Kruh i debljanje

O kruhu sam mogao posvetiti cijelo poglavlje jer bi o njemu trebalo reći mnogo toga. Pritom mislim na »dobar« kruh, a on je nešto sasvim suprotno od onog »jada« što danas na većini pekarskih polica »glumi« kruh.

Običan kruh (da i ne spominjem sve moguće varijante zamrznutog, industrijski proizvedenog tijesta) pravi se od rafiniranog, izbijeljenog brašna, kojemu je oduzeto sve ono što je potrebno zdravom metabolizmu.

Sa stajališta hranjivih tvari, u njemu je ostalo vrlo malo, dakako, osim energetske vrijednosti.

Što se tiče probave, i tu donosi samo nevolje, jer se u procesu rafiniranja brašna uništavaju svi sastojci nužni za zdravu probavu.

Kruh i debljanjeStupanj bjeline kruha pokazuje koliko je kruh izbijeljen. Što je kruh bjeliji, to je veća njegova škodljivost za metabolizam.

Cjeloviti kruhl ili kruh koji se pravi na starinski način, dakle od neizbijeljenog brašna, mnogo je bolji od bijeloga kruha, zato što sadrži vlakna.

Zbog istoga je razloga i količina glukoze u krvi koja se od njega stvara mnogo manja od one koju stvara bijeli kruh.

Samim time, od njega se i manje debljamo. Pa ipak, usprkos vrijednosti cjelovitoga kruha, u prvoj bi fazi i njega trebalo posve isključiti uz kuhane obroke.

Međutim, treba ga često jesti za zajutrak i uz obroke koji se sastoje od raznovrsnih salata, što ćemo podrobnije objasniti nešto kasnije.

Ako vas brine izostavljanje kruha iz jelovnika, dopustite mi da vas uvjerim kako za to uistinu nemate valjana razloga.

Jedete li uvijek samo bijeli kruh, što čini više od 95% ljudi, tada nemate što izgubiti (osim suvišnih kilograma) ako se njega posve odreknete. Takvom mudrom odlukom zapravo možete samo dobiti, jer bijelo brašno samo nanosi štetu vašemu zdravlju.

Ako ste pak navikli jesti cjeloviti kruh ili kruh od neizbijeljenog brašna (što dokazuje da već imate neke dobre prehrambene navike), potpunim izostavljanjem kruha iz obroka lišili biste se nekih prednosti prehrambenih vlakana kojima je cjelovit kruh bogat.

U tom pogledu, međutim, možete biti bez brige. I dalje ćete moći jesti cjelovit kruh uz zajutrak i uz obroke koji se sastoje od salata, a usto ćemo vas poticati da jedete što više vlaknastog povrća, kao nadomjestak za smanjene količine cjelovitog kruha, što će osigurati zdravu aktivnost vaših crijeva.

Namirnice bogate škrobom

Te su namirnice većinom loši ugljikohidrati i morat ćete ih posve isključiti iz prehrane.

Ostavite komentar