Piramida zdrave prehrane

Piramida zdrave prehrane grafički je najbolje objašnjen prikaz optimalnog dnevnog unosa hrane.

Pokazuje koju hranu i u kolikoj količini bi trebali konzumirati kako bi  izgledali dobro i osjećali se zdravo.  Omogućuje optimalan unos vitamina i minerala uz zdrav način ograničavanja unosa masti, alkohola i šećera te kontroliranje naše tjelesne težine.

piramida zdrave prehraneŠest je grupa namirnica koje se konzumiraju s time da su podijeljene na način da su pri dnu piramide namirnice koje bi se svakodnevno trebale najviše konzumirati, a što idemo pri vrhu piramide – navedene namirnice bi trebali smanjivati pri konzumaciji.

Žitarice u svim svojim oblicima – kruh, riža, tjestenina, müsli i sl. ograničeni su na 6 do 11 porcija dnevno i time omogućuju mnoštvo kombiniranja s  drugim namirnicama.

Sljedeća grupa je povrće. Povrća možete pojesti 3 do 5 porcija dnevno kako bi unijeli najvažnije vitamine i vlakna koja su tijelu potrebna.

U rangu s povrćem, dakle na istoj razini piramide, nalazi se voće koje možete jesti u 2 do 4 porcije dnevno.  Povrće i voće je uvijek najbolje jesti u svježem obliku obzirom da tako ne gube svoje blagodati – brojne vitamine i minerale koji se njihovom obradom znatno smanjuju.

Nešto više na piramidi nalaze se mliječni proizvodi kao što su mlijeko, sir i jogurt.  Njih treba jesti po 2 ili 3 porcije dnevno, najbolje uz laganije obroke jer su teže probavljivi.

piramida zdrave prehranePeta skupina koja se nalazi na istoj razini sa mliječnim proizvodima sačinjena je od mesa, ribe i jaja.

Budući da je meso bogato proteinima, njegov unos je bitan za naše tijelo i snagu organizma, no ne treba pretjerivati s njihovom konzumacijom. Optimalni unos ove skupine namirnica  je 2 do 3 porcije dnevno.

Zadnja tj. šesta skupina koja se nalazi na vrhu piramide i trebala bi biti najmanje unesena u naše tijelo je sačinjena od ulja, masti i šećera.  Ova skupina namirnica pridonijeti će punoći okusa, no neće dodati nikakvu stvarnu nutritivnu vrijednost našem tijelu te se treba ograničiti unos istih.

Svaki čovjek trebao bi imati individualnu prehranu i unos namirnica stoga se za detaljniji i prilagođeniji plan prehrane obratite svom liječniku ili nutricionistu.

Ostavite komentar