Kora jabuke razgrađuje trbušno salo i smanjuje kolesterol

Kraljica voća, koja se uzgaja i u našem podneblju, sadrži hranjive tvari koje mogu razgraditi masnoće oko trbuha, smanjiti kolesterol, a puna je kalija i vitamina C. Riječ je, dakako, o jabuci.

Stigla je još jedna znanstvena potvrda o zdravstvenoj koristi jabuke.

Izvještaj naručen od strane Horticulture Australia Ltd katalogizirao je znanstveno dokazane zdravstvene koristi ovog jedinstvenog voća, uključujući snižavanje kolesterola i rizika od dijabetesa.

“Da je jabuka zdrava misle mnogi, no naše istraživanje želi pomoći ljudima da shvate zašto je jabuka zdrav izbor i zašto ju je dobro jesti s korom i koje su sve zdravstvene koristi,” rekao je profesor Manny Noakes, dijetetičar s australskog instituta CSIRO, koji je vodio istraživanje.

Neke od koristi:

1. Polifenoli iz kore ublažuju alergije, snižavaju kolesterol i smanjuju salo oko trbuha
Jabuka u prosjeku u kori sadrži 200 miligrama polifenola, a što je kora tamnija to je više korisnih sastojaka.

Dr. Noakes kaže da polifenoli iz samo jedne jabuke mogu ublažiti simptome alergijskog rinitisa ili peludne groznice. Postoje i snažni dokazi da igraju značajnu ulogu u metabolizmu te pomažu u gubitku trbušnog sala.

Polifenoli iz triju jabuka smanjuju razinu kolesterola u krvi neke osobe za pet do osam posto.

2. Niski glikemijski indeks suzbija žudnju za slatkim
Dr. Noakes kaže da jabuke imaju niski glikemijski indeks, što znači da vrlo polako ispuštaju šećer u krvi, a to smanjuje žudnju za šećerom i slatkom hranom.

3. Djeca trudnica koje su često jele jabuke rjeđe dobiju astmu
Novi dokazi ukazuju da žene koje tijekom trudnoće često jedu jabuke mogu smanjiti rizik da dijete kasnije razvije astmu.

4. Odličan su izvor vitamina C, kalija i vlakana
Dr. Noakes dodaje da su jabuke bogate vitaminom C, kalijem, i vlaknima. I obično se jedu sporije nego slatkiši, koje često gutamo.

Ostavite komentar