Menopauza i težina

Udeblja li se žena kad nastupi menopauza, krivicu često svaljuje na hormone jer ih je premalo (ako ih ne uzima kao lijek) ili zato što ih je prije uzimala pa prestala.

Kao što vidimo, hormoni su često dobar izgovor za debljanje.

Pogledajmo najprije statističke podatke da bismo dobili objektivniji pregled.

Iz statističkih podataka možemo lako zaključiti:

— prvo, da gotovo svaka druga žena u menopauzi ima problema
s težinom (43 %);
— drugo, da se znatno manje debljaju žene liječene hormonima
(31 % prema 44 %);
— treće, da je debljanje najveće kod potpune histerektomije
(50 %).

Važno je također zapaziti da se prosječno Francuskinja neprekidno deblja poslije doba adolescencije, budući da u trideset godina (od dvadesete do pedesete) dobije desetak kilograma.

Menopauza i težina  Suprotno očekivanome, vidimo da težina polaganije raste poslije pedesete godine, dakle upravo kad počne menopauza.

Liječnici su u vlastitoj praksi opazili da se u menopauzi uvijek debljaju žene (bez obzira na to uzimaju li hormone ili ne) kojima je tjelesna težina i prije bila povišena. Od žena koje su povećale tjelesnu težinu u menopauzi čak je 27 posto (po tablici III) već bilo pretilo.

Možemo dakle zaključiti da suprotno uvriježenim predrasudama menopauza nije jedan od odlučujućih uzroka debljanju. Samo će se pojačati već postojeća sklonost povećanju tjelesne težine.

Drugim riječima, žene se ne debljaju zbog iznenadnog nestanka hormona ili pak zbog hormonalnog tretmana, nego je uzrok metabolička promjena zbog fizioloških transformacija ženskog tijela. Ono naime ponekad nastoji povećati zalihe masnoće jer je organizam osjetljiviji.

A kako se drugačije može odrediti koji je organizam skloniji debljanju nego tako da se izmjeri njegova sklonost hiperinzulinemiji?

Dokazano je da zbog smanjenja količine estrogena, a još više zbog njihova nestanka postupno slabi tolerancija na glukozu i smanjuje se osjetljivost na inzulin.

Javlja se dakle rezistencija na inzlin, a to znači povećanje njegove razine.
Wing je 1983. godine u Pennsylvaniji istraživanjem pokazao proširenost te pojave.

 

Ostavite komentar