Jednodnevna i dvodnevna detoksikacija

Hrana za petak

Sada biste već trebali biti opušteniji, a žudnja za stimulansima trebala bi biti slabija.
lskoristite to tako što ćete popiti nešto vruće vode s dodatkom svježe istisnutog limunovog soka.

Topli napici odlaze ravno u crijeva i pomažu pokretanje njihova sadržaja pa to zamislite kao početak uklanjanja sve nezdrave hrane koju ste pojeli!

Pijte sjedeći, možda uz glazbu ili tek zagledani u prazno, pustivši um da luta. Nevjerojatno je koliko rijetko jednostavno “puštamo mozak na pašu”, no, suprotno općem uvjerenju, to je zapravo vrlo blagotvorno.

Jednodnevna i dvodnevna detoksikacijaNeprestani rad, razmišljanje i obrađivanje informacija ne održavaju aktivnost i vitalnost mozga. Zapravo, učinak je suprotan: gušenje kreativnosti,j iscrpljenost i nesposobnost mentalnog povezivanja.

Zato i mozgu priuštite malo detoksikacije. Ne uključujte televizor, već barem jednom budite sami sa sobom. Večernji je obrok najbolje pojesti rano jer ćete, bez umjetne stimulacije kofeinom ili alkoholom, ustanoviti koliko ste zapravo umorni na kraju radnoga tjedna.

Za večeru je najbolje pojesti nešto jednostavno za pripremu i lagano za probavu -i sastavljeno od namirnica koje će potaknuti proces detoksikacije.

Zašto ne biste pripremili tjesteninu? Ne, nipošto ne poput onih tjestenina s teškim, masnim umacima kakve jedete u restoranu, već zdravu tjesteninu od cjelovitog brašna s povrćem koje će je količinom znatno nadmašiti.

Tjestenina od cjelovitog brašna sa svježim povrćem i pestom

Stavite kuhati 50 grama tjestenine od cjelovitog brašna (nipošto bijele). Dok se tjestenina kuha, narežite glavicu domaćeg luka i pržite ga na maslinovom ulju dok ne postane proziran.

U međuvremenu narežite papriku, šaku graška šećerca, šaku mladih klipova kukuruza, dvije rajčice i šaku neslanih indijskih oraščića.

Sve to dodajte luku i pržite dvije do tri minute. Ocijedite tjesteninu, umiješajte žlicu pesta i poslužite.

Salata

lli biste mogli pripremiti salatu s mnogo lisnatog povrća, nešto prženih sjemenki tikve ili suncokreta i nešto kozjeg sira preprženog na grilu.
Juha

lli možda juhu koju možete pripremiti unaprijed, večer prije. Ali u juhu nemojte nadrobiti velike komade kruha.

Lagani zalogaj

Ako poslije osjetite glad, ograničite se na svježe voće, iako vjerojatno nećete biti gladni. Tijekom večeri ne zaboravite popiti najmanje dvije čaše vode te još jednu ako se budete kupali.

Potom u krevet

Očekuje vas doista dobar san pa stoga krevet presvucite u čistu posteljinu, odjenite najbolju pidžamu i uživajte.

Subota za uživanje

Nakon ustajanja

Popijte vruću vodu s limunom, a nakon toga se temeljito istegnite ili pođite na desetominutnu žustru šetnju.

Doručak

Izaberite neki od prijedloga s jelovnika za sedmodnevnu detoksikaciju.
Ostatak dana osmislíte sami!

Ostatak dana doista pripada samo vama pa biste ga mogli iskoristiti za ono što još nikada niste imali prigodu učiniti.

Možda biste mogli sjediti u omiljenom naslonjaču i čitati bez ometanja? Kad ste posljednji put učinili takvo što? lli, zašto ne biste posudili nekoliko omiljenih filmova i pripremili se za cjelodnevno uživanje? Ako osjećate želju za tjelesnom aktivnošću, svakako joj se prepustite, ali nemojte misliti da to morate.

Ručak í večera

Ručak i večeru također izaberite iz jelovnika za sedmodnevnu detoksikaciju, iako razmaci između obroka ne bi smjeli biti preveliki kako ne biste malaksali od gladi. Ovo nije program vikend izgladnjivanja.

Pripremite si i slasticu – možda drobljenac s bananama ili veliku čašu svježe iscijeđenog voćnog soka.

Porcija jagoda  pomiješanih s nektarinom ili breskvom čini ukusan, osvježavajući
ljetni napitak.

Zimi pomiješajte mrkvu, jabuku i naranču kako biste dobili iznenađujuće ukusnu inačicu koja će, zahvaljujući bogatstvu vitamina, ujedno pomoći spriječiti prehladu i gripu.

Glavobolje

Ako osjetite glavobolju, provjerite jeste li popili dovoljno vode – trebali biste popiti između dvije i tri litre dnevno. Ne čekajte da se pojavi žeđ jer je náe tijelo pomalo nalik automobilu – znak za prazan spremnik šalje tek kad ostane vrlo malo goriva.

Blagu glavobolju mogli biste osjetiti ako ste naviknuli piti mnogo čaja ili kave. Umjesto uobičajenog napitka popijte šalicu maslačkove kave. Uskoro ćete se osjećati bolje.

Umor

Ako ste strahovito pospani, odrijemajte. Međutim, tijekom dana nastojte ne spavati više od dvadeset minuta odjednom. Ustanovit ćete da su ta kratka drijemanja iznenađujuće osvježavajuća, ali ako si dopustite odspavati nekoliko sati, ostatak dana bit ćete tromi i
pospani.

Ostavite komentar