Šećer i debljanje

U trećem dijelu ovog članka jedno sam cijelo poglavlje posvetio šećeru. Učinio sam to zato što je najvažnije od svega da budete potpuno načisto, bez ikakvih iluzija, o razmjerima njegove škodljivosti.

Ne samo što je šećer najveći krivac za vaše suvišne kilograme već je i najčešći uzrok čestog osjećaja umora (pogledajte članak o hipoglikemiji), šećerne bolesti, gastritisa, čira na želucu (ulkusa), zubnog karijesa i bolesti krvnih žila.

Ako mislite da je šećer nezamjenjiv, veoma se varate! Sjetite se samo da desecima tisuća godina čovjek za šećer nije ni znao a da time ništa nije izgubio. Naprotiv!

Još prije manje od dvjesto godina šećer je bio luksuzan proizvod, nedostupan većini ljudi. Danas ga ima svugdje, a opasan je jednako koliko alkohol i droge.

Šećer i debljanjePitate se što će se dogoditi ako ga posve izbacite iz prehrane, kako ćete onda održavati minimalnu potrebnu razinu glukoze u krvi?

To je dobro pitanje!

Morate znati da ljudskom organizmu nije potreban šećer izvana (njime se zapravo remeti njegova prirodna razina u krvi). Naš organizam može stvarati vlastiti šećer (glukozu) kad god je potrebno i mnogo je »sretniji« kad to čini sam. Glukoza je zapravo njegovo jedino »gorivo«.

Dakle, kada organizam osjeti potrebu za šećerom, on ga stvori u potrebnoj količini, pri čemu mu kao sirovina služe vlastite zalihe masti. Masti se, naime, vrlo jednostavno pretvaraju u glukozu. `

Dakle, odsad bez šećera!

Možete ga posve zaboraviti, u kojem slučaju uistinu zaslužujete čestitke, ili ga možete zamijeniti nekim umjetnim sladilom.

jedan komentar na “Šećer i debljanje”

  1. Linda says:

    Ne znam sto je stetnije – secer ili umjetno sladilo…

Ostavite komentar