Vino i debljanje

Vino ćemo posebno obraditi jer je to alkoholno piće koje visoko cijenimo.

Ono je plemenito piće, koje s razlogom zaslužuje naše poštovanje. Pa ipak, budite oprezni s raznoraznim »stolnim vinima« i ostalim bezimenim vrstama jer često sadrže tvari koje vam mogu oštetiti sluznicu želuca i izazvati glavobolju.

Radije odaberite neko vino na čijoj je naljepnici navedeno njegovo podrijetlo – osobito ako ono jamči kvalitetu koju vi možete platiti.

Upamtite da vina bogata taninom snizuju razinu kolesterola u krvi. Po mogućnosti, pijte crna vina, jer njihovo je djelovanje na kolesterol učinkovitije. Kao i vi, rado pijem Chablis ili bijeli Burgundac, no te vrste vina katkad znaju biti malo toksičnije od crnih vina. Posebnu pozornost obratite kvaliteti bijeloga vina koje pijete. Ako bijelo vino nije kvalitetno (ovisno o individualnoj osjetljivosti), često može izazvati glavobolju ili nesanicu, osobito u žena.

Vino i debljanjeCrna vina, naročito bordoška, možete piti uvijek, samo ako ne pretjerujete s količinama
(što znači, ne više od pola litre na dan).

Međutim, u prvoj fazi budite prema sebi vrlo strogi i vino pijte samo kada morate.
U drugoj fazi možete ga piti svakoga dana, bez bojazni da ćete se od njega udebljati. No, pijete li vino, savjesno kontrolirajte količine ugljikohidrata u svome jelovniku. Tu posebno mislim na čokoladu i ostale slatkiše, o kojima ćemo govoriti nešto kasnije.

U prvoj, restriktivnoj fazi bit će vam možda teško odreći se vina uz poslovne ručkove i večere. Obznanite li, čim sjednete za stol, da nećete ništa piti, vaše bi društvo to moglo shvatiti kao uvredu. Moj je savjet sljedeći: dopustite da vam čašu napune vinom, prinesite je povremeno ustima kao da pijete, no samo malko namočite usne.

Nemojte ga piti. Ako je vino kvalitetno, dulje ćete uživati u njegovu bukeu. Na taj se način nećete posve lišiti užitka što vam ga pruža čaša dobroga vina u ugodnu društvu, kao ni ostalih ugoda u takvim prilikama.

Nekvalitetan pjenušac proizvodi sličan učinak. Pijte stoga samo najkvalitetniji, vrlo suhi pjenušac. Jake glavobolje obično su posljedica procesa fermentacije, koji se prekida oslobađanjem sumpornog anhidrida. To se posebno odnosi na rosé vina.

 

Ostavite komentar