Domjenci i kako se na njima hraniti?

Hrana kakva se obično nudi na domjencima također može biti problem. Slobodno možete jesti losos, pršut, jaja i masline, obično složene na minijaturnim sendvičima. No, morate biti mudri i nekako se riješiti kruha.

Znam da to nije uvijek jednostavno, ali shvatite to kao izazov vlastitoj domišljatosti. Ako baš sva vaša nastojanja propadnu, hrabro prihvatite poraz i svoj kruh nataknite na jednu od čačkalica kojima su probodene kockice sira, a njih će na pladnjevima zacijelo biti napretek.

Što se tiče kobasica, bilo bi pravo iznenađenje kada ih ne bi bilo. Male koktel kobasice dio su uobičajene ponude u takvim prilikama. Dajte si oduška i pojedite ih koliko želite, ali samo ako u njima nema brašna. I, dakako, bez senfa!

Ako vam se unaprijed čini da nećete moći odoljeti zamamnoj ponudi na stolu, ako se bojite da ste previše gladni i da ćete popustiti već u prvoj minuti, i za to postoji rješenje. Prije nego što krenete na neku takvu zabavu, pojedite nešto na brzinu, tek toliko da »zavarate« želudac.

Domjenci i kako se na njima hraniti?Ovaj mudri savjet potječe od mojih predaka. Negdje sredinom prošloga stoljeća moj prapradjed, njegova žena i njihovo šestero djece ili su jedanput godišnje pozivani na ručak kod direktora tvrtke u kojoj je prapradjed radio.

Pričali su mi kako je prapradjed uvijek prije odlaska od kuće svu djecu nahranio krepkom juhom. Punih želudaca, ta dražesna djeca nikada nisu iskazivala pretjerano zanimanje za bogato i ukusno pripremljena jela, koja u svome domu nikada nisu ni vidjela. Njihovi su pak roditelji uživali velik ugled zbog svoje izuzetno pristojne i dobro odgojene djece.

Dakle, strahujete li da nećete moći odoljeti raskošnoj ponudi hrane, prihvatite savjet mojih predaka i prije nego što krenete od kuće pojedite nekoliko. tvrdo kuhanih jaja ili komad sira. Također, naviknite se da uvijek uza se imate kakvo mini pakovanje sira. Onima koji muku muče s kolesterolom savjetujem da ponesu, recimo, jabuku.

Poslušate li moj savjet, nećete biti previše gladni i moći ćete pojesti koliko vam je uistinu potrebno, nikad ne zaboravljajući najvažnije pravilo, a to je da se držite »dopuštenih« jela.

Pazite, dakle, da poslije obroka u kojemu je bilo ugljikohidrata nikako ne pojedete nešto masno. Konkretno, to znači da ne biste smjeli u devet sati ujutro pojesti komad sira ako ste netom prije pojeli zajutrak bogat ugljikohidratima.

Ako ste pozvani u dom prijatelja, mogućnost izbora hrane zasigurno će biti bitno smanjena. Stoga, posvetimo malo prostora takvim situacijama.

Možda su to stari prijatelji ili čak članovi vaše obitelji. U tom slučaju predlažem vam da budete iskreni. Ispričajte im ukratko o svojoj novoj metodi mršavljenja i čak priupitajte što će biti posluženo za jelo. Ako ste s domaćicom vrlo bliski, možete joj čak dati i poneki savjet.

No, ako sa svojim domaćinima nemate takav odnos, tada ćete morati pričekati do posljednjeg trenutka, a onda se već nekako snaći. Ako je povod okupljanja slavljeničke naravi, tada vjerojatno neće biti posluženi riža, tjestenina ili krumpir. Bude li ponuđena gusja pašteta, slobodno je jedite, no ako ste još u prvoj fazi, ne pretjerujte.

Kako god bilo, uz nju nikako nemojte jesti prepečenac! Ako je domaćica pripremila nabujak od sira, pridružite se u jelu ostalim gostima, čak i ako u nabujku ima brašna. Ipak, nemojte situaciju dodatno pogoršavati i puniti svoj tanjur po nekoliko puta.

Domjenci i kako se na njima hraniti?Ponudi li se kao predjelo nešto mesno zapečeno u hrskavom tijestu, jedite samo sredinu, koja obično sadrži bjelančevine i lipide, a tijesto diskretno ostavite na tanjuru. Ne bojte se, niste među intimnim prijateljima i nitko neće prstom uprijeti na vaš tanjur i glasno vam doviknuti: »Hej, pa ostavio si ono najboljel« Kada bi vaša domaćica to i opazila, vrlo je mala vjerojatnost da bi vas upitala što vam to u korici od tijesta nije prijalo.

Glavno jelo ne bi vam trebalo zadati previše nevolje, a priloga će vjerojatno biti više vrsta, pa ćete moći odabrati ono što vam najviše odgovara. Krumpira možete uzeti tek simboličnu količinu, a nitko se neće uvrijediti ako ga ne pojedete.

Ako ste nakon svega još gladni, možete prijeći na salate i, osobito, na sir. Budete li obilato jeli sira, vaša će domaćica biti vrlo zadovoljna i zasigurno će vam oprostiti što ste onu hrskavu koricu ostavili netaknutu na tanjuru.

Da bi pladanj na kojemu se poslužuje sir izgledao uistinu privlačno, na njemu mora biti bogat izbor različitih vrsta sira. Nažalost, mnogi od njih ostaju netaknuti, jer u toj fazi obroka gosti više nisu gladni.

Upravo je to trenutak kada vi »dolazite na svoje« i možete ukazati dužnu čast bogatoj ponudi sira, koju je vaša domaćica tako brižljivo sastavila. Ona će vam na tome biti vječno zahvalna.

Desert je vjerojatno najkritičnija točka u čitavom obroku. Uvijek je teško kazati: »Ne, hvala, ja ne mogu više.« Inzistirajte, dakle, na vrlo maloj količini, a onda, poput svih drugih koji više ne mogu u usta staviti ni jedan jedini zalogaj, dobar dio od onoga što ste dobili jednostavno ostavite na tanjuru.

Što se pića tiče, odgodite pijenje što dulje možete. A kada se odlučite nešto popiti, neka to bude crno vino, osobito uz sir.

Pa ipak, ako sve ispadne gore nego što ste predvidjeli, i ako vam ne pođe za rukom izbjeći loše ugljikohidrate, a još ste u prvoj fazi, jednostavno obećajte sami sebi da ćete sljedeći put biti još oprezniji.

Upamtite da je u prvoj fazi vaša osjetljivost na šećer izrazito velika. Najvažnije što morate u tih nekoliko tjedana postići jest povećati svoj prag tolerancije. Ako u tome ne uspijete, vaša će osjetljivost ostati velika.

Zapravo, što prva faza kod vas dulje potraje (a trebala bi trajati barem dva do tri mjeseca), imat ćete više izgleda da uspijete održati svoju tjelesnu težinu na željenoj razini.

Naprotiv, ako si dopustite da u dva ili tri tjedna tijekom prve faze mršavljenja često griješite, tada se izlažete velikoj opasnosti da se vrlo brzo vratite na težinu od koje ste krenuli. Ako se to dogodi, bit ćete posve obeshrabreni. Pa ipak, ne očajavajte. Recite sami sebi, kao što ste to činili toliko puta dotad u različitim situacijama, da izgubiti jednu bitku ne znači izgubiti rat.

Ostavite komentar