Krom povezan niacinom

Krom povezan niacinom malo je poznat i malo korišten dodatak prehrani, Čiji se mehanizam još uvijek ne razumije u potpunosti, ali koji nudi znatne zdravstvene dobrobiti, posebice vezano uz prevenciju ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE )-a, dijabetesa, pretilosti i starenja.

Ali evo prvo kratke povijesti te tvari kako biste bolje razumjeli tu jedinstvenu supstancu. Kao i gljiva maitake, krom također pomaže u prevenciji metaboličkoga sindroma (hormonalnoga problema do kojega dovodi prehrana bogata šećerima i škrobom), koji pak djeluje na sposobnost tijela da učinkovito sagorijeva hranu.

Kao što znamo, kada se jednom unesu u organizam, šećer i škrob pretvaraju se u glukozu, oblik u kojemu se koriste svi ugljikohidrati kao glavni izvor energije za tijelo. U idealnim se uvjetima glukoza prenosi krvotokom i metabolizira u tkivima.

Ipak,monično povišene razine šećera i škroba u zapadnjačkoj prehrani dovele su do postojećeg prevladavanja pretilosti i epidemije dijabetesa. Kada tijelo više nije u stanju učinkovito iskoristiti glukozu, ishod je glikozilacija i stvaranje ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE )-a, što nadalje izaziva niz bolesti, kao iubrzano starenje. Zbog toga što je naša kultura tako pretrpana hranom visokoga glikemij skoga indeksa, nerealno je misliti da će se ljudi tek tako u potpunosti odreći ovakve hrane.

Međutim, dobre su vijesti da istraživanja pokazuju kako uzimanje kroma vezanoga niacinom može pomoći u eliminiranju nekih negativnih učinaka do kojih dovodi konzumiranje jednostavnih šećera i škroba. lronično je da šećer i škrob iz tijela također eliminiraju prirodne zalihe kroma, pa je stoga još važnije krom uzimati i kroz dodatke prehrani.

Pedesetih je godina prošloga stoljeća dr. Walter Mertz, istraživač pri američkom resoru za agrikulturu, otkrio da životinje koje su hranjene kvascem torula, koji nije bogat kromom, obolijevaju od simptoma nalik na dijabetes.

Međutim, kada su hranjene kvascem brewer, koji obiluje kromom, simptomi nestaju. Otkriće doktora Mertza dovelo je do definiranja onoga što poznajemo kao faktor tolerancije glukoze, biološki aktivnog oblika kroma vezanoga niacinom, koji omogućava normalno funkcioniranje inzulina.

Postoje različite vrste kroma, ali upravo je dr. Mertz prepoznao važnost oblika vezanoga niacinom. Niacin je dio obitelji vitamina B, a poznat je I kao vitamin B3. Od ključne je važnosti za pretvaranje hrane u energiju, a pomaže u održavanju normalne funkcije kože, živaca i probavnoga sustava.

Da bi dokazao važnost niacina, dr. Mertz je usporedio krom vezan niacinom s kromom vezanim za pikolinsku kiselinu, što je izomer (molekule sastavljene od istih atoma, ali drugačije raspoređenih) niacina koji je gotovo identičan po kemijskoj strukturi. Dr. Mertz je pokazao da krom s čistim niacinom u znatnoj mjeri povećava aktivnost inzulina na sličan način kao i prirodni faktor tolerancije glukoze, dok krom s pikolinskom kiselinom nije imao nikakav učinak na inzulinsku aktivnost.

Naglašavam tu razliku u učinku jer na tržištu postoji mnoštvo preparata s kromom pa je važno znati koje su vrste učinkovite i potvrđene znanstvenim studijama.

Podrobna klinička istraživanja pokazala su da je krom vezan niacinom u vidu proizvoda pod nazivom ChromeMate® najbolji oblik kroma.

ChromeMate je jedinstvena forma faktora tolerancije glukoze koordiniranoga kisikom – općenito poznatog kao krom nikotinat ili krom pikolinat – koji dramatično povećava sigurnost uzimanja i učinkovitost djelovanja kroma.

Istraživanja su jasno pokazala da ovaj oblik faktora tolerancije glukoze pruža znatne zdravstvene dobrobiti dijabetičarima ili ljudima s metaboličkim indromom, uključujući i prevenciju glikozilacij e koja dovodi do stvaranja ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE )-a, te da je uistinu optimalni oblik dodatka prehrani koji sadrži krom.

Istraživanja su pokazala ove pozitivne učinke:

– poticanje pravilne funkcije inzulina i uspostavljanje normalnih razina šećera u krvi;
– uspostavljanje zdravih razina kolesterola u krvi, normalnog krvnog pritiska i čuvanje kardiovaskularnog zdravlja;
– održavanje zdrave tjelesne težine i nemasne tjelesne mase (izgradnja mišića).

Odnedavno znamo i za još jednu važnu dobrobit. U jednome se istraživanju provedenome na životinjama pokazalo da ćhromeMate produljuje prosječni životni vijek 2o posto u usporedbi sa životinjama koje su uzimale placebo.

To je uistinu uzbudljivo otkriće. Resveratrol i restrikcija kalorija dosada su bili jedina sredstva putem kojih su znanstvenici uspjeli zabilježiti konkretno produljenje životnoga vijeka.

