Moderni način života i zdravlje

Živimo brzim, zahtjevnim životom 21. stoljeća. Ceste su prepune gnjevnih vozača koji žure do sljedećega prometnog krkljanca, nebo je prepuno zrakoplova koji zemaljsku kuglu uzduž i poprijeko obilaze sve većom brzinom, svi imamo televizore, mikrovalne pećnice, mobilne telefone i e-mail adrese.

Kupujemo instant-hranu i očekujemo da će se sve dogoditi odmah. Nemamo vremena čekati.

No, sva ta žurba ima svoju cijenu. Ne samo što sebe izlažemo stresu jer previše aktivnosti i postignuća nastojimo ugurati u što manje vremena, već je i naše okružje pod utjecajem toga stresa. Previše automobila na cestama znači preveliku količinu ispušnih plinova u zraku koji udišemo. zrakoplovi su još gori.

Moderni način života i zdravljelako računalna tehnologija povećava djelotvornost uredskog rada, izlaže nas opasnim otrovima; dulja uporaba računala povezana je sa slabim vidom.

lako se o tome još spori, mobilni su telefoni povezani s rakom i s obolijevanjem djece – kada se god podigne novi odašiljač mobilne telefonije, svjedočimo bučnim prosvjedima koji otkrivaju sve veću zabrinutost javnosti.

Masovna proizvodnja hrane, kao i sve veća uporaba škodljivih pesticida, koji neizostavno ulaze u prehrambeni lanac, također sudjeluje u ukupnom zagađivanju zraka ispušnim plinovima.

Naposljetku, egzotično nam voće ne donose golubi pismonoše. Ukratko, zrak koji udišemo daleko je od blaženo čistoga kakav priželjkujemo.

No, osim poticanja vlada da smanje emisiju ispušnih plinova u industriji i podupru odgovarajuću infrastrukturu javnoga prijevoza (a te su aktivnosti iznimno važne ako ikada želimo ostvariti promjenu) -što možemo učiniti da bismo ublažili utjecaj svega toga na svoje zdravlje?

Ostavite komentar