Kako prestati pušiti?

KAKO DETOKSIKACIJA MOŽE POMOĆI

Započinjanje s novim načinom prehrane i prestanak pušenja mogu zvučati kao besmislica nad besmislicama, no zapravo je vrlo razborito.

Prije svega, na taj ćete način zdravu prehranu povezati s nepušenjem.
Zatim, detoksikacijska je hrana toliko bogata vitaminima i mineralima da će nadomjestiti iscrpljene zalihe vašega organizma.

Dokazano je da pušačima uvijek nedostaje vitamina C: rezultati nekih istraživanja navode na zaključak da ga pušači imaju 30 posto v manje od nepušača. Mnogo svježeg voća i povrća vratit će vam savršeno zdravlje.

Bivši pušači osjetit će i dobrobiti antioksidansa iz detoksikacijske dijete jer ih napokon neće tratiti na poništavanje otrova iz duhanskog dima. Onima koji su nedavno prestali pušiti osobito se preporučuju agrumi, paprike i grožđe.

Cjelovite žitarice, krto meso i riba, osnovne sastavnice detoksikacijske prehrane, pomažu nadomjestiti zalihu vitamina B12, koja bi mogla biti iscrpljena jer taj vitamin jetri pomaže preraditi cijanid iz cigaretnog dima.

Omega-3 ulja, koja se nalaze u ribi i školjkama, također će vas okrijepiti.
l naposljetku, detoksikacijska dijeta ubrzat će uklanjanje štetnih otrova iz vašega tijela te vam pomoći da što prije počnete uživati u dobrobitima prestanka pušenja.

SAVJETI ZA PRESTANAK PUŠENJA

Započnite sa sedmodnevnim planom detoksikacije i pijte dovoljno vode. Tako ćete ubrzati uklanjanje cigaretníh otrova iz tijela. Udišite mnogo svježega zraka. Svakoga dana prošećite ili vozite bicikl.

Duboko dišite. Jedan od razloga opuštajućeg djelovanja pušenja jest duboko udisanje. Zato naučite duboko disati i bez cigarete. U zamračenoj, tihoj sobi zapalite svijeću i sjednite pred nju. Promatrajte plamen sve dok vaš um ne prestane prevrtati po mislima i počnite polagano, duboko disati dijafragmom, Zadržite dah tri do pet sekundi i potom izdišite jednako polagano.

Započnite s deset ciklusa. Pronađite rješenja za stres. Kada ste bili pod stresom, pušili ste,
a što ćete sada? Tjelesna aktivnost jedno je od najdjelotvornijih sredstava protiv stresa jer potiče oslobađanje endorfina, prirodnog sredstva protiv bolova koje tijelo samo proizvodi. Dvadeset minuta žustre aerobne aktivnosti umirit će vas bolje od dvadeset cigareta.

lli biste se mogli prisjetiti aktivnosti koje su vas smirivale u djetinjstvu – odnosno, prije nego što ste počeli pušiti. Ako ste voljeli crtati ili slikati, kupite pribor i dajte mašti na volju. lli u knjižnici posudite dobre knjige. lli pođite na tečaj plesa.

Njegujte kožu. Koža je najveći organ našega tijela i poput ogledala odražava naše zdravstveno stanje. l upravo zbog toga je koža pušača siva i prijevremeno izborana.

Kad prestanete pušiti, pomozite koži da vrati sjaj. Svakodnevno suho četkanje, redovita uporaba losiona, masaža i vježbe jačanja – sve to ubrzava cirkulaciju i poboljšava stanje kože.

Što bolje izgledate, to ćete lakše odolijevati iskušenju da cigaretom uništite sve dobro što ste postigli.

Ostavite komentar