Termogeneza, vježbanje i mršavljenje

Medvjed je energijski puno učinkovitiji od čovjeka i zato ujesen cijeli dan jede šumsko voće i bobice pa se toliko udeblja da ga salo čuva cijelu zimu, a u proljeće kad izađe iz brloga je mršav, mrzovoljan i opasan.

Medo ima učinkovitu konverziju sala u toplinu, tj. u energiju a čovjek tu sposobnost nema ni približno toliko.

Termogeneza je proces stvaranja topline u tijelu koji je karakterističan za toplokrvne životinje i ljude a koji proces bazira na oksidaciji hranjivih tvari u staničnim mitohondrijima.

Postoji termogeneza Stimulirana tjelovježbom, dnevnim aktivnostima i termogeneza izazvana nekim namirnicama odnosno dodatcima prehrani (ljuta hrana stimulira termogenezu). Od dodataka prehrani stimulansi (kofein) izazivaju termogenezu.

Pitamo se ima li bezdušno forsiranje treninga radi mršavljenja ikakva smisla? Zapravo, stručna javnost oko tog je pitanja definitivno podijeljena.

A američke zdravstvene vlasti preporučile su svakodnevnu tjelovježbu kako bi se smanjila akutna pošast pretilosti koja prijeti kako Amerikancima tako i Europljanima. Posljednje izvješće za 2009. je katastrofalno: dvije trećine Amerikanaca su izvan standardnog okvira koji se zove optimalna težina.

Termogeneza, vježbanje i mršavljenjeProtivnici teorije o korisnosti treninga kod mršavljenja – jednostavno objašnjenje: trening stimulira apetit, a to znači da se jede umjesto manje. Dakle, težina raste umjesto da pada.

Svaka osoba ima određenu brzinu bazalnog metabolizma (BMR) vezano uz količinu energije potrebne za temeljne tjelesne funkcije.

Naravno, ta se brzina smanjuje tijekom života, jer se smanjuje i mišićna masa, dakle smanjuje se mjesto gdje se troši energija. Metabolizam se ubrzava odmah nakon jela, jer organizam intenzivno.»sprema« hranjive tvari u tkiva i organeZbog toga se mnogi nakon ručka oznoje.

Pokazalo se da bjelančevine značajno induciraju termogenezu. Prema studiji Sveučilišta u Maastrichtu sprječavanje unosa bjelančevina usporava bazalni metabolizam a time i mršavljenje. Oprezan unos bjelančevina uz smanjenje kalorija ubrzava termogenezu i djeluje zasitno.

Na temelju pokusa na 38 žena do sličnog zaključka došli su istraživači s američkog Sveučilišta Purdue. Po svemu sudeći, može se zaključiti da bjelančevine imaju pozitivanučinak na termogenezu i ubrzani gubitak masnog tkiva.

Ukratko, spomenuti pokusi upućuju nas na jako začinjenu hranu kojoj odgovara kreolska kuhinja ili u širem kontekstu latinoamerička. Kapsaicin iz ljute paprike, crni papari džumbir imaju jak termogeni učinak koji traje cijeli dan.

Takva hrana oksidira masno tkivo pa bi je trebalo što češće jesti. Kapsaicin je detaljno istražen i utvrđeno je da putem živčanog sustava (senzornih neurona) oslobađa epinefrin i norepinefrin koji dalje pokreću sve ostale – rezultat je podizanje bazalnog metabolizma i potrošnja masnog tkiva.

Među ostalim, ljuta jela destimuliraju apetit. Klinička ispitivanja  provedena u Japanu potvrdila su termogeni učinak. Njihova obila je 150 mg i biljezi su odmah pokazali oksidaciju masnog tkiva, mješavini za termogenezu dodavali 120 mg koenzima Q10. .

Jedno od učinkovitih ali nažalost zabranjenih (doping) termogenih sredstava je DHEA (dehidroepiandrosteron), tj. hormon koji luče nadbubrežne žlijezde.

Taj hormon stimulativno djeluje na tri termogena enzima koji uvjetuju okasidaciju masti, a posljedica toga je pražnjenje masnih depoa. Također, javlja se porast tjelesne topline. Pokusima je utvrđeno da je sigurna doza DHEA 200 mg na dan. U odnosu na placebo skupinu, mobilizacija masnog tkiva triput je brža.

Naravno, tretman hormonima moguć je samo pod nadzorom liječnika. Razumijevanje termogeneze kao načina mobiliziranja masnih depoa I posljedičnog mršavljenja zahvaljujemo brojnim vrijednim istraživačima širom svijeta. Na temu termogeneze objavljeni su brojni radovi.

Obrisi problema jasno se naziru, no još uvijek idealnog sredstva nema. Jedno je sigurno: termogeneza kao način mršavljenja u nas je zapostavljena, jer se slijede modni trendovi, tj. teretane. Forsiranje tjelovježbe nema nikakva smisla ako se ne koriste i drugi načini skidanja viška kilograma.

Ostavite komentar