Opseg struka kod muškaraca i zdravstvene posljedice

Na udaru su muškarci. Stručnjaci se slažu da je svaka peta smrt uzrokovana pretilošću. Ako se promijene prehrambene i životne navike, smrtnost od raka probavnog sustava može se prepoloviti.

Redovito se cijepite, preko zime gutate vitamine i omega-3 masne kiseline, pažljivo birate namirnice, svakodnevno šećete i naprosto vam se čini da ste učinili sve za svoje dobro zdravlje. 

No zapravo niste. Jednostavno ste zaboravili na struk, a neizbježna posljedica jest opuštanje trbušne muskulature i ispadanje trbuha prema van. A to bi vas moglo koštati zdravlja, a možda i života.

Opseg struka kod muškaraca i zdravstvene posljediceStruk je i kod muškaraca i kod žena apsolutno zanemaren, a ima muškaraca koji su neizmjerno ponosni na svoje goleme trbušine.

Trbuh potječe od unutarnjeg sala koje se nakuplja oko crijeva i drugih organa u abdomen te od nekoliko slojeva trbušnog sala.

Kada se zaboravi na struk, onda se u pravilu zaboravlja i mjera za struk, tj. opseg struka u cm.

A ta je mjera nakon  dugo vremena došla u prvi plan, jer pokazuje kakvo vam je zdravlje, hoćete li dobiti rak debelog crijeva ili čmara, kakav vam je zdravstveni status i, općenito, što će s vama biti u dogledno vrijeme.

Ona je indikator unutarnjeg stanja ili, ako hoćete, upozoravajuća lampica koju ne primjećujete.

Zato je vrlo mudro promatrati svoj struk i mjeriti njegov opseg, jer svaki centimetar više puno znači. Što je opseg struka veći, veća je i opasnost za vaše zdravlje.

Muškarcima bih preporučio da opseg struka prate pomoću remena – brojite rupice i ne porničite razmak ni po cijenu života, jer svaka nova rupica znači povećanje rizika. A daleko najgore rješenje su naramenice za hlače, jer one su znak predaje.

To znači da ste definitivno odustali od borbe i da ste trbuhu dali zeleno svjetlo da se neograničeno širi. To je kao da ste potpisali presudu za vlastitu smrt. O ulozi struka u zdravlju napisani su desetci znanstvenih radova, osobito posljednjih godina, a 2007. bila je vrhunac, jer su tada načinjeni zbirni radovi (metaanalize) koji su donijeli mnoštvo vrlo zabrinjavajućih zaključaka.

Nijedno domorodačko pleme u Africi, Amazoniji ili u Australiji nema goleme, izbačene trbuhe, ili kako ih ja zovem, »provaljene« trbuhe, jer su neprestano polugladni i kreću se u potrazi za hranom. Slatko jedu vrlo rijetko, kad nađu

zrele plodove, a slano nikad nije na jelovniku. Nema velikih samoposluživanja i plastičnih vrećica, nema raka, nema visokog krvnog tlaka. Da nije zaraza, infekcija i ugriza otrovnih životinja, živjeli bi stotinu godina.

Oni žive slobodno u zemaljskom raju. Stručnjaci Američkog instituta za istraživanje raka (American Institute for Cancer Research, AICR) procjenjuju da se sa svakim proširenjem trbuha od 2,5 cm povećava rizik od raka debelog crijeva za 5 posto.

Ukratko, svaka sljedeća rupica na remenu približava vas toj teškoj vrsti raka. Dakle, porast opsega trbuha za 10 cm povećava rizik za 16% kod žena i za čak 33% kod muškaraca. Budući da su izloženiji riziku od te vrste raka, muškarci nemaju nimalo razloga hvaliti se golemim trbusima.

Ostavite komentar