lako može izazvati promjene u težini, čak i do kilograma ili dva, pogotovo prije i poslije menstruacije.

Iz toga sami možete zaključiti da su mršavjeti i gubiti na težini posve različiti pojmovi.

Mršavjeti isključivo znači smanjivati masno tkivo, dok se na tjelesnoj težini može gubiti ako se gubi voda— zato nema smisla za mršavljenje uzimati diuretike, a da i ne spominjemo koliko je to opasno!

Mjerenje količine masnog tkiva

Danas se može potpuno točno izmjeriti količinu masnog tkiva; to se naziva impedanciometrija. Povežu vas sa strojem (slično kao za dobivanje elektrokardiograma) i na ekranu vidite kako se ispisuju podaci o količini vode u vašem tijelu, masi vaših mišića i količini masti.

Ta naprava točno mjeri količinu masti određene osobe te nadzire promjene za cijelo vrijeme mršavljenja. Nažalost, zasad je imaju rijetki liječnici nutricionisti.

Naprava doduše može samo odrediti ukupnu količinu masti, ali ne i kako su masti »geografski«razmještene po organizmu. No, to se može ustvrditi s pomoću skenera ili, jednostavnije, utvrđivanjem odnosa obujma struka (preko pupka) i bokova.

Podijelite li vrijednost obujma struka (u cm) s onom obujma bokova, njihov količnik mora biti manji od 0,85. Pogledajmo sada različite kategorije pretilosti.

Androidna pretilost
Za androidnu je pretilost karakteristično da je veći dio masnog tkiva u gornjem dijelu tijela: na licu, vratu, prsnom košu i trbuhu (iznad pupka).

Sad već znamo da se u osoba s tako raspoređenom prekomjernom težinom androidnog tipa javlja sklonost nekim metaboličkim komplikacijama kao što su šećerna bolest, hiperinzulinemija, hiperkolesterolemija, hipertrigliceridemija te povišeni krvni tlak i srčane bolesti…

U tom su tipu pretilosti hipertrofirane masne stanice (ili adipociti) zbog previše masti u njima, ali njihov je broj najčešće normalan. U tom je slučaju razmjerno lako smršaviti.

Ginoidna pretilost

Ako je najveći dio masnog tkiva u donjem dijelu tijela (u nižem dijelu trbuha, na bokovima, bedrima i stražnjici), govori se o ginoidnoj pretilosti.

U tom su slučaju rijetki metabolički problemi vezani uz androidnu pretilost, ali česti su slabost vena te artroza koljena i kukova. To smeta istodobno funkcionalno i estetski. Podnosi se to teže što najčešće pogađa žene i vrlo je često povezano s još jednom nevoljom: celulitom.

Duboke naslage masti

Nedavno je utvrđen i treći tip razmještaja masnog tkiva. Pretjerane su količine masti »skrivene«u trbuhu, oko unutarnjih organa.

Ostavite komentar