Sokovi i debljanje

Koka kola i slična gazirana pića obično se proizvode od umjetnih voćnih aroma ili biljnih ekstrakata i sva sadrže velike količine šećera.

Sve takve napitke trebali biste posve prestati piti, ne samo zbog šećera, već i zato što sadrže umjetni plin koji izaziva bolove u želucu, glavobolju i nadutost.

Škodljivi su svi napici koji sadrže šećer, čak i ako su ekstrakti dobiveni iz pravoga voća. Prirodni ekstrakti dobiveni iz agruma često sadrže visoke koncentracije štetnih sastojaka, primjerice terpena.

Sokovi i debljanjeNedvojbeno su najškodljiviji napici zaslađene vrste kole. Na svakoj od njih trebalo bi, kao i na kutijama cigareta, stajati upozorenje o njihovoj štetnosti za zdravlje.

Dr. Emile-Gaston Peetersm upozorava: »U svakoj boci (prosječnog sadržaja 19 centilitara) kole ima 21 mg kofeina i 102 mg fosforne kiseline. Kofein je snažan stimulans, a kiselost fosforne kiseline vrlo je visoka.

Velika koncentracija fosfora narušava ravnotežu između kalcija i fosfora u normalnoj prehrani, što može uzrokovati manjak kalcija u kostima. Napokon, čovjek bi morao biti posve siguran da fosforna kiselina ne sadrži znatnije količine otrovnih teških metala.

Zaključak je jednostavan: djecu i adolescente trebalo bi odvraćati I odvikavati od pijenja kokakole i sličnih napitaka.« Što se tiče dijetalnih bezalkoholnih napitaka, oni su, dakako, manje škodljivi zato što ne sadrže šećer.

No sve što je rečeno o kokakoli,sadržavala ona šećer ili ne sadržavala, sasvim je točno.

Ostavite komentar