Neraspoloženi ste zbog loše prehrane?

Čangrizavi ste? Možda je uzrok loša prehrana. Uzimate li dovoljno namirnica bogatih željezom? Primjerice meso ili grah i druge mahunarke bogate ovim mineralom.


Prezaposleni ste da bi planirali uravnoteženu prehranu? Zbog toga bi se mogli osjećati umorni, neraspoloženi i bezvoljni. Posebno ako vam zbog loše prehrane nedostaje željeza.

Željeza trebamo vrlo malo, no ovaj element u tragovima posebno je važan za žene. Željezo je nužno za prijenos kisika iz pluća u stanice. Ključan je i za mnoge enzime, proteine koji ubrzavaju kemijske reakcije u tijelu i stvaraju energiju. Nužan je i za dobar rad mozga.

Žene s jačim menstrualnim krvarenjem i trudnice posebno trebaju paziti na razinu željeza u krvi. Niža razina željeza isprva može proći gotovo neprimjetno no s razvojem anemije osjećat ćete se umornije i slabije, a moglo bi doći i do povremenih gubitaka svijesti.

Zbog anemije možete postati osjetljiviji na hladnoću ili čangrizavi i općenito lošijeg raspoloženja nego ste to inače. trudnice s niskom razinom željeza sklonije su prijevremenim porodima, a bebe su im često manje kilaže nego je to poželjno.

Umjesto da patite od anemije spriječite je svakodnevnim unosom hrane bogate željezom. Uzimate li željezo iz namirnica biljnog porijekla, zbog lakše apsorpcije jedite ih uz hranu bogatu vitaminom C. S druge strane, kalcij ometa i umanjuje apsorpciju željeza, pa hranu bogatu kalcijem ne treba uzimati u isto vrijeme kad i namirnice bogate željezom. Ovo vrijedi i za kavu i čaj, jer i oni smanjuju apsorpciju željeza.

Žene u dobi od 19 do 50 dnevno trebaju 18 mg željeza, trudnice 27 mg, a žene starije od 50 8 mg. Mislite li da potrebnu količinu željeza ne možete unijeti samo hranom zatražite od liječnika da vam propiše dodatke prehrani. Ne uzimajte ih na vlastitu ruku.

www.net.hr

Ostavite komentar