Prestanak pušenja i debljanje

Najbolji način čišćenja vlastitoga okružja jest prestanak pušenja. To je najvažnije što možete učiniti za svoje zdravlje jer svoje tijelo odmah i jednim potezom oslobađate više od tri tisuće raznih otrova.

Je li potrebno spominjati da je pušenje povezano s raznim oblicima raka, da izaziva srčane i respiratorne bolesti, da ubrzava proces starenja, vašim zubima daje žutu boju, dah čini neugodnim, smanjuje kapacitet vaših pluća, narušava vam san, sposobnost koncentracije i probavu te uz to još i stoji cijelo bogatstvo?

No, dakako, prestati pušiti tisuću je puta teže nego započeti. L upravo je zbog toga na problemu prestanka pušenja izrasla tako velika industrija.

Slijedi kratak pregled mogućnosti koje su vam na raspolaganju.

Akupunktura

Energija se pomoću iglica usmjerava prema onim mjestima na kojima je u određenom trenutku najpotrebnija.

Akupunkturom je moguće zaustaviti signale o boli koji duž živaca putuju prema mozgu, što je čini djelotvornim oblikom terapije za stanja poput reumatizma.

U slučaju prestanka pušenja akupunktura može olakšati simptome apstinencije i omogućiti vam da razmjerno bezbolno prebrodite prvih nekoliko mučnih tjedana.

Terapija averzije

Taj psihijatrijski izraz opisuje odvraćanje od neželjene navike putem njezina povezivanja s nečim iznimno neugodnim, kao što je odvratan smrad ili mučnina. Neki to pokušavaju sami izvesti tako
što, primjerice, popuše dvostruku dnevnu količinu cigareta kako bi izazvali odbojnost. Međutim, taj je oblik samostalne “terapije” malokad djelotvoran.

Hipnoterapíja

U Američkom glasniku psihologije objavljen je podatak da je hipnoterapija najuspješnija metoda odvikavanja od duhana, a rezultati istraživanja su dojmljivi.

Tipična seansa započinje tako što vas hipnoterapeut ispita o pojedinostima vaše navike pušenja, što vas je potaknulo da započnete i što vas je sada potaknulo da poželite prestati.

Pomoću tih podataka oblikuje hipnoterapijsku seansu koja će odgovarati vašim potrebama.
Potom će vas zamoliti da se opustite i možda će vas brojanjem uvesti u stanje duboke opuštenosti.

Kad budete spremni, terapeut će vam govoriti o pušenju i o razlozima zbog kojih želite prestati, što će pomoči usaditi sjemenku odlučnosti u vaš um. Naposljetku, ako ste odlučili, nije teško prestati.

Teško je ako vaša odlučnost oklijeva pred iskušenjem. Hipnoterapija pomaže zadržati odlučnost.

Zamjena za nikotin

Flasteri i žvakaće gume mogu biti djelotvorni ako ste ovisni o nikotinu jer vam pružaju znatno smanjenu dozu i tako olakšavaju simptome apstinencije.

Međutim, takve zamjene ne rješavaju psihološku stranu pušenja, poriv za izvođenjem pušačkih obreda, društveni oslonac koji mnogi pronalaze u cigareti.
Osim toga, jednako tako možete postati ovisni o nikotinu iz flastera i žvakačih guma! _

Snaga volje

Temeljni i svakako neizostavan čimbenik svakog uspješnoga pokušaja prestanka pušenja jest snaga volje.

Koju god metodu odabrali, olakšajte si tako što ćete odrediti datum prestanka pušenja -to može biti l. siječnja, vaš rođendan ili dan kada će vaše dijete krenuti u školu. Označite ga u rokovniku i ne odustajte.

Planirajte izbjegavati “psihološke poticaje” – odnosno trenutke dana koji su za vas “pravo vrijeme za cigaretu”. Primjerice, ako  uvijek zapalite uz jutarnju kavu, izostavite kavu i umjesto toga pođite u šetnju. Ako uvijek pušite nakon ručka, u to vrijeme pođite na plivanje ili u (ugodnu) kupnju.

Izbjegavajte situacije koje će vas dovesti u napast, barem prva dva do tri tjedna. l ne približavajte se kafićima ako prvo piće povezujete s prvim, božanstvenim dimom. ‘

Budite spremni na razdražljivost i probavne tegobe, dvije najčešće nuspojave prestanka pušenja. Obrazac spavanja također bi vam se mogao poremetiti, ali budite uvjereni da ćete, nakon povlačenja simptoma apstinencije, spavati bolje i redovitije nego ikada.

Čuvajte se debljanja. Što god pročitali ili čuli, budite uvjereni da vam se metabolizam neće promijeniti kad prestanete pušiti. Mogao bi neznatno usporiti, ali tu razliku možete nadoknaditi uz malo tjelesnih aktivnosti.

No, tek će vam se promijeniti jer ćete odjednom otkriti istinski okus hrane. Osim toga, grickanje biste mogli shvatiti kao zamjenu za pušenje.
Olakšajte si tako što ćete stvoriti zalihu hrane poput celerai mrkve, koje možete narezati i cijeloga dana grickati bez ikakve opasnosti za opseg struka. To vam može zvučati nezanimljivo, ali kad ih vaši netom ojačali okusni pupoljci dožive, bit će oduševljeni.

l naposljetku, motivirajte se tako što ćete odvojiti novac koji ste uštedjeli na cigaretama i potrošiti ga na nešto veličanstveno raskošno.

Ostavite komentar