Mršavljenje poslije poroda

Za vijeme trudnoće žene u prosjeku dobiju petnaestak kilograma, dok nakon poroda izgube samo pet kilograma. Ostatak kilograma je u većini slučajeva jako teško skinuti pa Vam nudimo nekoliko savjeta za gubljenje težine nakon poroda.

Težina dobivena u trudnoći može biti jedan od razloga zašto se žene u većoj mjeri bore s kilogramima. Većina žena nakon rođenja djeteta traži načine da vrate svoju težinu na onu prije poroda.

Osnova za navedeno je adekvatno vježbanje i uravnotežena prehrana. Jedan od važnijih faktora u gubljenju težine je da se ono odvija postepeno. Zdrava prehrana je osnova mršavljenja nakon poroda.

Osnovne smjernice za mršavljenje nakon poroda:

  • Period koji je potreban da se Vaše tijelo vrati u normalu najčešće se kreće između 6 i 9 mjeseci. U tom periodu treba pustiti tijelo da se prirodnim putem oporavlja te nije poželjno prakticirati bilo koju vrstu dijete. Potrebno se koncetrirati na unos zdravih namirnica koje sadžavaju kvalitetne nutrijente nožne za opravak organizma od poroda.To su namirnice poput voća, povrća i ribe.
  • Novopečene mame koje doje dnevno “proizvode” oko 800 – 900 mililitara mlijeka. Kako bi se omogućilo navedeno, potreban je dodatan unos kalorija. Najčešće je dostatno povećanje oko 500 kalorija na onu vrijednost koju ste koristili prije poroda. Ipak, savjetujemo da se konzultirate s liječnikom oko unosa namirnica i povećanja kalorija.
  • Vježbanje treba započeti postupno i nikako pretjerivati. Bilo kakve intenzivnije vježbe nemojte počinjati prije prvog pregleda nakon poroda, kada će Vam liječnik dati savjete o tome koliko i na koji način smijete vježbati.
  • Nakon tri do četiri mjeseca, ukoliko osjećate da ste vratili snagu i uz povratak mjesečnice, moguće je krenuti na laganu redukcijsku dijetu. Ne nadajte se brzom rezultatu, nego za dobrobit Vas i djeteta mršavite sporije, ali zdravo.


Ostavite komentar