Osim toga, konstantno se pokazuje da je ChromeMate sigurnije i djelotvorni je sredstvo od krom pikolinata.

Istraživači na kalifornijskom sveučilištu Davis utvrdili su na životinjskim modelima, na kojima se proučava moguće biološko reagiranje kod ljudi, da se u prosjeku ChromeMate apsorbira i zadržava u organizmu više od 300 posto bolje nego krom pikolinat i 60o posto bolje nego kromov klorid.

Drugom se studijom utvrdilo da je jedinstveni kompleks ChromeMate 18 puta snažnije bioaktivan od drugih oblika faktora tolerancije glukoze.

Istraživači s fakulteta Dartmouth i medicinskog centra sveučilišta George Washington otkrili su da ChromeMate ne uzrokuje oštećenja kromosoma na jajnim stanicama hrčka, dok krom pikolinat i pikolinska kiselina ta oštećenja stvaraju.

Ovo je važno – pažljivo pročitajte etikete i potrudite se da proizvod koji kupujete sadrži ChromeMate, a ne bilo koji drugi oblik kroma, koji možda nema sigurnosni profil kakav ima ChromeMate.

Istraživači teksaškog sveučilišta u Austinu dokazali su da kombinacija preparata ChromeMate i tjelovježbe kod pretilih žena rezultira znatnim gubitkom tjelesne težine i poboljšanom funkcijom inzulina, dok to pak s krom pikolinatom nije slučaj. Zapravo se proučavanjem pokazalo da uzimanje krom pikolinata bez tjelovježbe rezultira povećanjem tjelesne mase, što je, kao što znamo, izravno povezano s pretilošću, ubrzanim starenjem, metaboličkjm sindromom i pojačanim formiranjem ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE )-a.

Osjetit ćete da mnoge hranjive tvari koje preporučujemo za prevenciju ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE )-a imaju i važan doprinos održavanju zdrave tjelesne težine I i gubljenja kilograma.

Istraživači iz medicinskog centra sveučilišta Ceorgetown utvrdili su da I ChmmeMate i krom pikolinat u velikoj mjeri sprečavaju povišeni krvni tlak kojega uzrokuje šećer u krvi, dugoročno poboljšavaju razinu šećera u krvi i reduciraju peroksidaciju jetrenih lipida kod štakora.

Uz to, ChromeMate također u znatnoj mjeri reducira i peroksidaciju bubrežnih lipida, dok to nije slučaj s krom pikolinatom. To znači da ChromeMate i štiti masti od slobodnih radikala u jetrima i bubrezima, dok krom pikolinat ima sposobnost zaštititi samo jetra.

Ta je potvrda rezultat opsežnih sigurnosnih proučavanja; uključujući 2 moguće kožne, oralne i očne iritacije, genotoksičnosti, devedesetodnevnu subkroničnu toksičnost; kao i proučavanja djelovanja na ljudima, a tu je dugačka povijest korištenja kao sigurnog dodatka prehrani. Taj je dodatak toliko važan da bi se trebao nalaziti u svačijoj zbirci dodataka prehrani.

Perricone preporučuje: 10o milcrograma jednom dnevno. Pojačanje u obliku ekstrakta grožđane koštice

Kao što je već spomenuto, provedeno je mnoštvo važnih proučavanja u vezi s pozitivnim učinkom kroma na proces starenja, posebice u slučaju proizvoda ChromeMate.

U jednoj studiji, koja je posebno relevantna za ovu knjigu, dr. Harry Preuss je s kolegama otkrio da je kombinacija kroma vezanoga niacinom i ekstrakta grožđanih koštica izuzetno djelotvorna u uklanjanju oštećenja koja stvaraju slobodni radikali, poremećaja u sustavu inzulina i glukoze, kao i u drugim faktorima povezanim sa starenjem.

Nekolicina važnih istraživanja provedenih na životinjama pokazala je da ChromeMate, sam ili u kombinaciji s ekstraktom grožđanih koštica, smanjuje biomarkere oksidacijskoga stresa. Ta kombinacija smanjuje upalu koju stvaraju slobodni radikali nastali posredovanjem ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE )-a, snižava krvni tlak kod normalnih miševa i onih s povišenim tlakom te poboljšava djelovanje inzulina kod miševa s normalnim krvnim tlakom.

Ta istraživanja upućuju na to da krom i ekstrakt grožđanih koštica smanjuju oksidacijski stres i snižavaju sistolički krvni pritisak kod miševa s normalnim tlakom.

U proučavanjima provedenim na ljudima dodaci prehrani na bazi kroma s niacinom smanjili su udjel masti u organizmu i poboljšali udj el nemasnoga tkiva kod pretilih afroameričkih žena, a pokazalo se i da snižava razinu LDL kolesterola u dvostranim nasumičnim ispitivanjima uz placebo s ispitanicima s povišenom razinom kolesterola.

Autori istraživanja zaključili su da ChromeMate i ekstrakt grožđanih koštica mogu povoljno izmijeniti rizične faktore povezane s metaboličkim sindromom i starenjem – što su važne novosti za prevenciju stvaranja ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE )-a. “

Perricone preporučuje: krom s niacinom, 10o mikrograma jednom dnevno; ekstrakt grožđanih koštica, dnevno jedna do tri kapsule od 125 miligrama.

Ostavite komentar