Najbolje metode opuštanja

Masaža

Masaža je posebno lijep način da u uživanju provedete nekoliko sati, osobito ako ste cijeli vikend posvetili ugađanju svojemu tijelu. Naručite se na masažu u klinici u koju ćete lako stići jer trosatno putovanje nizom autobusa i vlakova neće pridonijeti osjećaju opuštenosti. lli, još bolje, priuštite si masažu u vlastitom domu.

Masere možete pronaći na poslovnim stranicama telefonskog imenika ili putem lokalnih klinika.

Najbolje metode opuštanjaNapomena: kući ne pozivajte osobu koju ne poznajete. Masera pronađite pomoću prijatelja ili pouzdane organizacije.

Ako vas zbunjuje mnoštvo različitih oblika masaže koji vam se nude u današnje vrijeme, slijedi kratak pregled mogućnosti kako biste lakše ustanovili što će vam najviše koristiti.
Aromaterapija

Posrijedi je blag oblik masaže pri kojemu se koriste eterična ulja aromatičnih biljaka i začinskog bilja.

Temelji se na vjerovanju da su mirisi vrlo važni za naše zdravlje, da smiruju i pomažu nam da se ponovno orijentiramo.

Ako vam to zvuči pomalo nevjerojatno, sjetite se koliko snažno reagirate na odbojne mirise – u vama mogu čak izazvati mučninu! Mirisi koji nam se sviđaju mogu imati jednako snažan povoljan učinak a Vaš će vas terapeut pitati o vašem zdravlju kako bi zaključio koja
će vam ulja najbolje odgovarati.

Primjerice, neka se ulja ne savjetuju trudnicama, dok su druga vrlo djelotvorna za poništavanje negativnih posljedica onečišćenosti i pušenja.

Kada je ulje (ili, češće, mješavina ulja) odabrano, miješa se s temeljnim uljem poput bademovog ulja ili ulja pšeničnih klica, I nanosi se na kožu. Eterična ulja se na kožu nipošto ne bi smjela nanositi u nerazrijeđenom obliku.

Takva je masaža vrlo umirujućai lagana, ‘a može biti usredotočena na noge ili na drugi dio tijela koji zahtijeva pozornost.

Kíropraktíka

Daniel Palmer, iscjelitelj iz devetnaestog stoljeća, osmislio je kiropraktiku kada je ustanovio da neravnoteža kostura ili pogrešan položaj neke od njegovih sastavnica onemogućavaju normalnu funkciju živaca, što dovodi do boli i/ili bolesti.

Kiropraktičar tjelesnom manipulacijom ublažava bol, što je osobito djelotvorno u slučaju problema s vratom ili s leđima. Kiropraktičarima se često obraćaju osobe koje pate od teških bolova u leđima ili trzajnih ozljeda.

Početni razgovor obuhvaća trenutačne i dugoročne zdravstvene tegobe, a katkad je potrebno i rendgensko snimanje kako bi se ustanovila moguća bolest kostiju.

Vaš liječnik opće prakse može vas uputiti ili vam preporučiti dobroga kiropraktičara – što je mnogo sigurnije od bilježenja telefonskih brojeva koje opazite u mjesnoj prodavaonici zdrave hrane.

Refleksologíja

Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, područja na tabanima povezana su s unutarnjim i vanjskim područjima tijela. Ako je u nekom od tih područja prisutna blokada, posljedice su bolest i osjećaj nelagode.

Da bi uklonio blokade, refleksolog obrađuje područja stopala vezana za određeni problem. Stoga obrađivanje određenoga dijela može ublažiti glavobolju izazvanu napetošću, dok drugo područje odgovara crijevima, pa već i kratka obrada pomaže ublažiti tegobe
poput zatvora.

Koliko god to neupućenima može zvučati čudno, masaža stopala rukama vještoga stručnjaka divno je iskustvo.

l to nije sve; mnogi je smatraju vrlo djelotvornom – uključujući staroegipatskog liječnika iz 2330. g. pr. Kr., čija je grobnica ukrašena slikama koje prikazuju refleksološku seansu.

Shiatsu

Shi je japanska riječ za prst, a atsu znači dodirnuti, ali kada ih spojite, dobivate više od same masaže.
Cilj toga prastarog sustava jest potaknuti tijelo na samoiscjeljivanje, a osobito je djelotvoran kod onih neugodnih zdravstvenih problema – kao što su nesanica ili bol u leđima – koji ne posustaju pred ortodoksnim zapadnjačkim načinima liječenja.

Shiatsu-masaža pomaže kanalizirati chi- japanska riječ za energiju koju tijelo stvara samo – prema mjestima na kojima je najpotrebnija. Umjesto pukog pokušaja rješavanja simptoma, tijelo je na taj način potaknuto na rješavanje uzročnih problema koji se očituju u tim
simptomima.

Ostavite komentar