Pročišćavanje zraka

Toplo preporučeni način pročišćavanja vlastitoga okružja jest nabava ionizatora. Ti mali strojevi, dostupni u velikim ljekarnama, poništavaju naboj iona.

To može zvučati nerazumljivo ako ne znate da u okružjima u kojima se mnogo radi, u kojima ima mnogo strojeva i prometa, prevladavaju pozitivno nabijeni ioni. Previše pozitivnih iona čini nas bezvoljnima i razdraženima.

Negativni ioni okrjepljuju, a u obilju ih ima na morskoj obali jer more poništava naboj iona. lonizator povećava broj negativnih iona u vašem neposrednom okružju pa se osjećate mnogo bistrije.

Pročišćavanje zrakaLončanice su također vrlo korisne, osobito ako radite za računalom. Hrane se ugljičnim dioksidom i u zrak ispuštaju svježi kisik. Osim toga, lončanice prilično dobro upijaju otrove iz zraka – osobito klorofit.

Međutim, sve su to i tek neznatne mjere u usporedbi sa stvarnim udisanjem svježega zraka. Čak je i u gradu bolje biti na otvorenom, nego u zatvorenom prostoru. Naši su domovi prepuni potencijalno otrovnih tvari, od laštila za namještaj do sredstava za čiščenje kupaonica, a uredske prostorije još više. Tijekom boravka u zatvorenom prostoru nastojte prozor držati otvorenim, a svaka tri sata nastojte izaći na barem petnaest minuta.

No, ako trčite, imajte na umu da medicinski stručnjaci ne preporučujuitrčanje uz prometne ceste ili -iznenađujuće – kroz gradske parkove, jer se onečišćivači skupljaju u zaštićenim područjima.

Najbolje je što češće odlaziti u prirodu i na morsku obalu. l učinite uslugu ostatku planeta – ne idite automobilom, pođite autobusom.

OTROVI U DOMU

Kao što sam već spomenula, vaš je dom jedno od najotrovnijih mjesta za život, no to možete popraviti na mnogo načina, a otvaranje prozora prvi je i najjednostavniji način. Čak je i zimi potrebno najmanje pola sata dnevno prozračivati sve prostorije u kojima ćete boraviti. Na taj način ne samo što omogućujete kruženje svježega zraka, već ćete se i osvježiti jer smo za hladna vremena skloni učahuriti se, nesvjesni da tada udišemo ustajali zrak.

Redovito i neizostavno dajte provjeriti plinske instalacije zbog mogućega istjecanja, a vodovodne cijevi zbog moguće prisutnosti olova. Čak i mala količina tih tvari može biti kobna.

Od sredstava za čišćenje uputno je odlučiti se za “zelenu inačicu”. Primjena blažih proizvoda smanjuje količinu štetnih nusproizvoda koji se ispiranjem vraćaju u vodu ili se raspršuju u zrak, ali je i bolja za vas. Potražite deterdžente bez Fosfata i sredstva za čišćenje bez
kemikalija.

Nije čudno što su boje osobito neugodne tvari, ali su vam sada dostupne boje bez petrokemikalija. Zato prije preuređivanja doma razmislite o tome želite li sljedećih nekoliko mjeseci udisati petrokemijske nusproizvode ili želite doista svjež, čist početak.

Ostavite komentar