Kava i debljanje

Uistinu jaka kava i talijanski espresso, koji sadrže tako visoku koncentraciju kofeina da bi razbudili i mrtve, apsolutno su zabranjeni.

Pijte kavu bez kofeina ili laganu kavu, kakvu obično piju Amerikanci. Danas kavu bez kofeina možete kupiti u gotovo svakoj trgovini i najčešće je vrlo ukusna. Čak i najveći ljubitelji kave jedva primjećuju razliku.

Ako baš nikako ne možete bez jake crne kave, to je zacijelo zato što vam je trajno potreban neki stimulans da vas održi budnima.

Primijetite li da svakoga dana oko jedanaest sati prije podne ili sredinom popodneva osjećate umor, vjerojatno je posrijedi hipoglikemija (pogledajte članak o hipoglikemiji).

Hrani i pićima koji sadrže kofein nužno je posvetiti posebnu pozornost, jer mnogi su ljudi u tom pogledu vrlo osjetljivi.

Iako nisu ugljikohidrati, oni gušteraču potiču na lučenje inzulina.

Ako ste upravo pojeli obrok u kojemu nije bilo loših ugljikohidrata i vaš organizam višak energije može bez teškoća eliminirati, tada bi bila čista ludost popiti šalicu jake kave jer će kava potaknuti lučenje inzulina iz gušterače i potaknuti stvaranje masnih zaliha.

Ako kavu pijete redovito, neće vam biti teško prijeći na onu bez kofeina. Ubrzo ćete se iznenaditi kad shvatite da vam ona zapravo uopće više nije potrebna.

Kao što znate, strastveni ljubitelji kave (one s kofeinom i one bez njega) izlažu se dodatnoj opasnosti od povišenoga kolesterola.

Ostavite komentar