Pretilost u Hrvatskoj

Kako stoje stvari u Hrvatskoj? Početkom ove godine u tiskovinama i na internetskim portalima objavljeni su različiti statistički podatci o prekomjernoj težini i pretilosti u Hrvatskoj, no ovdje ćemo predstaviti isključivo podatke Svjetske zdravstvene organizacije.

Kada se kao indikator koristi indeks tjelesne mase prema bazi podatakal Svjetske zdravstvene organizacije, Hrvati drže 13. mjesto prekomjerno teških ljudi na svijetu (BMI viši od 25), što nam svakako ne služi na čast.

Prema istim podatcima i metodologiji, u Europi smo_po pretilosti (BMI viši od 30) na 5.mjestu, a ispred nas su Malta, Ujedinjeno Kraljevstvo, Grčka i Izrael. Ako se koristi kategorija »prethodi pretilosti« (BMI 25 – 29,9), onda je situacija dramatična jer smo s 41,35% na drugome mjestu u svijetu, odmah iza Libanona, a iza nas slijede Njemačka, Turska, Izrael i Peru.

A kada gledamo pretilost prema spolu (BMI viši od 30) žene su na 29. mjestu, a muškarci znatno gori, na 20. mjestu u Europi. Prekomjerna težina i pretilost noćna su mora za zdravstvene vlasti kako spomenutih zemalja tako i Hrvatske.

Ostavite komentar